15.3 C
Athens
Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Έφυγε ο αγωνιστής Αντώνης Ν. Βγόντζας, ο καλός μας συμμαθητής στο ΣΤ’ Γυμνάσιο Αρρένων της Αθήνας

Του Παναγιώτη Μήλα

Από τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή του στη Δ’ Τάξη του ΣΤ’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών – στην αρχή της Λεωφόρου Βουλιαγμένης στον Νέο Κόσμο – άλλαξε όλο το σκηνικό μεταξύ όλων των συμμαθητών.

Έγινε αυτό που λέμε «ευγενής άμιλλα». Άρχισε ο συναγωνισμός μεταξύ των κορυφαίων της τάξης. Εμείς οι τελευταίοι απλά παρακολουθούσαμε τη μάχη των αρίστων για την κατάκτηση της κορυφής.

Εγώ, μεταξύ των τελευταίων στις επιδόσεις, είχα «κολλητό» μου τον Αντώνη Βγόντζα. Όχι όμως τον αδιαμφισβήτητα πρώτο αλλά τον πρώτο του ξάδελφο ο οποίος ήταν συνονόματος και συνεπώνυμός του. Ο ένας καστανός πάντα χαμογελαστός και με 20άρια στον έλεγχο, ενώ ο άλλος ξανθός, γαλανομάτης και κλεισμένος στον εαυτό του. Είχε έρθει από την Κρήτη, από την Ιεράπετρα και με το ζόρι περνούσε το 10άρακι της βάσης… Ο πρώτος μεταξύ των πρώτων, ο Αντώνης Ν. Βγόντζας, μάς έμαθε να αφοσιωνόμαστε στον στόχο μας και να μην τον εγκαταλείπουμε…

 

***

 

Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας, που έφυγε σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019, γεννήθηκε στον Υμητό, στις 16 Ιουλίου 1946 με καταγωγή από το Καπίστρι Ιεράπετρας, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασηθιώτικων βουνών. Ο Αντώνης διάβαζε ασταμάτητα, δεν χάριζε ούτε λεπτό για παιχνίδι, ούτε είχε έρθει στη μεγάλη εκδρομή που κάναμε τότε στην Κέρκυρα. Λίγους μήνες μετά όταν βγήκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων, ο Αντώνης ήταν μεταξύ των 10 πρώτων που είχαν πετύχει στη Νομική Σχολή. Ήταν ο αγαπημένος μαθητής του γυμνασιάρχη μας, του Σπύρου – Σπήλιου Πολυδώρου.

 

*

 

 

Ο Αντώνης Ν. Βγόντζας μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά, οικονομικά και οικονομικά μαθηματικά στην Αθήνα, την (τότε) Δυτική Γερμανία και τη Φινλανδία και ξεκίνησε να ασκεί τη δικηγορία το 1971.

Από το 1971 ήταν μάχιμος δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της επταετίας ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, υπερασπιζόμενος ως νέος δικηγόρος φοιτητές και νέους ενώπιον στρατιωτικών και πολιτικών δικαστηρίων. Η δράση του αυτή υπήρξε αφορμή για να συλληφθεί, να κακοποιηθεί και τελικώς να φυλακιστεί από το χουντικό καθεστώς. Παρέμεινε πέντε μήνες στο ΕΑΤ- ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Μετά την πτώση της χούντας υπήρξε συνήγορος θυμάτων στις δίκες κατά των βασανιστών του καθεστώτος.

Από το 1976 ήταν συνεργάτης – βοηθός της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκτός από υπερασπιστής ενώπιον των δικαστηρίων, είχε συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Δικαίου, καθώς και σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διετέλεσε διευθυντής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία κυβέρνησή του (1993 – 1996), γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ καθώς και νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο στην υπόθεση Κοσκωτά και συνήγορός του μαζί με τον Χρήστο Ροκόφυλλο ενώπιον των αγγλικών δικαστηρίων στη δίκη κατά του περιοδικού TIME.

Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών καθώς και στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής: Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «Αττική οδός», «Γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», «Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης», «Προαστιακός Σιδηρόδρομος στην Αττική», «Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου» (1993-2004).
Διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας.

 

 

 

Υπήρξε επίσης πραγματογνώμονας σε Επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Δικαστική Συνεργασία Ευρώπης- Αμερικής.
Ο Αντώνης Βγόντζας αρθρογραφούσε τακτικά στη «Νέα Κρήτη» και έκτακτα σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλαδικής και περιφερειακής κυκλοφορίας.

 

Έχει συγγράψει οκτώ βιβλία, το τελευταίο με τίτλο «Τα σκληρά και άγρια χρόνια στη Μεταπολίτευση», κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου…

 

***

 

Ο αποχαιρετισμός του Αντώνη Ν. Βγόντζα θα γίνει τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2019, το μεσημέρι στις 2, στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου στην Πλατεία Υμηττού [172 37 Υμηττός, τηλέφωνο:  210-76.29.670] και η ταφή στο Κοιμητήριο Βύρωνα [Στην οδό Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου 17, Βύρωνας, 16233. Τηλέφωνο: 210-766.11.88].

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -