Το Baumstrasse καλωσορίζει τη νέα σχολική χρονιά με μαθήματα και εργαστήρια για τη φωνή, το σώμα, την υποκριτική, τους παραδοσιακούς χορούς και -ναι- θέλουμε να τα παρακολουθήσουμε. Ειδικά φέτος που όλα γύρω μας δείχνουν να γκρεμίζονται, να καταρρέουν… Εμείς θέλουμε να διδαχτούμε και να μας διδάξουν οι εξαιρετικοί, καλλιτέχνες, άνθρωποι και δάσκαλοι Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μάρθα Μαυροειδή και Ανδρέας Σεγδίτσας.
Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά το πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων:
“Ηρακλής Μαινόμενος” του Ευριπίδη/ “Πρόζες” του Σάμουελ Μπέκετ.
Εργαστήριο υποκριτικής με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη και τη Δέσποινα Αναστάσογλου.
Μια εργασία που επικεντρώνεται στον αρχαίο και σύγχρονο τραγικό λόγο μέσα από τα έργα δύο μεγάλων τραγικών του 5ου αιώνα π.Χ. και του 20ου αιώνα μ.Χ. Μια συγκριτική μελέτη και έρευνα των κειμένων των δύο ποιητών. Στόχος η ανεύρεση των κοινών πηγών, των κοινών τρόπων, των κοινών συνειρμών που συνδέουν τα κείμενα και του τρόπου αναπαράστασής τους.
Τα κείμενα αυτά αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ως εν δυνάμει υπερβατικό -και υπό αυτή την έννοια επαναστατικό- ον. Θέλουμε να ανακαλύψουμε τις ανεξερεύνητες δυνάμεις -σωματικές, φωνητικές και νοητικές- που θα μας δώσουν τα κλειδιά για να προσεγγίσουμε τη σκέψη και την πρόθεση των κειμένων.
Στόχος είναι η διεύρυνση των ορίων του ερμηνευτή, η εύρεση ενός υποκριτικού κώδικα που επιτρέπει τον ελεύθερο συνειρμό και μας οδηγεί στην προσωπική μας σύνδεση με αυτό που αποκαλούμε γενικά “τραγικός λόγος”.
Τι μας συνδέει με ένα κείμενο της αρχαιότητας;
Τι μας συνδέει με ένα κείμενο του Μπέκετ;
Τι συνδέει τα κείμενα αυτά;
Πώς οι σκέψεις αυτές γίνονται σκηνική πράξη;
Διάρκεια: Οκτώβριος 2012- Ιούνιος 2013. Κάθε Κυριακή 15.00-20.00. Έναρξη: 14 Οκτωβρίου.
“Σώμα και Φωνή”
Τρίμηνο εργαστήριο με σειρά μαθημάτων για την αναπνοή και τη φωνή με τον Δημήτρη Αγαρτζίδη.
Το μάθημα “Σώμα και Φωνή” επικεντρώνεται στην εύρεση του σωματικού ήχου, στην ανακάλυψη της αληθινής μας φωνής και στη συνειδητοποίηση τού πόσο αλληλένδετη είναι η φωνή με το σώμα μας, μέσω σωματικών, φωνητικών και αναπνευστικών ασκήσεων.
Διάρκεια: 20 Οκτωβρίου 2012 – 26 Ιανουαρίου 2013.
Κάθε Σάββατο 13.00-15.00.
Έναρξη: 20 Οκτωβρίου.
“The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές”. Ένα τρίμηνο εργαστήριο φωνητικού συνόλου με τη Μάρθα Μαυροειδή Μπορεί η ανθρώπινη φωνή να αντικαταστήσει τα όργανα μιας ορχήστρας; Πόσους διαφορετικούς ήχους μπορούμε να παράγουμε με το στόμα μας; Το εργαστήριο εξερευνά τις δυνατότητες και τα όρια της ανθρώπινης φωνής αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο. Ξεκινώντας από απλά φωνητικά σχήματα θα σχηματίσουμε μία ορχήστρα από φωνές η οποία θα εκτελέσει γνωστές και όχι και τόσο γνωστές συνθέσεις διασκευασμένες για φωνητικό σύνολο. Θα μελετηθούν κομμάτια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο (Χατζιδάκις, Πλάτωνος, Μαρινέλλα, Beatles, Queen) αλλά και έργα γραμμένα ειδικά για το “Happy Hour Choir”. Κάθε φωνή είναι μοναδική. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε τις ιδιαιτερότητες της φωνής μας και να πειραματιστούμε με αυτήν με δημιουργικό τρόπο. Το εργαστήριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να εξερευνήσει τη φωνή του μέσα σε ένα φωνητικό συνολο, σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες, άντρες και γυναίκες, μουσικούς και μ. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς παρτιτούρα, το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση και πειθαρχία. Στο τέλος των μαθημάτων θα γίνει συναυλία του συνόλου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Κάθε Τρίτη 18:00 – 21:00. Διάρκεια: 23 Οκτωβρίου 2012 έως 22 Ιανουαρίου 2013. Έναρξη: 23 Oκτωβρίου.
Παραδοσιακοί χοροί με τον Ανδρέα Σεγδίτσα
Τετάρτη 19.00-20.30 τριτοετείς ή οι δίμετρες, 20.30-22.00 τεταρτοετείς ή “οι καρχαρίοι”, 22.00-23.30 παλιοί ή “τα ρεμάλια”. Πέμπτη 19.00-20.30 αρχάριοι, 20.30-22.00 περσινοί. Έναρξη: 26 Σεπτεμβρίου 2012.
* Οι εγγραφές για το εργαστήριο “Ηρακλής Μαινόμενος” του Ευριπίδη/ “Πρόζες” του Σάμουελ Μπέκετ θα διαρκέσουν από 6 Σεπτέμβρη έως 10 Οκτωβρίου.
Οι εγγραφές για τα εργαστήρια “Σώμα και Φωνή” και “The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές” θα διαρκέσουν από 6 Σεπτεμβρίου έως 17 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες: 698 3313302 και [email protected]
Εγγραφές στο: [email protected]
Για τους παραδοσιακούς χορούς δεν απαιτείται εγγραφή