29.6 C
Athens
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Ντοκιμαντέρ για τη Μαύρη Γάτα του ρεμπέτικου, το Ανεστάκι, τον Αρτέμη …τον Ανέστη Δελιά

Ο Ανέστης Δελιάς γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1912 και πέθανε ηρωινομανής στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1944. Ήταν ίσως η πλέον τραγική φιγούρα στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού.
Το πραγματικό του επίθετο ήταν Δέλιος, όμως έγινε γνωστός ως Ανέστης Δελιάς.
Αγαπήθηκε ως Ανεστάκι. Θαυμάστηκε ως Αρτέμης. Λατρεύτηκε ως Μαύρη Γάτα.

Για αυτή τη «Μαύρη Γάτα» θα γίνει προβολή του ντοκιμαντέρ του Σπύρου Μανωλάτου «Ανέστης Δελιάς, η Γάτα του Ρεμπέτικου».

Η προβολή θα γίνει στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης».

Ο Ανέστης Δελιάς γεννήθηκε το 1912 στη Σμύρνη. Καταγόταν από μουσική οικογένεια. Ο παππούς του Σιδερής Δέλιος έπαιζε βιολί, ο πατέρας του Παναής (με παρατσούκλι Μαύρη Γάτα) σαντούρι και ο θείος του Μιχάλης, βιολί.
Ο Ανέστης με τη μητέρα του Φωτεινή, έγκυο στη μικρότερη αδελφή του Ελένη, και την άλλη αδελφή του Στέλλα, έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την καταστροφή της Σμύρνης, ενώ ο πατέρας του έχει σκοτωθεί από τους Τούρκους. Στην Ελλάδα ο Ανέστης δουλεύει σε διάφορες δουλειές για να συντηρήσει την οικογένειά του.
Υπήρξε αυτοδίδακτος μουσικός. Αρχικά έπαιζε κιθάρα, στη συνέχεια μπαγλαμά και μετά το 1930 μπουζούκι.
Η ξακουστή «Τετράς του Πειραιώς», είχε μέλος της τον Ανέστη Δελιά. Οι άλλοι τρεις ήταν, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Στράτος Παγιουμτζής και ο Γιώργος Μπάτης. Ήταν το πρώτο μουσικό σχήμα με βασικό όργανο το μπουζούκι. Παρότι ο Ανέστης πέθανε πολύ νέος, το 1944 στην Αθήνα, έδωσε το δικό του στίγμα στο λαϊκό τραγούδι, σε βαθμό που χαρακτήρισε την εξέλιξη της τεχνικής του μπουζουκιού.

Στο ντοκιμαντέρ που θα δούμε, θα παρακολουθήσουμε την πορεία της ζωής του από τη Σμύρνη, στον Πειραιά και στις παράγκες της Δραπετσώνας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του ’22.

Επιστήμονες, μέλη της οικογένειας, μουσικοί και συλλέκτες, μάς μεταφέρουν στα χρόνια που έζησε προσπαθώντας να δώσουν μία συνολική εικόνα για τον ίδιο, αλλά και για το πλαίσιο της εποχής που γεννήθηκε το ρεμπέτικο.
Γύρω στα 1930 ο Ανέστης δουλεύει σε ταβέρνα στη Δραπετσώνα. Εκεί γνωρίζεται με πολλούς μπουζουξήδες από τους παλιότερους (Νίκος Αϊβαλιώτης, Σκούρτης ο τυπογράφος, κ.ά.) αλλά και τους νεότερους (Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής κ.ά.). Πήρε μέρος στην πρώτη ρεμπέτικη κομπανία με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Μπάτη και τον Στράτο Παγιουμτζή που εμφανίστηκε στη μάντρα του Σαραντόπουλου στην Ανάσταση του Πειραιά το 1934. Τότε γνωρίζεται με την Νταίζη Σταυροπούλου, η οποία τον ερωτεύεται παράφορα.

Μοιραίο ρόλο στη ζωή του έπαιξε, από το 1937 που τη γνώρισε, μια πόρνη από τα μπουρδέλα των Βούρλων η Κούλα Σκουλαρίκα ή Σκουλαρικού που τον ρίχνει στην πρέζα. Μάταια προσπαθεί ο φίλος του Μήτσος Καρυδάκιας (μπουζουξής, συνθέτης του σπουδαίου τραγουδιού «Αφότου εγεννήθηκα» που δολοφονήθηκε στα 1942) να τον βοηθήσει να κόψει την πρέζα. Το 1938 ο Μιχάλης Γενίτσαρης τον βρίσκει εξόριστο ως τοξικομανή στη Νιό. Τον βοηθάει να κόψει την πρέζα.
Όταν επιστρέφει από την εξορία για να ξεφύγει από τη Σκουλαρικού και την πρέζα φεύγει με την Νταίζη Σταυροπούλου για τη Θεσσαλονίκη. Δουλεύει εκεί για μικρό διάστημα και τελικά παρατάει την Νταίζη στη Θεσσαλονίκη (όπου την ανακαλύπτει ο Τσιτσάνης και αρχίζει η δικογραφική της καριέρα), επιστρέφει στην Αθήνα και στην πρέζα. Με τη βοήθεια του Στράτου Παγιουμτζή και του Μπαγιαντέρα καταφέρνει και πάλι να την κόψει, αλλά για λίγο.
Το καλοκαίρι του 1944 παίζουν μαζί στου Βλάχου, ο Ανέστος, ο Στράτος και ο Γενίτσαρης. Παρά την πείνα και την εξαθλίωση ο Ανέστος εξακολουθεί να παίρνει ηρωίνη. Έτσι, ένα πρωί τον μαζεύει το κάρο του δήμου, άψυχο έξω από τον τεκέ του Ντανάκουλη στο Μεταξουργείο.

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, προβάλλει το ντοκιμαντέρ συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για το 2022 έχει θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές».

Ταυτότητα εκδήλωσης

«Ανέστης Δελιάς, η Γάτα του Ρεμπέτικου»
Ντοκιμαντέρ του Σπύρου Μανωλάτου
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
Ώρα έναρξης 20.00
Στην αυλή του Μουσείου
Διογένους 1-3, 105 56 Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 3254129 (Δευτέρα – Παρασκευή, 10:00-14:00).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -