Cat Is Art

«Η απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία», έμμετρη ερωτική τραγωδία των ημερών μας

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Ένα ποίημα – ύμνος στον αληθινό έρωτα, χτίζεται πάνω στα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος και δημιουργεί έναν σύγχρονο Ερωτόκριτο: «Η απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η ηθοποιός Ελένη Στεργίου ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα σύγχρονο ποιητικό έργο, γραμμένο σε έμμετρο στίχο, στα πρότυπα των Τραγωδιών και των Μυθιστοριών της Κρητικής Αναγέννησης.

Πρόκειται για μια σύγχρονη, έμμετρη μυθιστορία για την εξιδανίκευση του Έρωτα.

 

***

 

“Η απαγωγή της Τασούλας”. Απο αριστερά: Δημήτρης Καπετανάκος, Νικολής Αβραμάκης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ελένη Βλάχου, Ελένη Στεργίου.

 

 

Ένας Ποιητής επιστρέφει, με τη λήξη του πολέμου, από την εκούσια αυτοεξορία του, στην πόλη όπου γεννήθηκε. Συλλαμβάνει την ιδέα να «συνθέσει» ένα Ποίημα – ύμνο στον αληθινό Έρωτα, σε μια προσπάθεια να χτίσει πάνω στα ερείπια που άφησε πίσω του ο πόλεμος μια νέα Μυθολογία: τη Μυθολογία του Έρωτα και της Ζωής.
Ένα τυχαίο βλέμμα που αντάλλαξαν δύο νέοι κάποιο απόγευμα στον δρόμο, θα σταθεί αφορμή για εκείνον να τους χρίσει «ζωντανούς πρωταγωνιστές» της ιστορίας του. Θα τους εξωθήσει να συναντηθούν και πάλι, να ερωτευτούν και να δράσουν με ηρωισμό, πάθος και αυταπάρνηση, ώστε να ξεπεράσουν – με τη βοήθεια δύο έμπιστων φίλων – τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα συναντήσουν από τις οικογένειές τους μέχρι να ενωθούν. Η ιστορία τους – με τη συμβολή του Ποιητή – θα ξεφύγει από τα στενά πλαίσια του ιδιωτικού, θα γίνει Μύθος στα στόματα και στη σκέψη των «κοινών θνητών». Θα καταφέρουν τα πρόσωπα να σταθούν ως το τέλος στο ύψος των επιλογών και των πράξεών τους, να φανούν αντάξια της λαϊκής προσδοκίας;

 

***

 

“Η απαγωγή της Τασούλας”. Απο αριστερά: Νικολής Αβραμάκης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος, Ελένη Βλάχου.

 

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος και η Ελένη Στεργίου (This Famous Tiny Circus theater group), μετά την επιτυχία του «Καραφλομπέκατσου και της Σπυριδούλας» της Λένας Κιτσοπούλου, κι ενώ το 2019 ορίστηκε – με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού – Αφιερωματικό Έτος «Ερωτόκριτου», δημιούργησαν το έργο «Η απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία»

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν ένα πραγματικό γεγονός που έλαβε χώρα το 1950 στην Κρήτη, όπως αυτό αποτυπώνεται στο ομώνυμο βιβλίο του δημοσιογράφου Τάσου Κοντογιαννίδη, αλλά και η προσωπική τους έρευνα σε ιστορικά αρχεία της εποχής.

Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης συνθέτει ο Νίκος Ξυδάκης.

Η υπόθεση του έργου αφορμάται μόνο από το γεγονός της απαγωγής, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από την πραγματικότητα, για να προσεγγίσει έννοιες όπως: Ο Έρωτας, η Αγάπη και η Θυσία από ιδεαλιστική σκοπιά, εντάσσοντας στην ποιητική του φόρμα το μεταφυσικό στοιχείο, όπως όλα τα πρότυπα έργα του είδους του.

 

“Η απαγωγή της Τασούλας”. Η Ελένη Στεργίου και ο Δημήτρης Καπετανάκος.

 

 

Η δραματουργία παρακολουθεί τη βαθμιαία αναγωγή της περιπέτειας δύο νέων, του Κώστα και της Τασούλας στο ύψος μιας μυθιστορίας σαν κι αυτή του Ερωτόκριτου, ή μιας τραγωδίας όπως το «Ρωμαίος και Ιουλιέττα», εστιάζοντας στην καταφανέστατη ανάγκη του μετεμφυλιακού συλλογικού πνεύματος να κατασκευάσει, έστω και με τα πλέον συμβατικά υλικά, μια νέα ηρωϊκή μυθολογία και να γίνει μέρος της.

 

***

 

«Η απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία»

Κείμενο-Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μάρκελλος
Μουσική: Νίκος Ξυδάκης
Φιλολογικός Σύμβουλος: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Φωνητκή Διδασκαλία: Νίκος Γαλιενάνος
Επιμέλεια Κίνησης: Λαμπρινή Γκόλια
Βοηθός Σκηνογράφου: Βίκυ Πάντζιου
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Photos graphic designer-Δημιουργία Αφίσας: Ειρήνη Ματθαίου
Trailer: Κώστας Στάμου & Χάρις Καρακουλίδου | ArtLabor Productions
Κατασκευή Σκηνικών: Γαβριήλ Τσακλίδης

 

“Η απαγωγή της Τασούλας”. Η Ελένη Στεργίου και ο Δημήτρης Καπετανάκος.

***

 

Παίζουν

Δημήτρης Καπετανάκος, Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Νικολής Αβραμάκης, Κωνσταντίνος Μάρκελλος

Μουσικός επί σκηνής: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος

***

Οι This Famous Tiny Circus theater group ευχαριστούν ιδιαιτέρως τον Ανδρέα Στάικο και τη Μαρία Χατζηεμμανουήλ για τις συμβουλές τους, καθώς επίσης τον Γιώργο Χριστοδούλου και την Αμαλία Καβάλη για τη συνεργασία τους.

 

***

 

Παραγωγή: This Famous Tiny Circus theater group
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

 

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Από 8 Μαΐου ως 20 Ιουνίου 2019
Κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 9 μ.μ.
Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55
Στάση Μετρό Μεταξουργείο
Διάρκεια παράστασης: 150’ (με διάλειμμα 10’)
Τιμές Εισιτηρίων: 15 ευρώ (Ολόκληρο), 12 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 10 ευρώ (Ανεργίας)
Τηλέφωνο Κρατήσεων: 210-52.30.267

 

***

 

Προπώληση

ΤΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ”

Εκτύπωση
Παναγιώτης Μήλας«Η απαγωγή της Τασούλας: Μια Ποιητική Μυθιστορία», έμμετρη ερωτική τραγωδία των ημερών μας

Related Posts