Ο Δημήτρης Λελούδας μας περιμένει -όπως κάθε χρόνο- στη γιορτή της μουσταλευριάς

Του Παναγιώτη Μήλα

Ποτέ δεν κατάλαβα τι δουλειά έχει η στάχτη στη μουσταλευριά. Πάντα το φθινόπωρο η γιαγιά έφτιαχνε και όταν της ζητούσαν τη συνταγή ή τη ρωτούσαν για το μυστικό της το μόνο που έλεγε ήταν πως βάζει …στάχτη.

Η αλήθεια είναι πως τη γεύση εκείνης της μουσταλευριάς δεν τη συνάντησα ποτέ εδώ και τόσα χρόνια.

 

 

Μόνο πριν από ένα χρόνο η γεύση μου θυμήθηκε τη μουσταλευριά έτσι όπως ακριβώς την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Τη μουσταλευριά των παιδικών μου χρόνων.

Στην «Ταβέρνα του Λελούδα» σε ένα τσαμπουνογλέντι (που άρχισε με το φως της ημέρας και τέλειωσε τις πρώτες πρωινές ώρες) πρώτα σερβίραμε στις κανάτες μας το δικό του κρασί από τα κλασικά βαρέλια του μαγαζιού και στη συνέχεια απολαύσαμε μπακαλιάρο σκορδαλιά, κεφτεδάκια, σαρδέλα, μαριδάκι, γαρίδες, καλαμαράκια, διάφορα φρεσκομαγειρευτά, γλώσσα, μοσχαράκι κοκκινιστό, ομελέτες, φάβα, μαυρομάτικα, χόρτα, πατατοσαλάτα, γίγαντες και σκληρό τυρί.

Όλα διατηρούσαν την ποιότητα που είχαμε γνωρίσει για πρώτη φορά όταν πηγαίναμε εκεί μαζί με τον αγαπημένο μας συνάδελφο τον Πάνο Γεραμάνη. Αφεντικό τότε ήταν ο Βασίλης Λελούδας.

Σήμερα είναι ο γιος του Δημήτρης Λελούδας (στη βασική φωτογραφία) με την αγαπημένη του Άννα.

Ξέχασα να πω ότι το περσινό τσαμπουνογλέντι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γιορτής της μουσταλευριάς.

 

***

 

 

 

Παρόμοια γιορτή θα γίνει και φέτος στην «Ταβέρνα του Λελούδα». Θα αρχίσει το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019.

*Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, στις 6 μ.μ. θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Σαντορινιό βαρελοποιό – βαρελά Μανώλη Σιγάλα.

*Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, το απόγευμα, θα φτιαχτεί μουσταλευριά και με τη συμμετοχή όσων το επιθυμούν και το δηλώσουν.

*Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 6.30 μ.μ., η οινολόγος, χημικός και συγγραφέας Μαρία Τζίτζη θα κάνει ομιλία με θέμα: «Σταφύλι ένας ευλογημένος θησαυρός».

*Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου και το Σάββατο 5 Οκτωβρίου από τις 3 το μεσημέρι θα στηθεί τράπεζα διασκέδασης και γλέντι. Θα είναι όπως κάθε χρόνο μια αξέχαστη γιορτή…

 

***

 

 

«Ταβέρνα του Λελούδα»
Σαλαμινίας 8, Βοτανικός
Αθήνα 11855
Τηλέφωνο: 2103464167