Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα στέγασε για πρώτη φορά το 2007 τα όνειρα περίπου 20 καλλιτεχνών που ήθελαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην κοινωνία. Από τότε μέχρι σήμερα οι καλλιτέχνες χρόνο με τον χρόνο ξεπέρασαν τους 200.
Η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ζώνης άλλαξε τα δεδομένα και ήδη πέρυσι και φέτος η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Άνθρωποι – Χρώμα + Σίδερο», μεταφέρθηκε από το Πέραμα στο Κερατσίνι: Στο παλιό εργοστάσιο υφασμάτων και ταπήτων «Καχραμάνογλου» το οποίο παίρνει και πάλι ζωή. Η έκθεση που έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών.
Φέτος 240 ζωγράφοι και φωτογράφοι παρουσιάζουν τη δουλειά τους που έχει ως κεντρικό θέμα τον Πόλεμο και την Προσφυγιά.
Τα εγκαίνια θα γίνουν (σήμερα) Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Θα είναι ανοικτή κάθε μέρα από το μεσημέρι στις 12 μέχρι το βράδυ στις 9. Τα Σαββατοκύριακα θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί. Η είσοδος, όπως πάντα, θα είναι ελεύθερη.
Διοργανωτές είναι: Η Κίνηση Εικαστικών Καλλιτεχνών Πέρα(σ)μα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, ο Φοιτητικός Σύλλογος Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Λαϊκή Επιτροπή Δραπετσώνας – Κερατσινίου, οι οποίοι στο κάλεσμά τους τονίζουν μεταξύ των άλλων και τα εξής:
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, επιστρατεύουμε τη γνώση, το συναίσθημα, την τέχνη μας και δημιουργούμε καλλιτεχνικό έργο, εμπνεόμενοι από την εργατική τάξη και τους αγώνες της, απευθυνόμενοι σε αυτή. Αφουγκραζόμαστε την όξυνση της κοινωνικής κατάστασης στη χώρα μας, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, το ενδεχόμενο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, το ζήτημα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που συνεπάγεται, και με κεντρικό θέμα της έκθεσης ΠΟΛΕΜΟΣ και ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ, δίνουμε το στίγμα μας. Aντιπαλεύουμε την «αποδοχή» της φρίκης του πολέμου και διακηρύσσουμε την αλληλεγγύη στους λαούς που χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών. Παίρνουμε θέση και καταδικάζουμε τους άδικους πολέμους, βροντοφωνάζουμε για τους αδικοχαμένους μετανάστες του Αιγαίου, τα χιλιάδες θύματα του πολέμου, καταδικάζουμε τον εθνικισμό – φασισμό».
Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων
Αυτές τις μέρες θα ξεδιπλωθεί και ένα πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει συναυλίες, θέατρο, εικαστικό εργαστήρι για παιδιά, καθώς και πολλές κι ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
-Παρασκευή 13/10, 19.30: Εγκαίνια έκθεσης
–Σάββατο 14/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Η στάση του εργατικού κινήματος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» και στις 21.00, μουσική βραδιά με αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι.
–Κυριακή 15/10 εργαστήρι για παιδιά από τις 11.00 έως τις 13.00.
–Κυριακή 15/10, στις 20.00, θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού και στις 21.00, συναυλία με τους Razones P.L. «Λόγοι για να παλέψεις» και με τους Τhe Worksongs Project με «Τραγούδια της δουλειάς απ’ όλο τον κόσμο».
–Πέμπτη 19/10, στις 20.30, προβολή της γαλλολιβανέζικης ταινίας «Κάτω από τις Βόμβες».
–Παρασκευή 20/10, στις 21.00, η Θεατρική Ομάδα, η Χορωδία και η Ορχήστρα του ΠΑΜΕ παρουσιάζουν τον «Θεσσαλικό Κύκλο», σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και ποίηση Κώστα Βίρβου.
–Σάββατο 21/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη και δράση, την οργάνωση των εργαζομένων» και στις 21.00, συναυλία με τους KollektivA και Altera Vita.
–Κυριακή 22/10 εργαστήρι για παιδιά από τις 11.00 έως τις 13.00.
–Κυριακή 22/10, στις 19.00, συζήτηση με θέμα «H παρέμβαση του κεφαλαίου στην τέχνη – οι συνέπειες» και στις 21.00, λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
– Στο χώρο, θα γίνονται ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης. Eπικοινωνία: [email protected]
ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Λεωφορεία για το χώρο της έκθεσης: Εργοστάσιο Καχραμάνογλου. Κωνσταντινουπόλεως 58, Κερατσίνι.
Από Ομόνοια: Β18 (από Μενάνδρου) – Μέσω Πέτρου Ράλλη: Στάση Νερό
Από Μετρό Αιγάλεω:
– 820: Στάση Σχολείο
– 848 (τοπικό): Στάση Σχολείο
Από Πειραιά:
– 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ): Στάση Ταμπούρια
– 824, 825, 826: Στάση Χαλκηδόνα
– 871, μέσω Εθνικής Αντιστάσεως: Στάση Χαλκηδόνα