Cat Is Art

Σαλάτα Beluga: Υπάρχει και το χαβιάρι της φακής

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Στον κόσμο της διατροφής, το μαύρο χρώμα αρχίζει να παίρνει τα πάνω του μετά τα μαύρα φασόλια, το μαύρο ρύζι και τις μαύρες φακές. Καταρχάς το ασυνήθιστο αυτό χρώμα προκύπτει από την υψηλή συγκέντρωση των τροφών αυτών σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που βρίσκουμε στα κεράσια, τα μύρτιλλα, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα κ.ο.κ. και έχει αποδειχτεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν τον καρκίνο. Οι μαύρες φακές είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και μάλιστα μόλις μισό φλιτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή ένα δυνατό συνδυασμό που μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους και με ενέργεια για πολύ περισσότερο χρόνο από άλλες τροφές.

Οι φακές μπελούγκα είναι εξαιρετικά νόστιμες, χαρακτηρίζονται ως το χαβιάρι της φακής και μια ιδιότητά τους είναι ότι χωνεύονται πιο εύκολα από τις κλασικές φακές.

Οι φακές beluga δε θέλουν μούλιασμα από το βράδυ. Τις πλένουμε και τις βάζουμε στη διπλή ποσότητα νερού χωρίς αλάτι να βράσουν σε χαμηλή φωτιά από 20-30 λεπτά ανάλογα πως μας αρέσουν. Τις βγάζουμε, ρίχνουμε λάδι και αλάτι και τις τρώμε. Μπορούμε επίσης να ρίξουμε μέσα μικρά κομματάκια ντομάτα, μαϊντανό κι ελιές ή να τις ανακατέψουμε με άλλες σαλάτες όπως π.χ. μια σαλάτα πράσινη. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για γαρνιτούρα. Οι χρήσεις τους είναι άπειρες κι εξαιρετικά γευστικές

Οι φακές Beluga έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν καταπολεμούν επίσης τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν την καταστροφή των κυττάρων.

Αν θέλετε, προσθέστε στο μαγείρεμα άλλα βότανα, μπαχαρικά ή αρωματικά λαχανικά. Οι φακές Beluga έχουν γήινη γεύση και απορροφούν πολύ έντονα άλλες γεύσεις. Επειδή διατηρούν το σχήμα τους μετά το μαγείρεμα, είναι ιδανικές για σαλάτες ή πιάτα με ρύζι και κινόα.

 

 

Σαλάτα με φακές beluga και αβοκάντο 

Υλικά

2 φλιτζ. μαύρες φακές beluga (βρασμένες και σουρωμένες)
2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαρούλι
1 αβοκάντο κομμένο σε κυβάκια
1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
1 φλιτζ. ψιλοκομμένο ραντίτσιο
Σάλτσα:
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα και χυμό από ένα λάιμ
2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1/2 κ.γ. ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Εκτέλεση

1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με τη σάλτσα την οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένως, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
Συμβουλή: Είναι πολύ σημαντικό τα λαχανικά μας να είναι καθαρά, κρύα (στο ψυγείο) και στεγνά.

Οι φακές beluga είναι τέλειες για σαλάτες καθώς η γήινη πλούσια γεύση τους ταιριάζει πολύ με τα πράσινα φυλλώδη σαλατικά. Το αβοκάντο και το πορτοκάλι που μπορούμε να προσθέσουμε ενισχύει τη γεύση τους και τη διατροφική αξία της σαλάτας. Θα σας ενθουσιάσει αυτή η σαλάτα γιατί είναι ένα πλήρες γεύμα και ιδανική για γεύμα στη δουλειά. Αν σας λείψει το τυρί, ψημένο στο γκριλ χαλούμι, ταιριάζει πολύ. Τους πηγαίνει επίσης το τυρί φέτα και εναλλακτικά ο τόνος. Το κρεμμύδι, οι ελιές, τα ραπανάκια και η κάππαρη τις απογειώνουν.

Μαύρες φακές μπελούγκα μπορείτε να βρείτε παραγωγής Φενεού Κορινθίας στα καταστήματα βιολογικών, στα παντοπωλεία αλλά και άλλες στα σούπερ μάρκετ.

Όπως πληροφορούμεθα, η οικογένεια Κουρούσια στον Φενεό Κορινθίας καλλιεργεί βιολογικά όσπρια και κάνει προσπάθειες για ποιοτικές σοδειές και νέες καλλιέργειες. Έτσι γεννήθηκε και η μαύρη φακή Φενεού, που, αν και με καναδέζικο σπόρο, κατάφερε να εγκλιματιστεί και να αποκτήσει την ποιότητα που χαρακτηρίζει τα όσπρια της περιοχής.

*Η φράση “ἀντί πινακίου φακῆς” αναφέρεται στη βιβλική αφήγηση (Παλαιά Διαθήκη, Γένεσις 25) κατά την οποία ο Ιακώβ αγόρασε τα πρωτοτόκια από τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Ησαύ, για ένα πιάτο φακές και χρησιμοποιείται σήμερα για να υποδείξει την αγορά ενός αγαθού σε πραγματικά εξευτελιστική τιμή.

Πηγές πληροφοριών: https://www.ola-bio.gr/m,19,ola-biohttps://www.biosophy.gr

Εκτύπωση
Ειρήνη ΑϊβαλιώτουΣαλάτα Beluga: Υπάρχει και το χαβιάρι της φακής

Related Posts