Του Παναγιώτη Μήλα
[email protected]
Δεν είναι και εύκολο να επιλέξεις σε ποια θεατρική παράσταση να πας σήμερα. Χρειάζεται αναζήτηση και μελέτη πριν από την τελική επιλογή. Γέλιο; Δάκρυ; Αγωνία; Φόβος; Περιπέτεια; Έρωτες; Απιστίες; Αίμα; Βία; Νουάρ; Κωμειδύλλιο; Παράδοση; Αρχαία τραγωδία; Ανεξάντλητος ο κατάλογος.
Αποφάσισα λοιπόν με κλειστά τα μάτια να κατέβω προς την Πειραιώς και στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Όλο και κάτι θα εύρισκα. Έτσι κι έγινε. Βράδυ 9.30 και…παραμύθι. Περίεργο. Τα παραμύθια και οι παραστάσεις για παιδιά είναι Σαββατοκύριακο, πρωί και μεσημέρι. Κάτι λάθος διαβάζω μάλλον. Πηγαίνω στο ταμείο και μου επιβεβαιώνουν ότι το παραμύθι «Η Μαγεμένη Βασιλοπούλα» είναι για μεγάλους και αρχίζει στις 9.30. Μπήκα στην κινηματογραφική αίθουσα του Ιδρύματος. Στη σκηνή μια κοπέλα καθισμένη σε ένα τροχοφόρο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το κεφάλι της με τα κατακόκκινα μαλλιά το ακουμπάει στις παλάμες των χεριών της. Δίπλα της σε στάση προσοχής, ο υπηρέτης της. Το σκηνικό περιβάλλον δεν προδιαθέτει για… παραμύθι. Να όμως που κάνω λάθος. Όταν σβήνουν τα φώτα ακούμε τη γνωστή μουσική εισαγωγή από τις ραδιοφωνικές εκπομπές της Θείας Λένας και ακούμε τη φωνή της να κάνει την εισαγωγή για ένα παραμύθι με βασιλοπούλες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Η φωνή της Θείας Λένας σιγά σιγά χάνεται και τη θέση της παίρνει η δικιά μας βασιλοπούλα, η Αθηνά Παππά σε έναν καταιγιστικό μονόλογο. Από Ρένα Βλαχοπούλου σε Μία Φάροου. Από Αλίκη Βουγιουκλάκη σε Ίνγκριντ Μπέργκμαν, από Τζένη Καρέζη σε Γκρέις Κέλλυ. Οι σκηνές εναλλάσσονται με κινηματογραφική ταχύτητα ενώ η μουσική από μόνη της προκαλεί ρίγη… Ρίγη όμως προκαλεί και ο αμίλητος και ακίνητος υπηρέτης της αλλά και η γιαγιά της που «έρχεται» από τη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης.
Η βασιλοπούλα μας αλλάζει όψεις και ρούχα επί σκηνής με τέτοια επιδεξιότητα που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς το καταφέρνει σε χρόνο – «μηδέν». Μεταμορφώνεται σε χορεύτρια καμπαρέ, χορεύει αισθησιακά, προκαλεί, επικοινωνεί με το κοινό και στο τέλος ξεχνώντας κάθε απαγόρευση ζητάει τσιγάρο από το κοινό. Καθισμένη σε μια αναπηρική καρέκλα, βιώνει τη μανιοκατάθλιψη της ηρωίδας που κατορθώνει ν’ αυτοσαρκάζεται, να σαρκάζει, να σχολιάζει, να γελά και να ονειρεύεται.
Η Αθηνά Παππά με ερμηνευτική δεξιοτεχνία ολοκληρώνει μέσα σε 70 λεπτά ένα πολύτιμο θεατρικό κέντημα. Καταφέρνει και «παντρεύει» κομμάτι κομμάτι της ζωής της συνδέοντας τις μνήμες του χθες με το σήμερα. Η ηθοποιός είναι τυχερή αφού στα κείμενα του Κωνσταντίνου Ρόδη και του Ιωάννη Κυφωνίδη βρήκε όλα όσα έγραψα στον πρόλογο. Βρήκε δηλαδή και γέλιο, και δάκρυ. Έζησε αγωνία, φόβο, περιπέτεια. Χόρτασε έρωτες και απιστίες. Δοκίμασε αίμα αλλά και βία. Πρωταγωνίστησε σε φιλμ νουάρ και σε κωμειδύλλιο. Υπηρέτησε και την παράδοση και την αρχαία τραγωδία. Σε τελική ανάλυση πέτυχε να φύγουν οι θεατές της μαγεμένοι.
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015 στις 9.30 μ.μ. είναι η τελευταία παράσταση. Αν δεν προλάβετε, αναζητήστε τη «Μαγεμένη Βασιλοπούλα» όπου επαναληφθεί. Αξίζει το χειροκρότημά σας…
Πληροφορίες για τη “Βασιλοπούλα”
Κείμενο, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ρόδης και Ιωάννης Κυφωνίδης
Παίζει η Αθηνά Παππά
Φωτογραφίες-Φωτισμοί: Βαγγέλης Ρασσιάς
Ενδυματολογία: Αθηνά Παππά
Σκηνικό Περιβάλλον: Βασιλική Σύρμα
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου
Voice Over: Αθηνά Νάννου, Βίλλυ Κουτσουφλιανιώτη
Μακιγιάζ: Μυρσίνη Παπαδάκη
Hair Styling: Ντίνα Τριάντου
Παραγωγή: Dominus Productions
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, στο ύψος της Χαμοστέρνας
Τηλέφωνο 210 – 341. 85.50
Από Δευτέρα 2 έως Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015
Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, στις 21:30
Διάρκεια: 70’
Αίθουσα: Κινηματογράφος
Εισιτήρια:
12 ευρώ, Γενική Είσοδος
8 ευρώ, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας