19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μια μυσταγωγική συναυλία στο “Μπάγκειον” με τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο

Σε μια μυσταγωγική συναυλία την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, με τίτλο “Θεαμάτων Άσματα”, στον ξεχωριστό χώρο του ιστορικού ξενοδοχείου “Μπάγκειον”, ο σκηνοθέτης Βασίλης Νικολαΐδης στο τραγούδι και ο Νίκος Χατζηελευθερίου στην κιθάρα θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικό πρόγραμμα με το δικό τους μοναδικό και απολαυστικό τρόπο. Μια σειρά τραγουδιών, μια διαδρομή 80 χρόνων της ελληνικής θεατρικής παραγωγής, σε ελληνικό και ξένο θεατρικό ρεπερτόριο. Θα ακουστούν τραγούδια από παραστάσεις αρχαίου δράματος τόσο από τις τραγωδίες όσο και από τις κωμωδίες, κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και νεοελληνικού έργου. Τραγούδι και τραγωδία δύο λέξεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκου, Χ. Λεοντή, Θ.  Μικρούτσικου, Δ. Σαββόπουλου, Σ. Κραουνάκη, Ν. Χατζηαποστόλου, Αττίκ κ.α.

Στον τόπο μας, που είναι τόσο συνδεδεμένα η ποίηση με τη μουσική, δεν θα μπορούσαμε παρά αυτή τη μέρα, 21 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, να εντάξουν στο πρόγραμμά τους μια αναφορά σε Έλληνες ποιητές και συνθέτες που δημιούργησαν αγαπημένες μελωδίες πάνω σε ποιήματα.

Η μελοποίηση ως μια προέκταση και πολλές φορές η ολοκλήρωση της ποίησης είναι ο τρόπος να φέρουμε στη μνήμη μας σπουδαία ποιήματα πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται τόσο επιτυχημένα από συνθέτες όπως οι Μ. Θεοδωράκης, Μ. Χατζιδάκις, Α. Κουνάδης, οι οποίοι αποδίδουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα ποιήματα των Ρίτσου, Ελύτη, Καβάφη, Σεφέρη, Γκάτσου και Χριστιανόπουλου.

Όπως χαρακτηριστικά έχει γράψει ο Θεοδωράκης για τον Ρίτσο, «όταν πρόκειται να μου μιλήσει η ποίηση του Ρίτσου τότε οι ήχοι αναβλύζουν με ορμή μέσα απ’ τους στίχους λες και είναι αρτεσιανό νερό που πετάγεται ψηλά πάνω από το χώμα, χαρούμενο που βρήκε τη δύναμη να χαιρετήσει τον ουρανό και το φως».

***

Βασίλης Νικολαΐδης, τραγούδι
Νίκος Χατζηελευθερίου, κιθάρα

***

Βασίλης Νικολαΐδης (φωτογραφία)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θεατρολογία στη Σορβόνη, στο Παρίσι, με ειδικό θέμα τη σκηνοθεσία όπερας.
Το 1982 δημοσιεύτηκε το βιβλίο του Μαρία Κάλλας, οι μεταμορφώσεις μιας Τέχνης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1995. Το 1985 αρχίζει να σκηνοθετεί, κυρίως μουσικά έργα. Από το 1991 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή, από το 1993 με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από το 1995 με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., από το 2000 με το Εθνικό Θέατρο, από το 2004 με το Κ.Θ.Β.Ε. Το 2016 συνεργάστηκε για πρώτη φορά με τον Θ.Ο.Κ. Μέχρι σήμερα έχει σκηνοθετήσει περί τα 90 έργα κάθε είδους, από μονόπρακτα μέχρι Μεγάλες Όπερες. Το 1998, η παράστασή του Η τύχη της Μαρούλας κι ο Μπαρμπαλινάρδος των Κορομηλά – Κόκκου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης) τιμήθηκε με το «Βραβείο Κριτικών». Το 2000 τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας «Κάρολος Κουν», για την Ειρήνη του Αριστοφάνη (Εθνικό Θέατρο, Επίδαυρος). Από τον Οκτώβριο του 2007 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Από το 1984 ως το 2006 εργάστηκε ως παραγωγός μουσικών εκπομπών στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Εργάστηκε επίσης ως μουσικός παραγωγός, στην ΕΡΤ2 και στον «9,84». Από το 1988 άρχισε να σκηνοθετεί στο ραδιόφωνο. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ε.Λ.Σ. (1994), καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου, ως υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού. Υπήρξε βοηθός σκηνοθέτη του Ζιλ Ντασέν στον Γλάρο του Τσέχωφ (Εθνικό Θέατρο, 1988). Επιμελήθηκε τα προγράμματα της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» του Μάνου Χατζιδάκι, όσο εκείνος τη διηύθυνε.

Έχει γράψει δεκάδες μουσικών και θεατρικών άρθρων σε περιοδικά, όπως το «Τέταρτο» (όσον καιρό το διηύθυνε ο Μ. Χατζιδάκις), «Ήχος hi- fi, «Oπτικοακουστική», «Δίφωνο». Έχει επιμεληθεί πολλές εκδόσεις δίσκων με αρχειακό υλικό για τις εταιρείες «Σείριος», «Sony», «Λύρα», «Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο».Έχει διδάξει υποκριτική σε νέους τραγουδιστές στα ωδεία: «Athenaeum» και «Φίλιππος Νάκας». Σήμερα διδάσκει υποκριτική, στη δραματική σχολή: «Μαίρη Βογιατζή – Τράγκα». Παράλληλα με τις σπουδές του και την επαγγελματική του πορεία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά και με το τραγούδι. Παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου και τον Σπύρο Σακκά κι έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

***

Νίκος Χατζηελευθερίου
Σπούδασε κιθάρα με τον Βαγγέλη Μπουντούνη στο Εθνικό Ωδείο, Ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο στο Ωδείο Atheneaum. Έχει στο ενεργητικό του πλήθος εμφανίσεων, κυρίως με σύνολα μουσικής δωματίου, συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και διοργανώσεις, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, δισκογραφία και εκδόσεις.
Από το 2005 έχει ιδρύσει και διευθύνει το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, με πληθώρα εμφανίσεων στα μουσικά πράγματα, αναδεικνύοντας σειρά πρωτότυπων έργων και μια σειρά μεταγραφών από διάφορα στυλ και εποχές της μουσικής, J. S Bach – MusikalischesOpferBWV 1079, Το καταραμένο φίδι του Μάνου Χατζιδάκι, Το φάντασμα της Μασσαλίας του Γ. Αγγελάκη (CD “Traces”). Αρχαία ελληνική μουσική, έργα Ελλήνων συνθετών κ. ά. Έχει παρουσιάσει πλήθος μεταγραφών του σχεδόν απ’ όλα τα είδη και τις εποχές της μουσικής, για κιθάρα και σύνολα. Πολλά από αυτά, όπως τα Concerti και άλλα έργα των Bach, Corelli, Haendel έχουν εκδοθεί από τον οίκο Panas Music. Έχει συνθέσει και παρουσιάσει μουσική για κιθάρα, μουσικά σύνολα κύκλους τραγουδιών σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, Φ. Πεσσόα, Γ.Α. Μπέκερ (CD “Vertigo”- ekfrassis productions) καθώς και για θεατρικές παραστάσεις Φ. Γ. Λόρκα – Γέρμα, Σαίξπηρ – Βασιλιάς Ληρ, Αριστοφάνης – Όρνιθες και Αχαρνής για παιδιά (CD “Aristofanisjunior- ekfrassisproductions) κ.ά. Διδάσκει στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και στα Δημοτικά Ωδεία Κορυδαλλού και Μοσχάτου, έχοντας ήδη αναδείξει μια τάξη κιθαριστών με έντονη παρουσία.

Πληροφορίες

Θεαμάτων Άσματα
Τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο
Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019, 8.45 μ.μ.

  • Με ελεύθερη συνεισφορά

ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ, Πλατεία Ομονοίας 18
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944507904

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -