13.3 C
Athens
Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

H Valerie Biden – αδελφή του Προέδρου των ΗΠΑ – προσκεκλημένη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Η Valerie Biden, αδελφή του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ήρθε στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Οι πολιτικές καμπάνιες, ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το πΏς είναι να μεγαλώνεις ως η μικρότερη αδελφή του νυν προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, αλλά και οι ανισότητες που ανέδειξε η πανδημία, ήταν κάποια από τα θέματα για τα οποία μίλησε η Valerie Biden κατά την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα ως προσκεκλημένη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το SNF Nostos Health 2022.

Σχετικά με την πόλωση που επικρατεί σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο παγκοσμίως, ανέφερε πως είναι σύμπτωμα που προκαλείται από την αίσθηση που επικρατεί σε μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας πως έχει μείνει πίσω σε πλήθος ζητημάτων, κοινωνικών, πολιτικών, φυλετικών και περιβαλλοντικών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η πόλωση, όπως σχολίασε, έθεσε τη Δημοκρατία, μια παγκόσμια, οικουμενική ιδέα, σε αμφισβήτηση ενώ, όπως ανέφερε μιλώντας στην Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, δημοσιογράφο, Διευθύνουσα Σύμβουλο του iMEdD και Εκτελεστική Διευθύντρια «ΙΣΝ Διάλογοι», «εάν δεν εργαστούμε από κοινού για να τη διατηρήσουμε, θα μας εγκαταλείψει».

Η πολυετής καριέρα της στην επικοινωνία, αλλά και η βαθιά γνώση της για τον τρόπο που λειτουργούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έδωσαν το έναυσμα για μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα μέσα ενημέρωσης στη λειτουργία των σύγχρονων, δημοκρατικών κοινωνιών, τονίζοντας την αξία της ελευθερίας του Τύπου.
Στην ερώτηση για το θέμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στα MME που παρατηρείται σε ευρύ επίπεδο, κάτι που θα αποτελέσει κεντρικό θέμα συζήτησης στη Διεθνή Εβδομάδα Δημοσιογραφίας που διοργανώνει το iMEdD αυτόν τον Οκτώβριο για τη δημοσιογραφική κοινότητα, η κυρία Biden σχολίασε πως είναι ευθύνη του Τύπου να εκπληρώσει τις υψηλές προσδοκίες του κοινού, ενώ ευθύνη των δημοσιογράφων είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να πουν την αλήθεια.

H Valerie Biden αναφέρθηκε και στην αξία του δημόσιου διαλόγου, κάτι στο οποίο μεταξύ άλλων συμβάλλει και η πρωτοβουλία του ΙΣΝ στο Biden Institute του Πανεπιστημίου Delaware με τίτλο SNF Ithaca Initiative, η οποία έχει σχεδιαστεί με στόχο να καλλιεργεί τις θεμελιώδεις δεξιότητες και τα στοιχεία του χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της δημόσιας συζήτησης.
Από την συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει το θέμα της ενδυνάμωσης των γυναικών, με την κυρία V. Biden έχοντας ηγηθεί προεκλογικών καμπανιών τη δεκαετία του ’70, όταν κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο για μια γυναίκα, να τονίζει πως μια γυναίκα μπορεί να κάνει οτιδήποτε μπορεί να κάνει ένας άνδρας και πως αυτή την περίοδο τα δυο φύλα πρέπει να συνεργαστούν δεδομένου πως τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες ικανότητες, διαφορετικές όμως προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα.
Ως η μικρότερη αδελφή του νυν προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, συζητήσανε τέλος για το βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο «Growing up Biden». Η κυρία V. Biden ανέφερε πως το έγραψε για την ίδια, με αφορμή τη «μαγεία της οικογένειας» και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Παρόλο που η ιστορία της οικογένειάς της περιλαμβάνει αρκετές τραγικές στιγμές, η ίδια θεωρεί πως οι αντιξοότητες βοηθούν να αναπτύξει κάποιος ισχυρό χαρακτήρα. «Μερικές φορές μαθαίνεις πολλά περισσότερα μέσα από τις αντιξοότητες παρά μέσα από τις νίκες», σχολίασε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση της με τον μεγάλο της αδερφό, την παιδική τους ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασαν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια που μεγάλωναν.
Η συζήτηση, διάρκειας 40 λεπτών, αποτελεί το τέταρτο επεισόδιο της σειράς podcast Small Talk που υλοποιεί το iMEdD και μπορείτε να την ακούσετε σε πλατφόρμες που φιλοξενούν podcast όπως Google Podcasts, Spotify και Apple Podcasts.

Μπορείτε όμως να την ακούσετε και εδώ:

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ «ΚΛΙΚ»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -