Αυθεντική συνταγή για μοναστηριακά μελομακάρονα!

 

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται! Φτιάξτε τα πιο εύγευστα εορταστικά γλυκίσματα και χαρίστε στους αγαπημένους σας στιγμές γλυκιάς απόλαυσης. Συνδυάστε τα με το θεσπέσιο ελληνικό μέλι και εξαιρετικό παρθένο λάδι, που είναι θεραπευτικό.

Μοναστηριακή Συνταγή | Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Η συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα χρειάζεται μόλις μία ώρα για να εκτελεστεί ενώ συνδυάζεται άψογα με το γνήσιο και ανόθευτο μέλι από Έλληνες μελισσοκόμους. Επιλέξτε ανάμεσα σε μέλι από πεύκο, αγνό καστανόμελο, μέλι εσπεριδοειδών, βελανιδιάς, ανθέων και δάσους.

Υλικά για τα αυθεντικά μελομακάρονα

800 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν-πάουντερ
2 κουταλάκια σόδα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
2 κιλά περίπου αλεύρι και καρυδόψιχα (για πασπάλισμα)

Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. μέλι

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο λίγο το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη καρυδόψιχα.

Παραδοσιακή συνταγή για αγιορείτικα μελομακάρονα – Νο 2

Χρόνος Εκτέλεσης: 1 ώρα

Υλικά για τα μελομακάρονα
Για το σιρόπι
500 ml νερό 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. αγιορείτικο μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Υλικά – μείγμα 1
400 ml χυμό πορτοκαλιού

400 ml σπορέλαιο
180 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα 2 πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά – μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 – 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο. Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

  • Προσοχή! Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί, αν δουλευτεί πολύ, θα βγει το λάδι και τα μελομακάρονα δεν θα είναι τραγανά!

***

Για τη συνταγή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αγνό μέλι βελανιδιάς
Το Μέλι Βελανιδιάς είναι από τα πιο θρεπτικά είδη μελιού. Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου και νατρίου ενώ έχει χαμηλή συγκέντρωση σακχάρων. Τα ένζυμα που περιέχει ενισχύουν τον μεταβολισμό και τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων.

Το μέλι βελανιδιάς συμβάλλει στην αντιμετώπιση των γαστρικών διαταραχών, της γρίπης, των αιμορροΐδων και της υπερκόπωσης. Ακόμη, διαθέτει απολυμαντικές, στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες που βοηθούν το ουροποιητικό και πεπτικό σύστημα και παρέχουν αντιμικροβιακή δράση στο έντερο.