Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
Τον Ιούλιο του 1967 οι Beatles ήρθαν στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφθηκαν ήταν και η Αράχοβα. Εκεί ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας τους απαθανάτισε με την παραπάνω φωτογραφία η οποία περιλαμβάνεται στο φωτογραφικό λεύκωμα «Αναμνήσεις ενός Έλληνα φωτορεπόρτερ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ποταμός».
Ο Ρίνγκο Σταρ, ο Τζορτζ Χάρισον, ο Τζον Λένον και ο Πολ Μακάρτνεϊ πήραν γεύση του ελληνικού παραδοσιακού ήχου από τους δύο οργανοπαίχτες, τον Γιώργη Παπαλεξανδρή (με το κλαρίνο) και τον Μήτσο Μηλιώνη (με την κιθάρα).
Στο ίδιο ταξίδι ο δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης μίλησε με τα «σκαθάρια» προσπαθώντας να αποσπάσει κάποια είδηση μιας και τότε είχαν αρχίσει τα πρώτα σημάδια κούρασης των τεσσάρων. Οι Beatles καθησύχασαν τον δημοσιογράφο, όμως η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.
Έτσι το μόνο που είχαν να κάνουν προκειμένου να διατηρήσουν την εικόνα της αγαπημένης ομάδας, ήταν να κρύβουν τις κόντρες τους και να αναδεικνύουν μόνο τις καλές στιγμές τους. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό η ομάδα που σχεδίαζε τις δημόσιες σχέσεις του συγκροτήματος σκέφτηκε να κάνουν τα «σκαθάρια» μια φαντασμαγορική εμφάνιση.
Έπεσαν πολλές προτάσεις στο τραπέζι για μια συναυλία που θα έκανε promotion στη νέα τους ταινία. Προτάθηκε το Palladium και το Round House. Κάποιοι πρότειναν συναυλία στην έρημο της Σαχάρας ή στις πυραμίδες της Γκίζας.
Μια άλλη πρόταση ήταν σε ένα κρουαζιερόπλοιο στον… ωκεανό ή σε ένα ρωμαϊκό αμφιθέατρο στην Τυνησία την ώρα της ανατολής του ήλιου, όπως ζήτησε ο σκηνοθέτης Michael Lindsay – Hogg.
Όλα αυτά απορρίφθηκαν μετά πολλών επαίνων. Οι τέσσερις σταρ τελικά αποφάσισαν να κάνουν κάτι πιο απλό χωρίς πολλά έξοδα και μετακινήσεις: Ο John Lennon είχε την ιδέα να γίνει η συναυλία στην ταράτσα του κτηρίου των γραφείων της Apple. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ιδέα ανήκε στον Ringo Starr, τον τεμπελάκο της παρέας.
Οι προετοιμασίες έγιναν. Τοποθετήθηκαν σκαλωσιές και σανίδες ώστε να αντέξουν το βάρος των οργάνων και του απαραίτητου εξοπλισμού. Όλα τα είχαν προβλέψει. Το μόνο που δεν είχαν σκεφτεί ήταν το τρομερό κρύο. Έτσι άρχισαν χωρίς καθυστέρηση.
Οι πεζοί και οι γείτονες κατάλαβαν ότι κάτι περίεργο συνέβαινε, τα νέα γρήγορα διαδόθηκαν με αποτέλεσμα κόσμος να μαζευτεί στο δρόμο και στις γύρω ταράτσες για να δει την περίεργη, για την εποχή, συναυλία. Η διάρκειας 42 λεπτών συναυλία πραγματοποιήθηκε στην ταράτσα της Savile Row, στο νούμερο 3, στον πέμπτο όροφο, πάνω δηλαδή από τα γραφεία της δισκογραφικής εταιρείας των “Σκαθαριών”, Apple Corps. Αυτό έμελλε να είναι το τελευταίο show των Beatles.
Η συναυλία αυτή παρουσιάστηκε τον Μάιο του 1970 στην ταινία Let it be. Αν δεν είχε επέμβει η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου, ύστερα από παράπονα των περιοίκων, ίσως η διάρκεια της συναυλίας να ήταν μεγαλύτερη… Όμως οι νόμοι στη Μεγάλη Βρετανία δεν κάνουν διακρίσεις. Για όλους ισχύουν οι ίδιοι νόμοι, χωρίς παραθυράκια… Οπότε η συναυλία διακόπηκε βιαίως.
Τελικά η κοινή εμφάνιση στην ταράτσα, δεν εξασφάλισε τη μακροημέρευση του συγκροτήματος, το οποίο διαλύθηκε έπειτα από λίγους μήνες, στις 30 Δεκεμβρίου του 1970.
***
Beatles’ Famous Rooftop Concert. 30 Ιανουαρίου 1969. Οι Μπιτλς εμφανίζονται για τελευταία φορά μαζί δημοσίως, παίζοντας στην ταράτσα της εταιρείας τους.