3.4 C
Athens
Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Άνοιξη και Ειρήνη στον κόσμο που ταλανίζεται με τα χαρακτικά της -πάντα παρούσας- Βάσως Κατράκη

Το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή A.M.K.E. προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό στη δεύτερη έκθεση χαρακτικής του 2020, στον χώρο τέχνης ETCH INΚ, «Άνοιξη» από τα Δημοτικά Τραγούδια.

 

 

MAΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ, Άνοιξη και Χινόπωρος, χαλκογραφία

 

Την έκθεση τιμά με τα έξι μεγάλα χαρακτικά της έργα, η Βάσω Κατράκη, επίσημη προσκεκλημένη εκθέτρια, πάντα παρούσα στην τέχνη. Η Μαριάννα Κατράκη, άξια κληρονόμος του έργου της μάνας της, συνεργάστηκε, όπως και στο παρελθόν, άψογα και ιδιαίτερα δημιουργικά με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών, επιλέγοντας τα χαρακτικά της Βάσως που έφερναν και φέρνουν Άνοιξη και Ειρήνη στον κόσμο που ταλανίζεται.

 

 

Βάσω Κατράκη, Οι τρεις καλημέρες

 

Η χαρακτική από τη γέννησή της και την ιστορία της πορεύτηκε ως φορέας εικονοποίησης μηνυμάτων, αγγελμάτων και ποίησης. Στην παρούσα έκθεση, λειτουργεί μέσα από τη χάραξη και το ίχνος της με τα τραγούδια του λαού.

Οι χαράκτες της έκθεσης Στέλλα Βαρδάκη, Τάνια Δρογώση, Μίνα Κουζούνη, Ευαγγελία Καραστεργίου, Γιώτα Καρβουνιάρη, Φωτεινή Κολώνια, Pino Pandoflini, Κική Στούμπου και Μαρία Τσαγκάρη με εντελώς νέα ή παλαιότερα έργα τους δεν εμπνέονται απλά και μόνο από μια Άνοιξη συνδεδεμένη με την αναγέννηση της φύσης αλλά επίσης από μια Άνοιξη που τραγουδά τις χαρές και τις παραδοσιακές γιορτές των ανθρώπων, τους φόβους, τις λύπες και τους καημούς τους, τον έρωτα, τη στοργή των νανουρισμάτων, την αντρειοσύνη των παλικαριών.

 

ΤΑΝΙΑ ΔΡΟΓΩΣΗ, δεντρί που μες την άνοιξη…

 

Μαζί με τα μεγάλα έργα -χαραγμένα στον ψαμμίτη λίθο και τυπωμένα σε χαρτί- της Βάσως Κατράκη, εκτίθενται έργα οξυγραφίας και άλλων χαλκογραφικών τεχνικών, όπως τα έργα των Βαρδάκη, Δρογώση, Τσαγκάρη και Pandolfini, ξηρής χάραξης της Κικής Στούμπου, λινολεογραφίας όπως τα έργα της Καραστεργίου και της Κουζούνη, και συνδυαστικής χαρακτικής τεχνικής με τα κεντημένα αντίτυπα της Γιώτας Καρβουνιάρη.

 

ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΡΔΑΚΗ, Η απουσία σου βροχή

 

Το έργο της συνεργατικής πλατφόρμας ViewCAD (Κυριακής Αϊδινλή, Νικόλαου Ευκολίδη, Χάρη Κοντοσφύρη, Παναγιώτης Κυράτση, Αθανάσιου Μανάβη, Πρόδρομου Μηνάογλου, Βασίλη Σέντζα, Λάζαρου Φιρτικιάδη) του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, που αναφέρεται στο σπάνιο παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει στη Δεσκάτη Γρεβενών κάθε Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής μετά το Πάσχα, είναι ένα έργο-κατασκευή στον χώρο.

 

PINO PANDOLFINI Όταν μ’ εφίληγ’ έλεγε, γλυκιά που’ ναι η αγάπη _ χαλκογραφία

 

 

Τα κείμενα της έκθεσης επιμελείται η, πολύ γνωστή μας, συνθέτης, τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια τραγουδιών αλλά και ιστορικός της τέχνης, Νένα Βενετσάνου.

Στην έκθεση, στον χώρο τέχνης ΕΤCΗ ΙΝΚ οι καλλιτέχνες “τραγουδούν”, χαράσσοντας και τυπώνοντας την εικόνα μιας Άνοιξης του σήμερα, ιδωμένη μέσα από τα διαχρονικά μηνύματα των τραγουδιών της δημοτικής ποίησης.

 

 

Γιώτα Καρβουνιάρη, λεπτομέρεια έργου

 

Πληροφορίες

Εγκαίνια: Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2020, 20.00 – 23.00

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή, 13 Μαρτίου έως Σάββατο 12 Απριλίου 2020
Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη & Παρασκευή 16.00-20.30, Σάββατο 11.00 -15.00
Επικοινωνία: www.athens-printmaking.com, info@athens-printmaking.com, κιν. +30 6938786293, 6938786293
Μετρό: στάση Αμπελόκηποι και Λεωφορεία: στάση ΙΚΑ, επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας.

  • Διαβάστε ΕΔΩ το κείμενο της Νένας Βενετσάνου:

Νένα Βενετσάνου: Χαρακτική «Άνοιξη» στα Δημοτικά Τραγούδια

  • Αρχική εικόνα: Βάσω Κατράκη, Μάνα έγκυος

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art