Αριστουργήματα στο Greek Sale του Οίκου Bonhams

79

Εκατόν δέκα οκτώ (118) σημαντικής αξίας έργα τέχνης των κυριότερων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και του 20ού αιώνα θα δημοπρατηθούν στη φθινοπωρινή «Greek Sale» του οίκου Bonhams στο Λονδίνο.

Η δημοπρασία θα διενεργηθεί διαδικτυακά -λόγω πανδημίας- στις 18 Νοεμβρίου 2020, στις 14:00 ώρα Αγγλίας.

Περιλαμβάνονται έργα τέχνης από τους Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκο Φασιανό, Κωνσταντίνο Βολανάκη, Γεώργιο Μπουζιάνη, Θεόδωρο Στάμο, Κωνσταντίνο Παρθένη, Νικόλαο Γύζη, Νίκο Εγγονόπουλο, Νικηφόρο Λύτρα, Διαμαντή Διαμαντόπουλο, Θεόφιλο, Γιάννη Μόραλη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέξη Ακριθάκη, Λουκά Σαμαρά, Σπύρο Παπαλουκά, Γιάννη Γαΐτη και πολλούς ακόμα.

Οι τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού των έργων ξεκινούν από τις 2.000 λίρες και σε κάποιες περιπτώσεις, όπως σε έργα των Εγγονόπουλου, Παρθένη, Θεόφιλου, Βολανάκη, Μόραλη, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ανεβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες λίρες.

Παρακάτω ξεχωρίσαμε μερικούς πίνακες από πασίγνωστους Έλληνες καλλιτέχνες που περιλαμβάνονται στη δημοπρασία.

 

 

Το μικρό, αλλά ξεχωριστό έργο του Φώτη Κόντογλου για τη γέφυρα της Χαλκίδας

Ένα μικρών διαστάσεων έργο (24 x 29 cm.) του Φώτη Κόντογλου με θέμα τη Γέφυρα της Χαλκίδας βγαίνει στη δημοπρασία που διοργανώνεται από τον οίκο Bonhams και προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 18 Νοεμβρίου στο Λονδίνο.

Το εύρος τιμών του έργου διακυμαίνεται ως πρώτη, αρχική εκτίμηση μεταξύ των 4.500 και 6.700 ευρώ.

Ο Φώτης Κόντογλου (Αϊβαλί, Οθωμανική Αυτοκρατορία, 8 Νοεμβρίου 1895 – Αθήνα, 13 Ιουλίου 1965), γεννημένος με το επώνυμο Αποστολέλης, ήταν Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος. Αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο.

Είχε ακόμη σημαντικότατη συμβολή στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ’30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος κ.ά.

 

 

Ο πιο ακριβός πίνακας της δημοπρασίας

Κορυφαία συμμετοχή στη δημοπρασία της 18ης Νοεμβρίου αποτελεί το έργο του Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985) με τίτλο «Ομηρική σκηνή/ Επεισόδιο από τον πόλεμο της Τροίας» (Scène homérique avec le héros / Scène homérique: épisode de la guerre de Troie).

Πρόκειται για έναν τεράστιο πίνακα, μεγέθους 125.5 x 130.5 cm, με την τιμή του να εκτιμάται στις 150.000-200.000 λίρες Αγγλίας.

 

Δείτε και άλλα έργα τέχνης

 

 

 

Ποιος είναι ο οίκος Bonhams

Ο οίκος Bonhams είναι ο μόνος διεθνής οίκος που διοργανώνει αποκλειστικές δημοπρασίες ελληνικής τέχνης στα κεντρικά γραφεία του Λονδίνου στην Bond Street, πραγματοποιώντας πολλά ρεκόρ, όπως για παράδειγμα την Προσευχή στα Μέγαρα (692.000 Λίρες Αγγλίας) του Θεόδωρου Ράλλη (1852-1910), τη Σύνθεση (420.000 Λίρες Αγγλίας) του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), το Χωρίς Τίτλο, Iced (115.000 GBP) της Χρύσας (1933-2013) κ.ά.

Γιάννης Τσαρούχης Πορτρέτο νεαρού άνδρα με μικρό τοπίο. Εναρκτήρια τιμή: £5.000

 

Ο οίκος Bonhams ιδρύθηκε το 1793. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός οίκος δημοπρασιών που παραμένει αμιγώς βρετανικός. Η σημερινή του εταιρική μορφή προήλθε από τη συγχώνευση των Bonhams & Brooks και Philips Son και Neale U.K. το 2001. Το 2002, η εταιρεία απέκτησε τον οίκο Butterfields, το κορυφαίο όνομα στο χώρο των δημοπρασιών στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, καθιστώντας τον Bonhams τον τρίτο μεγαλύτερο και πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο οίκο δημοπρασιών στον κόσμο.

 


Σπύρος Παπαλουκάς, Η αυλή της μονής Μεγίστης Λαύρας στο Άγιον Όρος, 1924. Εναρκτήρια τιμή: £20.000

 

Σήμερα, ο οίκος Bonhams διοργανώνει περισσότερες δημοπρασίες από τον ανταγωνισμό, με δύο αίθουσες στο Λονδίνο -μία στη New Bond Street και μία στο Knightsbridge- και έντεκα αίθουσες σε διάφορες περιοχές της Βρετανίας. Διαθέτει επίσης αίθουσες δημοπρασιών στην Ελβετία, το Μονακό, τη Γερμανία και την Αυστραλία. Με την αγορά του οίκου Butterfields απέκτησε αίθουσες στο San Francisco και το Los Angeles.

 

Διαμαντής Διαμαντόπουλος Νεαρός αθλητής. Εναρκτήρια τιμή: £10.000

O οίκος Bonhams έχει γραφεία και αντιπροσώπους σε 18 χώρες διενεργώντας εκτιμήσεις έργων και προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα τέχνης.

***

 

  • Αρχική εικόνα: Μιχάλης Οικονόμου, Σπίτια στη Βρετάνη. Εναρκτήρια τιμή: £25,000