18.8 C
Athens
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Πρωταπριλιά με Cake News από το Catisart και ένα γευστικό asterάτο κόκκινο βελούδο…

Του Παναγιώτη Μήλα

Απίστευτο κι όμως αληθινό:  Ας απολαμβάνουμε μόνο Cake News. Η ιδέα γεννήθηκε σε έναν ιδιαίτερο και εξαιρετικό χώρο στα Άνω Πετράλωνα. Στο αγαπημένο Aster όπου ο σεβασμός στον πελάτη είναι η πρώτη ύλη σε όλες τις συνταγές που συμπεριλαμβάνονται στο μενού.

Ο σεφ του Aster, Γρηγόρης Κρητικός.

Ένα βράδυ, μια έντονη συζήτηση με αφορμή τα …τοξικά fake news, μου έδωσε την έμπνευση για ένα θέμα που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Στο τέλος όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους και κανείς δεν θα τολμήσει να διαψεύσει τα Cake News που σας παρουσιάζει το Catisart. Στη συνέχεια κάποιοι και κάποιες θα προγραμματίσουν την έναρξη της επόμενης δίαιτά τους την πρώτη Δευτέρα κάποιου μήνα…

Στο θέμα με τον τίτλο «Cake News» ο πρόλογος – όπως και το μενού του Aster – έχει την υπογραφή του σεφ Γρηγόρη Κρητικού.

 

***

 

ΚΕΪΚ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΥΔΟ

 

***

 

Γράφει ο σεφ του Aster:

«Μου ζητήθηκε από το catisart να ετοιμάσω ένα εντυπωσιακό κέικ. Ένα Asterάτο κέικ που αγαπώ να μαγειρεύω αλλά και να τρώω, εννοείται…

Αυτό δεν θα μπορούσε να ήταν άλλο απ’ το υπεραγαπημένο μου Red Velvet Cake! Ένα εξαιρετικό γλύκισμα που για πρώτη φορά φτιάχτηκε τη Βικτωριανή εποχή και πλέον θεωρείται παραδοσιακό τόσο στον αμερικανικό όσο και στον ευρωπαϊκό Νότο. Συνήθως προσφέρεται τα Χριστούγεννα αλλά και τον Φεβρουάριο, την ημέρα των ερωτευμένων, λόγω της εντυπωσιακής του εμφάνισης. Όμως όλες και όλοι το αναζητούν σε κάθε μέρα του χρόνου…

 

 

Η συνταγή είναι πραγματικά εύκολη και διασκεδαστική. Το τελικό αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.

*

Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι τα εξής:

*

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κούπες ζάχαρη
Μισή κούπα κορν φλάουρ
Μισή κούπα κακάο άριστης ποιότητας
1 κουταλιά της σούπας σόδα
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 αβγά
1,5 κούπα ξινόγαλα τύπου Κεφίρ
1 1/4 κούπας ζεστό νερό
Μισή κούπα ελαιόλαδο
1, 5 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 κουταλιά της σούπας ξύδι λευκό
3 κουταλιές της σούπας κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

*

Για την κρέμα:
600 γραμμάρια τυρί κρέμα
150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
3,5 κούπες ζάχαρη άχνη

 

*

 

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Βάλτε το φούρνο στους 165°
Αλευρώστε 3 ταψάκια των 22 εκατοστών

*

Βάλτε στον κάδο του μίξερ, ή σε ένα απλό μπωλ αν έχετε μόνο αβγοδάρτη, όλα τα στερεά υλικά και ανακατέψτε ελαφρώς.
Στη συνέχεια βάλτε τα αβγά και όλα τα υπόλοιπα υγρά υλικά και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα.
Θα έχετε ένα πολύ ωραίο ομοιογενές μίγμα το οποίο έπειτα θα μοιράσετε στα 3 ταψάκια σας.

*

Ψήνετε για 28 με 35 λεπτά.
Για να δείτε αν τα Cake σας είναι έτοιμα απλά βουτήξτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο ενός Cake και αν βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμο. Αφήστε τα κέικ να κρυώσουν
Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόψτε οριζοντίως μια πολύ λεπτή στρώση από το ένα κέικ. Με το χέρι σας διαλύστε σε ψίχουλα αυτή τη λεπτή στρώση.
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ σας ανακατέψτε πολύ καλά τα υλικά της κρέμας.
Σε ένα δίσκο σερβιρίσματος ή σε μια πιατέλα βάλτε ένα κέικ και από πάνω απλώστε με κρέμα. Πάνω απ’ την κρέμα βάλτε το επόμενο κέικ και συνεχίστε έως ότου έχετε και τα τρία κομμάτια κέικ το ένα πάνω στο άλλο με κρέμα ενδιάμεσα. Απλώστε την κρέμα που περίσσεψε πάνω στο κέικ αλλά και στα πλάγια του.
Στολίστε με τα ψίχουλα το γλυκό σας.

Tip #1: Καλό θα ήταν τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Tip #2: Αποθηκεύστε το γλυκό στο ψυγείο αλλά φάτε το σε θερμοκρασία δωματίου

Καλή απόλαυση

 

***

 

 

 

***

ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟΥ

 

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο
Χυμός ενός πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού
3 φλιτζάνια τσαγιού καρότα τριμμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια χονδροκοπανισμένα
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
Χυμός ½ λεμονιού
½ φλιτζάνι του καφέ μπράντι
2 κουταλάκια του γλυκού κανελλογαρίφαλα
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, όσο πάρει ( περίπου 5 φλιτζάνια τσαγιού)

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και ψήνουμε το κέικ στους 180 βαθμούς για μία περίπου ώρα. Στη συνέχεια το σερβίρουμε. Τόσο απλά…

 

***

 

 

***

ΚΕΪΚ ΜΕ ΛΑΔΙ Ή ΤΑΧΙΝΙ

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

5 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι φαρίν-απ
2 1/2 φλιτζάνια χυμός πορτοκαλιού
3/4 φλιτζάνι του τσαγιού κονιάκ
1 κουτάλι σόδα
1 1/2 φλιτζάνι κοπανισμένο καρύδι
1/2 φλιτζάνι κοπανισμένο αμύγδαλο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ή ένα φλιτζάνι ταχίνι
1 κουταλάκι κανελλογαρίφαλα τριμμένα
ξύσμα λεμονιού
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες ξανθές
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πλην της σταφίδας, ώστε να γίνει μία ζύμη πηχτή. Εάν το ταχίνι είναι πηχτό το διαλύουμε πρώτα με τον χυμό λεμονιού.
Τη σόδα τη διαλύουμε στο κονιάκ. Τελευταία πλένουμε τις σταφίδες, τις στεγνώνουμε και τις περνούμε στο αλεύρι (αυτό γίνεται για να μην καθίσουν στον πάτο) και τις ρίχνουμε τελευταίες στη ζύμη. Λαδώνουμε το ταψί και το περνούμε με αλεύρι. Το τινάζουμε και ρίχνουμε τη ζύμη. Απλώνουμε και φροντίζουμε να μην είναι πολύ παχιά στο ταψί γιατί δεν θα ψηθεί (2 με 3 πόντους πάχους).
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και προσέχουμε να στραγγίσει καλά (πάνω από μία ώρα). Αν πάρει χρώμα σκεπάζουμε με λαδόκολλα για να μην καεί.
Όταν μπήξουμε στο κέικ λοξά το μαχαίρι και βγει χωρίς να έχει επάνω του τίποτε, είναι έτοιμο για βγάλσιμο.

 

***

 

 

***

ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

200 γραμμάρια φυτικό βούτυρο
1,5 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Ξύσμα ενός λεμονιού
500 γραμμάρια αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 γραμμάρια μαρμελάδα κεράσι
1 φλιτζάνι τσαγιού αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Ζάχαρη άχνη

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και στη συνέχεια το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι Νο 25. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και τοποθετούμε το ένα κομμάτι στο ταψί τρίβοντάς το με τα δάχτυλά μας σα θρύμματα ψωμιού. Απλώνουμε επάνω τη μαρμελάδα και την καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη που τη δουλεύουμε κατά τον ίδιο τρόπο, έχοντας προσθέσει σε αυτήν τα αμύγδαλα. Ψήνουμε το κέικ στους 200 βαθμούς για 50’-60’. Όταν κρυώσει, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

 

***

 

 

***

ΚΕΪΚ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

4 αβγά
150 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι ρούμι
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γρ. βούτυρο
400 γρ. κρέμα κάστανο

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε το ρούμι. Ρίχνουμε το αλεύρι, με το αλάτι και την μπέικιν πάουντερ. Λειώνουμε ελαφρά το βούτυρο, το ανακατεύουμε με την κρέμα του κάστανου (κάστανα βρασμένα και λιωμένα) και το προσθέτουμε στο μείγμα. Το ρίχνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C για 40-50 λεπτά.

 

***

 

 

***

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ (αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 αβγό
300 γραμμάρια τυρί μυζήθρα τριμμένη
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες σε κύβους
1 κουταλιά του γλυκού δυόσμος
400 ml γάλα φρέσκο με 3,5% λιπαρά
Αλάτι
Αλεσμένο μαύρο πιπέρι

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-Χτυπάμε καλά τα αυγά με τα 2/3 του Βιτάμ στο μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα αφράτο μείγμα.
-Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε, στο ίδιο μείγμα, το αλεύρι μαζί με το μπέικινγκ πάουντερ (αφού τα έχουμε κοσκινίσει), την τριμμένη μυζήθρα, το γάλα, το δυόσμο και το αλατοπίπερο. Συνεχίζουμε το χτύπημα, έως ότου ομογενοποιηθούν.
-Αλευρώνουμε την ψιλοκομμένη πιπεριά, την κοσκινίζουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε ελαφρά με μία σπάτουλα.
-Αλείφουμε 2 μικρές μακρόστενες φόρμες με το υπόλοιπο Βιτάμ.
-Ρίχνουμε το μείγμα στις φόρμες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

 

***

 

 

 

***

ΠΑΝΦΟΡΤΕ

 

***

 

Η σπεσιαλιτέ της Σιένα από τον 13ο αιώνα είναι το κέικ Πανφόρτε (Panforte). Το εύκολο ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ. Μια πολύ εύκολη και πολύ γρήγορη συνταγή για να απολαύσετε ένα υπέροχο εορταστικό επιδόρπιο.

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

100 γραμμάρια ασπρισμένα αμύγδαλα, καβουρδισμένα
125 γραμμάρια φουντούκια, καβουρδισμένα
150 γραμμάρια φρουί γλασέ, ψιλοκομμένα
220 γραμμάρια σοκολάτα με γέμιση κεράσι, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
2 κουταλιές σούπας κακάο σε σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού ανάμεικτα γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο σε σκόνη
150 γραμμάρια σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
2/3 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
1/3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, ψιλή κρυσταλλική
50 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο + επιπλέον για άλειμμα ταψιού
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα και τα φουντούκια σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου πάρουν ελαφρώς χρώμα και βγάλουν το άρωμά τους.
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αλεύρι ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 20 εκ.
-Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα ψιλοκομμένα φρουί γλασέ, το αλεύρι, τα μπαχαρικά, το κακάο και τη μισή σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας και τα ανακατεύετε να αναμιχθούν καλά.
-Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, βάζετε το μέλι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και την υπόλοιπη μισή σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας και τα ανακατεύετε διαρκώς για 5 λεπτά ή μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και λιώσει η σοκολάτα.
-Κάνετε μια «λακκούβα» στο κέντρο του μείγματος αλευριού, ρίχνετε μέσα το μείγμα της κατσαρόλας και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί και με την ανάποδη ενός κουταλιού, στρώνετε την επιφάνειά του πατώντας το ελαφρώς, προς τα κάτω.
-Ψήνετε το πανφόρτε στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι όταν βυθίσετε μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή. Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε στο ταψί μέχρι να κρυώσει καλά. Το ξεφορμάρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη, το κόβετε σε λεπτά κομμάτια και σερβίρετε.

 

***

 

 

***

ΖΕΒΡΑ

 

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

1 ποτήρι χυμός πορτοκαλιού
250 γραμμάρια Βιτάμ κλασικό
420 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (+ 2 κουταλιές της σούπας)
250 γραμμάρια ζάχαρη
5 αβγά
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο
2 γεμάτες κουταλιές του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
1 βανίλια

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-Βάζουμε το Βιτάμ στην κατσαρόλα και το λιώνουμε.
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικινγκ πάουντερ.
-Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, για να αποκτήσουμε ένα αφράτο μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι, την πορτοκαλάδα και το λιωμένο Βιτάμ, εναλλάξ.
-Χωρίζουμε το μείγμα που προκύπτει σε δύο ίσα μέρη.
-Προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας κακάο στο πρώτο και δύο κουταλιές της σούπας αλεύρι στο δεύτερο. Ανακατεύουμε καλά.
-Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με Βιτάμ και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Ρίχνουμε τα μείγματα, εναλλάξ, σε μικρές μερίδες στο κέντρο της φόρμας (διαμέτρου 22 εκατοστών), έως ότου όλα τα συστατικά να εξαντληθούν. Ψήνουμε για περίπου 60 λεπτά στους 160°C.

 

***

 

 

***

ΚΕΪΚ ΜΗΛΟΥ

 

***

 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ

 

4 μήλα
150 γραμμάρια βούτυρο
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια κόκκινη φαρίνα
Χυμό και ξύσμα λεμονιού, 2 βανίλιες
4 αβγά
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας κανέλα, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ

 

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

-Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το κονιάκ, την κανέλα και τα ανακατεύουμε.
-Τα αφήνουμε για λίγο μέχρι να απορροφήσουν όλα τα αρώματα της κανέλας του λεμονιού και του κονιάκ.
-Στο μίξερ μας χτυπάμε καλά τα ασπράδια σε μαρέγκα, την αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη, στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους, το ξύσμα λεμονιού, βανίλιες και εναλλάξ το αλεύρι (μέσα στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν πάουντερ) με τη μαρέγκα.
-Τέλος με απαλές κινήσεις προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ώστε να ενσωματωθούν με το μείγμα των αβγών.
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ωρίτσα περίπου.
-Το αφήνουμε να κρυώσει και…

***

Καλή όρεξη, καλή απόλαυση.

***

Πάντα με Cake News και όχι με τοξικά Fake News…

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -