Ανακοίνωση από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο ΚΘΒΕ

19

Ανακοίνωση μοιράστηκε από ηθοποιούς του ΣΕΗ στους θεατές που προσέρχονταν την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 το βράδυ, για να παρακολουθήσουν την παράσταση «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» από το ΚΘΒΕ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.
Με το κείμενο, οι ηθοποιοί καλούσαν το κοινό να συμπαρασταθεί στον αγώνα των ηθοποιών του θεάτρου αυτού (ΚΘΒΕ) για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

***

Δημοσιεύουμε αυτούσια και ασχολίαστη την ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί θεατές,
Η παράσταση που θα δείτε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, πολύμηνων προβών, διαβάσματος, σωματικής και ψυχικής κόπωσης. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας δεκάδων συντελεστών που έχουν δουλέψει με μεγάλη αγάπη για το θέατρο.
Εδώ και έναν χρόνο περίπου η δουλειά μας αυτή δεν προστατεύεται, δεν αναγνωρίζεται. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος η διοίκηση, έχοντας τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης αρνείται, αξιοποιώντας κάθε είδους δικαιολογία, να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Αρνείται δηλαδή να υπογράψει τους όρους εκείνους που εξασφαλίζουν στους ηθοποιούς ότι μπορούν να ζήσουν από το επάγγελμα τους. Ότι μπορούν να αφιερωθούν σε αυτό, να μελετούν, να εξελίσσονται, να γίνονται ολοένα και καλύτεροι για να προσφέρουν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα σε σας. Στο κοινό.
Όλη τη χρονιά οι ηθοποιοί, που εργάζονται στο ΚΘΒΕ, αγωνίστηκαν, απήργησαν, έκαναν πολύμηνες κινητοποιήσεις, ζητώντας από τη διοίκηση, τον καλλιτεχνικό διευθυντή και την κυβέρνηση τα αυτονόητα. Την εξασφάλιση της δουλειάς τους. Τη δυνατότητα να εξασκήσουν την τέχνη τους. Να την επικοινωνήσουν με το κοινό. Κάθε προσπάθειά μας δυστυχώς συνάντησε τοίχο και αναλγησία.
Η απουσία ΣΣΕ στο ΚΘΒΕ είναι πολιτική επιλογή μιας σειράς κυβερνήσεων που δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση, στον κανόνα του εργασιακού μεσαίωνα που ζούμε.
Ξέρουμε καλά πως κι εσείς βιώνετε την απουσία συλλογικών συμβάσεων.
Γι’ αυτό ζητάμε τη συμπαράστασή σας.
Γι’ αυτό σας καλούμε να σταθείτε στο πλευρό μας.
Να παλέψουμε μαζί.
Ο αγώνας μας είναι δίκαιος για αυτό θα νικήσει».
Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)