Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]
Είναι όμορφο να ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο και είναι συναρπαστικό αν αυτό το ξεφύλλισμα το κάνει ο Μάνος Βακούσης. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι όταν παρακολουθείς αυτό το ξεφύλλισμα με τον τρόπο του Βακούση στη σκηνή ενός θεάτρου. Αναφέρομαι στο βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» το οποίο έγινε θεατρικό έργο από τον ευφάνταστο σκηνοθέτη.
Η συγγραφέας: Η Μαργαρίτα Καραπάνου (1946-2008), κόρη της συγγραφέως Μαργαρίτας Λυμπεράκη και του ποιητή Γιώργου Καραπάνου, γεννήθηκε στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Ελλάδα και τη Γαλλία και σπούδασε κινηματογράφο στο Παρίσι. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, εργάστηκε για ένα διάστημα ως νηπιαγωγός. Τα βιβλία της “Η Κασσάνδρα και ο λύκος”, “Ο υπνοβάτης” και “Rien ne va plus” εκδόθηκαν στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αγγλία, στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, στο Ισραήλ, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Ιταλία. Η “Κασσάνδρα και ο λύκος” απέσπασε παγκοσμίως θερμούς επαίνους από κριτικούς και συγγραφείς, όπως τον Jean-Pierre Faye, τον John Updike και τον Jerome Charyn. “Ο υπνοβάτης”, το 1988, τιμήθηκε στο Παρίσι με το «Βραβείο του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος», που επίσης έχει δοθεί στον Laurence Durrell, τον Borges, τον Στρατή Tσίρκα και τον Gabriel Garcia Marquez. Αργότερα εκδόθηκαν τα βιβλία της: “Ναι”, “Lee και Lou”, “Μαμά”, “Μήπως;” (συνομιλίες με τη Φωτεινή Τσαλίκογλου) και “Η ζωή είναι αγρίως απίθανη”. Αποσπάσματα των έργων της ανθολογήθηκαν σε βιβλία και σε σημαντικά λογοτεχνικά περιοδικά.
Κριτική: Ο Jerome Charyn στην κριτική του για την «Κασσάνδρα» γράφει στους “New York Times”: …Καμία ανάλυση της “Κασσάνδρας και του Λύκου” δεν μπορεί να εξηγήσει τη γοητεία και την αινιγματικότητα του βιβλίου. Πρώτο μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου, “Η Κασσάνδρα και ο Λύκος” είναι μία από τις σπάνιες δημιουργίες που γεννιούνται μυστηριωδώς, χωρίς κανένα προηγούμενο. Το βιβλίο είναι πρωτότυπο, τρομακτικό, ολοκληρωμένο. Εφευρίσκει τη δική του ιστορία, μπαίνει σε εφιαλτικές καταστάσεις και βγαίνει, όπως ανακατεύει το όνειρο με την πραγματικότητα. “Η Κασσάνδρα και ο Λύκος” είναι ένα μικρό, νευρώδες μυθιστόρημα με μία τέλεια αίσθηση της τεχνικής. Δεν είναι ποτέ συναισθηματικό, όμορφο ή παραφουσκωμένο. Η Μαργαρίτα Καραπάνου καταλαβαίνει πως μία αφήγηση δεν είναι παρά «λεπτομέρεια, λεπτομέρεια, λεπτομέρεια».
Ο John Updike σε ένα γράμμα του προς τη συγγραφέα γράφει: «Διάβασα το βιβλίο σας και θέλω να σας συγχαρώ για τα εξαιρετικά του προτερήματα. Νομίζω πως κανείς δεν έχει χειριστεί το θέμα της παιδικής ηλικίας όπως εσείς. Δεν έχει μιλήσει για την κρυφή σκληράδα, για το αόρατο αυτό μείγμα της φαντασίας και της πραγματικότητας, μ’ έναν τρόπο τόσο ανοιχτό και απροσδόκητο. Μου ήρθανε στο νου ο Proust, ο Jerzy Kosinski και ο Lewis Carroll… Εσείς, όμως, έχετε βρει εδώ μία αλήθεια που κανένας απ’ αυτούς τους τρεις συγγραφείς δεν έπιασε. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενό σας βιβλίο».
Το έργο: Η μικρή Κασσάνδρα ταξιδεύει στη μνήμη της, στην ανεμελιά και τη μοναξιά που μπορεί να βιώνει κάθε παιδί μέσα του και που ασυνείδητα κρύβει. Ο Πέτρος γίνεται ο μόνος υπαρκτός φίλος της και το παιδικό δωμάτιο με τα παιχνίδια, τα παραμύθια και τις κούκλες γίνεται ο δικός της κόσμος που γεμίζει από σκέψεις, μνήμες και συναισθήματα.
Ο σκηνοθέτης: Ο Μάνος Βακούσης σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου.
Στην πολύχρονη θεατρική του πορεία έχει βραβευτεί με:
– Βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία “Μπάιρον – Μπαλάντα ενός δαιμονισμένου” του Ν. Κούνδουρου (1992) (Λόρδος Μπάιρον)
– Βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ταινία Τ. Μπουλμέτη “Βιοτεχνία ονείρων” (1990)
Και έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς σκηνοθέτες.
Στον κινηματογράφο, έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες ενώ έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες τηλεοπτικές παραγωγές.
Έχει σκηνοθετήσει: “Παίζουν το τραγούδι μας” του Νιλ Σάιμον – θέατρο “Άνεσις” (2011), “Η φιλοσοφία στη σκηνή” – Ντέιβιντ Χιουμ – Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (2009), “Ο Κακοποιός στη Σκάλα” του Τζο Όρτον, θέατρο “Άλεκτον” (2007) και “Βάκχες” του Ευριπίδη, θέατρο “Άλεκτον” (2006).
Τώρα σκηνοθέτησε το «Χορεύοντας με την Κασσάνδρα και τον λύκο».
Όπως είπαμε πρόκειται για το βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου με τον τίτλο “Η Κασσάνδρα και ο λύκος”.
Συντελεστές
Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Έλλη Μερκούρη και Δημήτρης Παπαδάτος.
Βοηθοί σκηνοθέτη: Άρτεμις Ιωάννου και Σόφη Παγκάλου.
Σκηνικά – Εικαστική επιμέλεια: Γιάννης Σπανόπουλος και Βαγγέλης Σβολάκης.
Κοστούμια: Ευαγγελία Πολυζωίδη.
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου.
Ιδέα και ζωγραφική του θέματος της αφίσας: Γιάννης Σπανόπουλος.
Graphic design: Έλενα Παπαδάτου.
Φωτογραφίας και video: Δημήτρης Πιέτρης
Xρήσιμα
Θέατρο «Πυξίδα», Σαρρή και Ρήγα Παλαμήδου 3, 2ος όροφος, Ψυρρή
Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη 9:00 μ.μ.
Διάρκεια: 70′
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ, 7 ευρώ (φοιτητικό, κάρτα ανέργων)
Κρατήσεις θέσεων: 6932-216.423 – 6934-285.055 (10:00-14:00 και 17:00-20:00)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-322.55.26