16 C
Athens
Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Άντζελα Ζήλια. Είναι πάντα κορυφαία και στη ζωή και στο τραγούδι

Η Άντζελα Ζήλια γεννήθηκε στην Αθήνα 24 Μαρτίου 1935. Έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο και βγήκε από μικρή στο μεροκάματο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Είχε ακόμη τρεις μεγαλύτερες αδελφές.

Εργαζόταν ως πωλήτρια όταν γνώρισε τη Δανάη, καταξιωμένη ήδη τραγουδίστρια που ήταν πελάτισσα του καταστήματος. Η Δανάη ήταν αυτή που στην ουσία έμαθε στην Άντζελα Ζήλια να τραγουδάει, κάνοντάς της για ένα χρόνο εντατικά μαθήματα. Παράλληλα, πραγματοποίησε και κάποιες σπουδές στη σχολή Ζουγανέα.

Κατόπιν, έδωσε εξετάσεις στη Ραδιοφωνία και επιλέχθηκε μαζί με μια ακόμη διαγωνιζόμενη ανάμεσα σε άλλες 72. Έτσι, έκανε κάποιες εκπομπές με την ελαφρά ορχήστρα τραγουδιού του σταθμού.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τραγουδίστρια στο γνωστό μαγαζί της εποχής στην «Παλιά Αθήνα», όπου συνεργάστηκε με τον Τώνη Μαρούδα και την Μπελίντα. Εκεί, έλεγε κάποια ξένα και ελαφρά τραγούδια στην αρχή του προγράμματος. Για να ξεπεράσει τη συστολή της, η Μπελίντα την ώθησε να ασχοληθεί με το θέατρο.
Στο χώρο του θεάτρου γνώρισε τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Νίκο Τσιφόρο ο οποίος ετοίμαζε τότε τη γνωστή ταινία «Ο θησαυρός του μακαρίτη» (1959). Με την προτροπή και τη βοήθειά του, έλαβε μέρος στην ταινία και υποδύθηκε τον ρόλο μιας τραγουδίστριας.

Η ταινία έγινε μεγάλη επιτυχία. Η Άντζελα συνεργάστηκε με πολύ αξιόλογους ηθοποιούς, όπως η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Βασίλης Αυλωνίτης, ο Νίκος Ρίζος, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Στέφανος Ληναίος κ.α. Στην ταινία αυτή, μαζί με το Τρίο Μπελκάντο τραγούδησε το τραγούδι «Πινακωτή» που έγινε μεγάλη επιτυχία καθώς και το τραγούδι «Εσύ κι εγώ».

Από την πρώτη αυτή ταινία, ακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία που η ηθοποιός γύρισε πάνω από 40 ταινίες. Στις περισσότερες από αυτές είναι η παρτενέρ του Νίκου Ξανθόπουλου, όπου υποδύεται το ευαίσθητο και κατατρεγμένο κορίτσι του λαού που υποφέρει και κλαίει για τις ατυχίες και δυσκολίες της ζωής.

Ως τραγουδίστρια ελαφρού τραγουδιού, κατάφερε να κερδίσει πέντε βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ (Βαρκελώνης, Σοπότ, Θεσσαλονίκης). Μάλιστα, στο φεστιβάλ Σοπότ στην Πολωνία (1966), κέρδισε το Α΄ βραβείο ερμηνείας ανάμεσα σε τραγούδια 42 χωρών. Στη Θεσσαλονίκη το 1964 πήρε επίσης το Α’ βραβείο με το τραγούδι «Καλώς όρισες έρωτα» και το 1968 το Β’ βραβείο με το τραγούδι «Χτύπα καρδιά μου».

Πηγή: Cityportal

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -