Η γάτα που σκέφτηκε πως η αλεπού είναι το πιο ξύπνιο και σοφό πλάσμα σε όλη τη γη πήγε γρήγορα να τη χαιρετήσει πρώτη.

Η γάτα είπε: «Γειά σου κυρά αλεπού, πώς είσαι;»

Η περήφανη αλεπού της έριξε μια ματιά και απάντησε: «Καημένο γατί, πώς πήρες τόσο θάρρος και με χαιρετάς; Για πες μου εσύ πόσα κόλπα ξέρεις;».

Η γάτα που ντρεπότανε, κατέβασε το κεφάλι της και είπε: «Ξέρω μόνο ένα κόλπο».

Η αλεπού τη ρώτησε: «Ποιο κόλπο ξέρεις;».

Και η γάτα απάντησε: «Να, όταν ο σκύλος τρέχει πίσω μου και με κυγηγάει, μπορώ να πηδήξω πάνω στο δέντρο κι έτσι να σώσω τη ζωή μου».

Η αλεπού γελώντας είπε: «Αυτό μόνο ξέρεις; Εγώ ξέρω εκατό κόλπα. Σε λυπάμαι πάρα πολύ».

Εκείνη τη στιγμή έφτασε ένας κυνηγός με τα δύο του κυνηγόσκυλα.

Η γάτα γρήγορα ανέβηκε στο δέντρο και φώναξε: «Κυρά αλεπού τρέξε, ανέβα στο δέντρο!».

Η αλεπού ήθελε να κάνει το ίδιο, αλλά ήταν πολύ αργά για να βρει μια λύση κι έτσι τα σκυλιά την κυνηγήσανε.

Κι η γάτα από πάνω της φώναξε: «Πώς τα κατάφερες έτσι αφού ξέρεις εκατό κόλπα; Αν είχες μόνο ένα καλό και χρήσιμο κόλπο και δεν είχες τόσο εγωισμό, δεν θα κινδύνευες τόσο πολύ και δεν θα έχανες τη ζωή σου τόσο εύκολα».

Περσική παροιμία: «Η αλαζονεία και ο εγωισμός είναι το σαράκι του μυαλού».

Σύμφωνα με την επεξήγηση του παραμυθιού από την εισαγωγή του παραμυθιού από την εισαγωγή του βιβλίου: Η αλεπού θεωρείται σε όλους τους μύθους με ήρωες τα ζώα, ως το πιο έξυπνο και σοφό πλάσμα σε όλη τη γη. Γι’ αυτό και στο περσικό παραμύθι ρωτάει αυτάρεσκα τη γάτα «πόσα τεχνάσματα ξέρει». Η γάτα ξέρει μόνον ένα. Όταν την κυνηγάει ο σκύλος πηδάει στο δέντρο και γλιτώνει. Όμως, η αλεπού την παθαίνει με τον σκύλο του κυνηγού και δεν γλιτώνει. Και η γάτα, όπως συμβαίνει και στον μύθο του Αισώπου, λέει πως η αλεπού θα έσωζε τη ζωή της αν είχε ένα χρήσιμο τέχνασμα και λιγότερο εγωισμό. Ηπάρχουν πολλές εκδοχές αυτού του τύπου. Η αλεπού και ο σκαντζόχοιρος, με τον σκαντζόχοιρο να ορθώνει τα αγκάθια του για προστασία. Αλλά υπάρχει και μια παραλλαγή του περσικού παραμυθιού με καταγωγή από τον Πόντο. Συνοψίζει αναφέροντας πως το μοναδικό τέχνασμα της γάτας είναι να καρφαλώνει στα δέντρα. Αντίθετα, η αλεπού, που ξέρει χίλιες πονηριές, πιάνεται από τους σκύλους.

Ευχαριστούμε τους Αλί Καρατζί και Κώστα Παπαδόπουλο, μεταφραστή και εκδότη του βιβλίου αντίστοιχα, για την άδειά τους να δημοσιεύσουμε το παραπάνω απόσπασμα.