15.5 C
Athens
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

“Athens in a tank”. «Χωρικός μυστικισμός» φτιαγμένος από πηλό και φανταστικά ευρήματα ανασκαφών

 

Το SPACE 52 παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “Athens in a tank” σε επιμέλεια του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, που εντάσσουν στην πρακτική της δουλειάς τους την κεραμική τέχνη και παρουσιάζουν έργα από πηλό ως μια καταγραφή της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

Athens in a tank

Επιμέλεια: Γιώργος Τσεριώνης

Καλλιτέχνες: Κωστής Βελόνης, Νανά Σαχίνη, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Hope, Βασίλης Ζωγράφος, Σωκράτης Σωκράτους, Σοφία Παρλαμά, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Νίκος Παπαδημητρίου, Μάρω Μιχαλακάκου, Ανδρέας Βούσουρας, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Πάνος Προφήτης, Βανέσσα Παπαγεωργίου, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Bella Easton

Performance από τη Δέσποινα Χαριτωνίδη 9.30

Η ενασχόληση των καλλιτεχνών με τον πηλό παρουσιάζει το διάλογο τους σχετικά με τις ανεξάντλητες δυνατότητες του μέσου και σηματοδοτεί την αυξανομένη δυναμική της κεραμικής τέχνης από καλλιτέχνες, για πρώτη φορά.

 

Πάνος Προφήτης

 

Tα έργα της έκθεσης λειτουργούν ως απαντήσεις στην ερώτησή “Πώς χρησιμοποιείται η έννοια της Αθήνας ως αυτόνομος χώρος και ποιο θα ήταν το περιεχόμενο από τους κατοίκους της;”. Ο χρόνος (μαζί με το βίωμα του ίδιου του μύθου που ονομάζεται ανθρώπινο σώμα) διαχωρίζεται πρόσκαιρα ή και οριστικά από τον χώρο, το οποίο στέκει μπροστά μας κενό από συμβολισμό ή μάλλον έτοιμο να εμπεριέχει τα πάντα. Ένα σώμα που ξεπερνά την ομορφιά ή την ασχήμια.

 

Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

 

Αντίθετα, η έννοια της δεξαμενής αναφέρεται, σε ένα εντελώς αφηρημένο, παραμορφωμένο, σαν μια ρητορική κατασκευή περιβάλλον που περιβάλλει την Αθήνα. Ένα περιβάλλον «χωρικού μυστικισμού», που αφηγείται στιγμές-ίχνη της πολιτισμικής και πολιτικής εξέλιξης στην Ελλάδα, συνενώνοντας αρχειακό υλικό, φανταστικά ευρήματα ανασκαφών ή στοιχεία από το πεδίο της κοινωνικής ανθρωπολογίας.


Hope, Ευγενική παραχώρηση The Breeder

 

Πολλά από τα έργα έχουν αναφορές σε φυσικές μορφές. Επιπρόσθετα είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις μορφές ζωής μοιάζουν σαν να έχουν επηρεαστεί από το χρόνο και από διάφορα φυσικά φαινόμενα η βιώματα. Εντοπίζοντας στο κείμενο της Julia Kristeva για τον Proust, υπογραμμίζεται η εξαρθρωμένη εμπειρία του χρόνου και της χρονικότητας, (διαρκώς παρούσα και στην εικονοποιία των έργων της έκθεσης): «Ποια είναι η χρονική κλίμακα στην οποία ανήκεις; Ποιος είναι ο χρόνος από τον οποίο μιλάς; Ναι, ζούμε σε μια εξαρθρωμένη χρονολογία. (…) Για τον Proust, χρόνος είναι ο ψυχικός χρόνος, και συνεπώς ο παράγοντας ο οποίος επηρεάζει τη σωματική μας ζωή». Αυτή η διερώτηση για το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μιλάμε και δημιουργούμε αποτελεί έναν βασικό και καίριο προβληματισμό.

Βασίλης Ζωγράφος

 

Ο Γιώργος Τσεριώνης έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 30 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί τις παρακάτω εκθέσεις: “Unexpected Expedition”, (Remap 2009), “Descending Utopia-New Realities” (About, 2012), “The distant relative of a blind man” (About, 2012), “The Cabinet” (Remap 4 ,2013), “Save” (ξενοδοχείο Πίνδαρος, 2013). Έργα του βρίσκονται στις ακόλουθες συλλογές: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Συλλογή Κωστάκη), Μουσείο Μπενάκη, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώρινας, Συλλογή Citibank, Συλλογή Alpha Bank, ACG Art του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, Συλλογή Κοπελούζου, Συλλογή Benetton καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος της ομάδας Provo Principles (2011-… ). Zει και εργάζεται στην Αθήνα.

Το Space52 υποστηρίζει καλλιτέχνες με έδρα την Αθήνα και συνεργασίες με χώρους τέχνης από το εξωτερικό. Επίσης, λειτουργεί ως κόμβος για τοπικούς και διεθνείς δημιουργούς, διανοούμενους και θεωρητικούς οργανώνοντας εκθέσεις και διαλέξεις.

 

Νικολέττα Κατσαμπέρη

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2018

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Καστοριάς 53, Αθήνα 10447 [email protected] www.space52.gr

  • Αρχική φωτογραφία: Κωστής Βελόνης, Ευγενική παραχώρηση Kalfayan Galleries

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -