«200 χρόνια, 200 κτίρια»: Έκθεση του κτιριακού πλούτου της Αθήνας

205

Έκθεση με θέμα «Αθήνα 200 χρόνια – 200 κτίρια» θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Βιβλίων στο ισόγειο της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Περιλαμβάνει την παρουσίαση των 200 κτιρίων τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της. Πρόκειται για εμβληματικά κτίρια για πολλά από τα οποία δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο.
Η έκθεση είναι βασισμένη στο βιβλίο-λεύκωμα «Αθήνα 200 χρόνια – 200 κτίρια» το οποίο εκδόθηκε από το περιοδικό «Grad Review» σε επιμέλεια Μανώλη Αναστασάκη.
Η παρουσίαση των 200 κτιρίων έχει οργανωθεί σε πέντε χρονολογικές περιόδους βασιζόμενη στην ανάλογη χρονολόγηση της έκδοσης. Επιπλέον, έχει επισκοπηθεί λεπτομερέστερα η κάθε περίοδος παρουσιάζοντας σε 10 οθόνες την αρχιτεκτονική παραγωγή στην Αθήνα μέσα στο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιό της.

Πολυκατοικία στην οδό Εμμ. Μπενάκη.

Το ηχητικό φόντο στο χώρο της έκθεσης διατρέχει την μουσική ιστορία της Αθήνας των τελευταίων 200 χρόνων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί εργαστήρια και παρουσιάσεις από έμπειρους εμψυχωτές για παιδιά 8-14 ετών. Τα ωριαία εργαστήρια για παιδιά «Τα 200 κτίρια με παιδική ματιά» είναι προγραμματισμένα για το Σάββατο 11/12/2021 στις 11:00 και στις 13:00.
Απαιτείται η κράτηση θέσης στέλνοντας email στο

gradreview@outlook.com

όπου και σας κοινοποιείται ο αποκλειστικός κωδικός ελεύθερης εισόδου του παιδιού στο εργαστήριο.
Το βιβλίο-λεύκωμα αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης. Εκτός από την παρουσίαση των επιλεγμένων κτιρίων, η έκδοση αυτή πλαισιώνεται από οκτώ κείμενα διακεκριμένων καθηγητών και ερευνητών.
***
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος
Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα
Ώρες λειτουργίας Έκθεσης:
Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου: 12:00 – 17:00
Παρασκευή 12 / Σάββατο 11 / Κυριακή 12: 10:00 – 22:00
***
Η έκθεση πραγματοποιείται από το Citylab σε συνδιοργάνωση με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το περιοδικό grad review και με αποκλειστική χορηγία του Ομίλου AVAX.