Cat Is Art

Ανοίγουν τα Μουσεία τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με υποχρεωτική μάσκα για τους επισκέπτες

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Το δεύτερο σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας θα γίνει τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020.

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μας υπενθυμίζει την «επανέναρξη» των μουσείων, που είχαν κλείσει για τρεις μήνες λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό.
Μετά τους αρχαιολογικούς χώρους – που άνοιξαν με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid 19 – σειρά έχουν τα μουσεία.
Το Υπουργείο – με ένα νέο video παραγωγής του γραφείου Τύπου – μας προσκαλεί να απολαύσουμε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων.

Η ανακοίνωση του Υπουργείο μας υπενθυμίζει επίσης ότι για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών θα εφαρμόζεται πρωτόκολλο υγιεινής προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες κάθε μουσείου. Τα πρωτόκολλα αυτά ορίζουν, όχι μόνο τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών, αλλά και τις ασφαλείς διαδρομές περιήγησης και θέασης, εισόδου και εξόδου, όπου είναι εφικτό.

«Είναι προφανές ότι η τήρηση των υποδείξεων και οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ θα πρέπει να είναι απόλυτη», τονίζει το Υπουργείο, ενώ ως προς τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι επισκέπτες των μουσείων, για την προστασία τους, αναφέρονται οι εξής:

– Απόσταση 1,5 μ. κατ’ ελάχιστο, για ανοικτούς χώρους και 2 μ. για κλειστούς χώρους. Είναι υποχρεωτική από τους επισκέπτες η χρήση μη ιατρικής μάσκας.
– Η λειτουργία εστιατορίων/café στους χώρους των μουσείων λειτουργούν σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους εστίασης. Τραπέζια και καρέκλες απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση τους.
– Η λειτουργία πωλητηρίων στους χώρους των μουσείων διέπεται και από τις οδηγίες που έχουν δοθεί για τους χώρους λιανεμπορίου.
– Θα λειτουργεί συνεχώς ο κλιματισμός, για την προστασία των εκθεμάτων, όπου επιβάλλεται. Όπου δεν επιβάλλεται, θα λειτουργεί δύο ώρες πριν από το ωράριο λειτουργίας του μουσείου και δύο ώρες μετά το ωράριο λειτουργίας του.
– Ως προς τα εισιτήρια: Προτείνεται η χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, όπου υφίσταται, ώστε να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η ροή των επισκεπτών. Ειδική πρόβλεψη θα λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση ΑμεΑ, ατόμων άνω των 65, εγκύων κ.λπ.
– Σε περίπτωση που πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις με ξεναγό, τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα ειδικά μέτρα, όπως χρήση ασύρματης ξενάγησης, αποφυγή χρήσης κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ). Στις ομαδικές ξεναγήσεις δεν θα πρέπει να μετέχουν περισσότερα από οκτώ άτομα.

 

Ασφάλεια εργαζομένων

 

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κοκ), πρέπει να χρησιμοποιούν προστατευτική μη ιατρική μάσκα και αντισηπτικό. Τοποθετούνται διαχωριστικά πετάσματα, όπου είναι απαραίτητο.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την αναγκαία ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τους άλλους. Ειδικά οι διοικήσεις των μουσείων πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των επισκεπτών. Να προβαίνουν, κατά την κρίση τους, και στη λήψη επιπλέον μέτρων, όταν, ενδεχομένως, το απαιτούν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΤΟ VIDEO

 

  • Πηγή: ΑΠΕ
Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΑνοίγουν τα Μουσεία τη Δευτέρα 15 Ιουνίου με υποχρεωτική μάσκα για τους επισκέπτες

Related Posts