Cat Is Art

Βίντεο: Ο Ανδρέας Μπόμης συνομιλεί με τον αεικίνητο «Πινόκιο» και με τον θρυλικό «Μιζούρι»

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Του Παναγιώτη Μήλα

– Ποιος γιατρός πρωτοστάτησε στην κατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας;
– Ποιος γιατρός από το Μαρούσι γιάτρευε τα προβλήματα της Εθνικής στη δεκαετία του ’30;
– Ποιος γιατρός έκανε το ντεμπούτο του με τα εθνικά χρώματα στις 12 Μαρτίου του 1969;
– Ο αξέχαστος «Μπρακ», τι προσέφερε στο αλβανικό έπος;
– Ποια σχέση έχει ο μοναδικός γελοιογράφος ΚΥΡ με τη διαιτησία;
– Ποια σχέση έχουν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του 1953 με τον σκηνοθέτη Βασίλη Γεωργιάδη;
– Τέλος, θα δείτε μια εκπληκτική σύμπτωση: Δύο παίκτες που πέτυχαν «σημαδιακά» γκολ (στον αγώνα 1 και στον αγώνα 495) ταιριάζουν σε ένα σημείο.

 

Ο Θανάσης Μπέμπης, ο μοναδικός “Πινόκιο”, συνομιλεί με τον Ανδρέα Μπόμη.

 

Αυτά και άλλα πολλά. Αμέτρητα διαμαντάκια μαζεμένα με κόπο. Ένα ένα, με μαεστρία και εξαιρετικό επαγγελματικό ζήλο. Όλα αυτά συνθέτουν το πολύτιμο βιβλίο για την Εθνική μας, που εκτός από τις γνώσεις που προσφέρει, δίνει επίσης τη συνταγή για την επιστημονική αξιοποίηση όλων των στοιχείων που περιστρέφονται γύρω από έναν κοινό άξονα.

 

***

 

Ο ανίκητος “Μιζούρι”, ο Ανδρέας Μουράτης (στο τέλος του βίντεο) θυμίζει στον Ανδρέα Μπόμη τι έλεγε – όταν ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας – στους άλλους αρχηγούς όταν έκαναν ανταλλαγή ενθυμίων πριν αρχίσει ο αγώνας.

 

Το βιβλίο με τον τίτλο «Αυτή είναι η ιστορία της εθνικής Ελλάδας», είναι μια εξαιρετική δουλειά του Ανδρέα Μπόμη.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη «γαλανόλευκη». Την εθνική μας ομάδα με τους 536 παίκτες που τίμησαν τη φανέλα της.
Είναι ένα ειδικό βιβλίο 600 σελίδων που διαβάζεται πολλές φορές σαν να είναι πάντα η πρώτη φορά. Σε κάθε ανάγνωση ανακαλύπτεις και κάποια άλλη κρυφή είδηση από τους αγώνες της εθνικής ομάδας των ανδρών. Επίσημοι (495) και ανεπίσημοι αγώνες, με όλες τις λεπτομέρειες. Από την εποχή που η αθλητική δράση ήταν γύρω από το Ποδηλατοδρόμιο, με πρωταγωνιστή τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο αλλά και τον… Όμιλο Φιλομούσων (!).

 

 

Δεκέμβριος 2009. Από την παρουσίαση του βιβλίου «Αυτή είναι η ιστορία της εθνικής Ελλάδας». Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις, όπως λένε οι δάσκαλοι της δημοσιογραφίας: Σε ένα «κλικ» του Αλβανού φωτορεπόρτερ Lato Klodian, καταγράφονται τα καλύτερά μας χρόνια. Αρχίζουμε από τα «ορεινά» και από αριστερά: Κώστας Πολυχρονίου, Κώστας Καραπατής, Αριστείδης Καμάρας, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Δέδες και Δημήτρης Γράφας. Από κάτω: Ο «δάσκαλος» Γιάννης Παπαντωνίου, ο Λώρης Θεοφάνης, ο Ανδρέας Μπόμης (με το βιβλίο) και ο Στέλιος Σεραφείδης. Στη μεσαία σειρά Γιάννης Φρονιμίδης, Αντώνης Αντωνιάδης, Κώστας Βαλλιάνος, Βαγγέλης Πανάκης, ο «καπετάνιος» Γιώργος Βαρδινογιάννης, Μάικ Γαλάκος, Βασίλης Σιώκος, ο «τσαφ» Τάκης Χατζηϊωάννου, Άρης Τσαχουρίδης και Γιώργος Κουρτζίδης. Κάτω, με τη χαρακτηριστική στάση της οικογενειακής φωτογραφίας των γηπέδων: Σάββας Παπάζογλου, ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος και ο Νίκος Καρούλιας.

 

***

 

Ας ελπίσουμε ότι οι αρμόδιοι περί τον αθλητισμό θα το τοποθετήσουν, πρώτο αυτό, στο μουσείο για το ελληνικό ποδόσφαιρο που κάποτε θα πρέπει να αποκτήσουμε…

 

***

Το βιβλίο από τις «Εκδόσεις Ερεχθηίδας», βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

 

***

Ο Ανδρέας Μπόμης είχε περισσότερες από 300 εμφανίσεις σε δικές του τηλεοπτικές εκπομπές. Εδώ, στο βίντεο που ακολουθεί θα τον δούμε να συνομιλεί με δύο άσους του της Εθνικής και του Ολυμπιακού. Είναι 1970…

 

***

 

ΕΔΩ ΜΕ ΕΝΑ “ΚΛΙΚ” ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΟΜΗ ΜΕ ΤΟΝ «ΠΙΝΟΚΙΟ» ΚΑΙ ΤΟΝ «ΜΙΖΟΥΡΙ»

Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΒίντεο: Ο Ανδρέας Μπόμης συνομιλεί με τον αεικίνητο «Πινόκιο» και με τον θρυλικό «Μιζούρι»

Related Posts