Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στον διάσημο βαρύτονο Ανδρέα Κουλουμπή παρουσιάστηκε από την ΕΡΤ στο «Μονόγραμμα», τη θρυλική εκπομπή του Γιώργου Σγουράκη. [Δείτε το εδώ πατώντας «κλικ» στο link στο τέλος του κειμένου].
***
«Ο Ανδρέας Κουλουμπής, μονωδός βαρύτονος, με τη μαγική φωνή, τη διακριτική και σεμνή προσωπικότητα που συναντάς μόνο σε αληθινά μεγάλους καλλιτέχνες, αυτοβιογραφήθηκε στο “Μονόγραμμα”.
Η σχέση με τη μουσική, όταν ήταν μικρός, δεν ήταν ιδιαίτερη πέραν του ότι ο πατέρας του τραγουδούσε ερασιτεχνικά: «Ήταν ένας ωραίος βαρύτονος, ήταν περιζήτητος την εποχή εκείνη με τις καντάδες».
Η γιαγιά του επίσης, που ήταν από την Ρωσία τον είχε μυήσει στην κλασική μουσική.
Έπαιζε μπάσκετ και έκανε δουλειές του ποδαριού μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ο δρόμος του ήταν άλλος.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο, αποφοίτησε με το Α’ Βραβείο Μονωδίας και προσελήφθη αμέσως από την Εθνική Λυρική Σκηνή.
Από το 1967, τραγουδάει σχεδόν όλους τους πρώτους ρόλους του βαρύτονου σε παραστάσεις που ανέβηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Εμφανίζεται σε πολλά λυρικά θέατρα του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία, Πολωνία και ΗΠΑ).
Σολίστ της ΚΟΑ, της ΚΟΘ και της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, είναι επίσης ιδρυτικό μέλος και στέλεχος της Όπερας Δωματίου Αθηνών.
Έχει γράψει τους στίχους για πολλές όπερες και θεατρικά έργα.
Έχει παίξει όλους τους ρόλους που επιθυμούσε, με αγαπημένο βέβαια τον Παπαγκένο (από τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ), με τον οποίο έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Ο Ανδρέας Κουλουμπής, κατ’ εξοχήν προσηλωμένος στο λυρικό θέατρο, συμμετείχε ωστόσο σε σπουδαία έργα που δεν ήταν για το κοινό της Όπερας.
Κι αυτό έγινε όταν «συναντήθηκε» με τον Μίκη Θεοδωράκη και το «Άξιον Εστί».
«Από το 1977 μέχρι το 2009, τραγουδούσα συνεχώς το Άξιον Εστί, λέει, έκανα επίσης ανοίγματα και με τον Χατζιδάκι, αφού τραγούδησα στο Μέγαρο τραγούδια του, τα “Δυο ναυτικά τραγούδια” και τον “Κύκλο CNS”, επίσης τραγούδησα του Κουνάδη τον “Επίλογο”».
Με την Κάρμεν Ρουγγέρη, που είναι και η σύζυγός του, συνεργάστηκε για να δημιουργηθεί Όπερα για παιδιά στην Λυρική Σκηνή, όταν ο ίδιος ήταν Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής.
Η Κάρμεν είχε ήδη ιδρύσει στο Εθνικό Θέατρο μια Παιδική Σκηνή και δέχτηκε αμισθί να δουλέψει για τη ίδρυση της Παιδικής Λυρικής Σκηνής.
Υπήρξε τεράστια ανταπόκριση, τα παιδιά λάτρεψαν έτσι την όπερα και μυήθηκαν στην ομορφιά της κλασικής μουσικής.
Με την Κάρμεν, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Βίκτωρα και τη Χριστίνα».
Πηγή: ΕΡΤ