17.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αμοργός: Η Αιγιάλη γιορτάζει τα Φώτα με τους παραδοσιακούς λουκουμάδες

Όπως κάθε χρόνο στο λιμάνι της Αιγιάλης, στην Αμοργό, πραγματοποιείται ο Μέγας Αγιασμός των υδάτων.
Σχεδόν κάθε χρόνο ο καλός καιρός είναι μέρος της παράδοσης.

Πάντα τα αγόρια και οι άντρες του χωριού βουτάνε στα… παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

Φυσικά μέρος της παράδοσης είναι και οι λουκουμάδες που προσφέρονται σε όσους παρακολουθούν την τελετή.

Οι ιερείς στη συνέχεια ευλογούν όχι μόνο τα καΐκια των ψαράδων και το Blue Star Naxos που συνδέει το νησί με τον Πειραιά, αλλά και τα σπίτια του οικισμού, ακολουθώντας το τυπικό της ημέρας…

***

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ «ΑΜΒΡΟΣΙΑ»

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια φρέσκια μαγιά ή δύο μικροί φάκελοι ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι
5 κουταλιές ζάχαρη
Ούζο ή άρωμα βανίλιας
Περίπου 2 ½ φλιτζάνια νερό.

*

Παρασκευή

Διαλύετε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι ζεστό. Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και το ούζο (ή βανίλια), χτυπώντας με το χέρι ή μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει το μείγμα παχύ, αλλά όχι νερουλό, δημιουργώντας φυσαλίδες. Αφήστε το καλυμμένο να φουσκώσει για τουλάχιστον 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, τηγανίζετε βαθιά κουταλιές από το μείγμα μέχρι να γίνουν μικρές τραγανές κροκέτες. Σερβίρετέ τα ζεστά, βουτηγμένα σε σιρόπι και πασπαλίστε τα με σουσάμι και κανέλα. Σιρόπι: 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 2 ½ φλιτζάνια νερό – τα βράζετε με φλούδα πορτοκαλιού και ένα ραβδί κανέλας για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Στο τέλος να προσθέσετε ένα φλιτζάνι μέλι. Εναλλακτικά μπορείτε να πασπαλίσετε τους λουκουμάδες και με κοπανισμένο καρύδι.

*

Η παραπάνω συνταγή ανήκει στην Ειρήνη Γιαννακοπούλου από το βιβλίο της My Amorgos Traditional Greek Flavors and Culture  και περιλαμβάνεται στο μενού του εστιατορίου Ambrosia Gallery στο Aegialis Hotel & Spa. Θυμίζουμε ότι ο πυρήνας της αμοργιανής κουζίνας στηρίζεται κυρίως στη μεγάλη ποικιλία των εποχικών λαχανικών, φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έχοντας έντονο το μεσογειακό στοιχείο, προστίθεται το χαρακτηριστικό της υγείας και της ισορροπίας, καθιστώντας τα αμοργιανά πιάτα νόστιμα αλλά και απλά. Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις συνταγές του εστιατορίου Ambrosia Gallery, όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ., προέρχονται από τις βιολογικές καλλιέργειες του Aegialis Hotel & Spa.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -