33.9 C
Athens
Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
 

Αλέκος Λιδωρίκης. Οκτώ συναντήσεις στην καρδιά της Αθήνας όπου «Οκτώ πρόσωπα ζητούν Δημοσιογράφο»

Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας

 

Ένας κύριος με «Κ» κεφαλαίο, πάντα καλοντυμένος και ευγενικός ερχόταν μια φορά κάθε βδομάδα στην οδό Μιχαλακοπούλου 35 και ανέβαινε από τη σκάλα και κατευθυνόταν σε ένα γραφείο στον δεύτερο όροφο. Τον συνόδευε μια πανέμορφη κυρία. Το ίδιο λαμπερή. Κομψά ντυμένη και με το λεπτό ιδιαίτερο άρωμά της να απλώνεται διακριτικά στον χώρο.

Στο κτήριο στεγαζόταν η εφημερίδα «Έθνος». Το γραφείο ήταν του διευθυντή Αλέκου Φιλιππόπουλου. Ο κομψός κύριος ήταν ο Αλέκος Λιδωρίκης. Η γλυκιά κυρία ήταν η σύζυγός του Ζωζώ Λιδωρίκη.

Βρισκόμαστε στο 1982 και ο Λιδωρίκης συνεργάζεται με τον Φιλιππόπουλο για άλλη μια φορά. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι και το 1987 στο νέο κτήριο της εφημερίδας στο Χαλάνδρι. Δούλευε ακατάπαυστα μέχρι τα 80 του… Ήταν η εποχή που οι εφημερίδες στηρίζονταν σε μεγάλες υπογραφές.

Τα χειρόγραφα ήταν (και εξακολουθούν να είναι) ο καθρέφτης του ανθρώπου.  Τα κείμενα του Λιδωρίκη επιμελημένα, καθαρά, χωρίς διορθώσεις και μουτζούρες. Οι φωτογραφίες ήταν τυπωμένες σε μεγάλο μέγεθος, στο πίσω μέρος γραμμένες – απαλά – με μολύβι, οι λεζάντες, για να αποφευχθούν τα όποια λάθη. Όμως τις λεζάντες, τις έγραφε ο ίδιος κανονικά στο τέλος του κειμένου έτσι όπως ακριβώς ήθελε ο ίδιος να δημοσιευθούν. Πρόσεχε κάθε λέξη, κάθε γράμμα, κάθε σημείο στίξης.

 

***

 

Στην αρχή της καριέρας του ο Έλβις Πρίσλεϊ έδωσε συνέντευξη στον Αλέκο Λιδωρίκη.

 

Ο Αλέκος Λιδωρίκης (1907- 28 Μαρτίου 1988), από το 1930 συνεργάστηκε με τις εφημερίδες: «Ακρόπολις», «Καθημερινή», «Τα Νέα», «Μεσημβρινή», «Εθνικός Κήρυκας Ν. Υόρκης», «Ελευθεροτυπία», «Έθνος». Επίσης συνεργάστηκε με πολλά ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Το 1933 έκανε το επίσημο ξεκίνημα του και στο Θέατρο. Τα κυριότερα θεατρικά του έργα είναι: «Η μεγάλη στιγμή» (Θίασος Μουσούρη-Αλίκης, 1933) που εγκαινίασε με σπάνια επιτυχία τη σταδιοδρομία του σαν δραματουργού, «Λόρδος Βύρων» (Εθνικό Θέατρο, 1934), «Εδώ θα μείνουμε για πάντα», (Θιάσος Μουσούρη-Αλίκης-Νέζερ,1937), «Αίθουσα Αναμονής» (Θίασος Κοτοπούλη, Πρώτο Εθνικό Βραβείο, 1940), «Μια ζωή είναι αυτή» (Θιάσος Μιράντα-Παππά, 1942), «Παντού τα Πάντα» (Θίασος Μουσούρη-Αρώνη, Μιράντας-Παππά, 1942), «Άντρας, Γυναίκα, Διάβολος» (Θίασος Κοτοπούλη, 1943), «Ένας ιππότης στον καιρό μας» (Θίασος Μουσούρη-Αρώνη, 1943), «Ο άγνωστος Θεός» (Θίασος Μουσούρη-Μιράντας-Νέζερ, 1944), «Χωρίς Γάντι» (Θίασος Κοτοπούλη, 1956), «Οι ξεριζωμένοι» (Θίασος Βεργή, Πρώτο Κρατικό Βραβείο, 1962-1963), «Καληνύχτα έρωτα» (Θίασος Μυράτ, 1964), «Ουράνιο Τόξο» (Θίασος Μουσούρη, 1966), «Οταν δεν τον περίμεναν» (Εθνικό Θέατρο, 1971).

***

Για τον Λιδωρίκη έγραψε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος πως: «Ήταν ένας οξυδερκής, φιλέρευνος, αξεδίψαστος, σχεδόν ενοχλητικός, δημοσιογράφος. Αλλά για να συνεννοούμαστε, ένας λόγιος δημοσιογράφος, πράγμα σήμερα δυσεύρετο σαν εξωτικό πουλί. Τα κείμενά του έχουν κάτι από τη χάρη του Ουράνη, το χιούμορ του Παναγιωτόπουλου, το πάθος του Καζαντζάκη, την επιείκεια του Παπανούτσου, την ακρίβεια του Ευελπίδη, τον ρομαντισμό του Αθανασιάδη και την επιστημονική συνέπεια του Άμποτ».

 

***

 

Δύο κορυφαίοι δημοσιογράφοι μας στην Πίνδο, πολεμικοί ανταποκριτές: Ο Αλέκος Λιδωρίκης (αριστερά) και ο Σπύρος Μελάς

 

Την εποχή του πολέμου, το 1940, ο Λιδωρίκης δεν κρύβεται πίσω από την υπογραφή του αλλά πάει στην πρώτη γραμμή ως πολεμικός ανταποκριτής. Μετά τη απελευθέρωση από τους Γερμανούς ο Λιδωρίκης πάει στις ΗΠΑ όπου εργάζεται στα Στούντιο της «20th Fox» ενώ συγχρόνως είναι ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων από το 1945 έως και το 1960.

 

***

 

Οι συνεντεύξεις του με τα πολιτικά πρόσωπα της Αμερικής της εποχής εκείνης (Αιζενχάουερ, Στήβενσον, Άτσεσον, Χούβερ κα) θεωρούνται ιστορικές. Τα νέα αστέρια του Χόλιγουντ (Τζέιν Ράσελ, Σούζαν Χαίγουορθ, Έλβις Πρίσλεϋ και τόσοι άλλοι) «μιλάνε» μέσα από τις συνεντεύξεις του Λιδωρίκη στο ελληνικό κοινό. Από τις πιο σημαντικές ήταν η συνέντευξη που πήρε από τη Μαίριλυν Μονρόε (στη βασική φωτογραφία).

Το 1960 έρχεται και εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και ξεκινάει συνεργασία με όλες τις μεγάλες εφημερίδες της εποχής. Δεν σταματάει όμως τις δημοσιογραφικές αποστολές. Ο «Γύρος του Κόσμου σε 12 ημέρες» τον ταξιδεύει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική και στην συνέχεια: αποστολή δύο μήνες «Αμερική 1970». Στον Λιδωρίκη μιλάνε πολιτικά πρόσωπα, συγγραφείς, καλλιτέχνες, Αμερικάνοι και Έλληνες της Αμερικής, γράφει τις εντυπώσεις του και αναλύει τα προβλήματα (ναρκωτικά, πληθωρισμός, μόλυνση περιβάλλοντος). Και πάλι αποστολές σε κράτη της Ευρώπης και λίγο πριν τον «Αττίλα» ταξίδι στην Κύπρο. Περιοδεία σε όλο το νησί, συνεντεύξεις με όλους τους παράγοντες και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για το Κυπριακό πρόβλημα. Το 1973 αποστολή στην Σοβιετική Ένωση, συνδυασμός δημοσιογραφίας και θεατρικού συνεδρίου. Το 1975 μια νέα εφημερίδα γεννιέται η «Ελευθεροτυπία». Συνεργάζεται από την αρχή μαζί της και λίγους μήνες μετά την γέννηση της, της προφέρει μια μεγάλη επιτυχία: Την αποστολή στην Σιβηρία, την πρώτη μεγάλη αποστολή της εφημερίδας, που είναι και η πρώτη αποστολή Έλληνα δημοσιογράφου στη μακρινή και αχανή περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Φτάνει ως το Ιρκούτσκ και οι εντυπώσεις και οι συνεντεύξεις του κυκλοφορούν αμέσως σε βιβλίο. Από το 1982 μέχρι το 1987 συνεργάζεται με την εφημερίδα «Έθνος».

 

***

 

Ο Μάνος Καρατζογιάννης (αριστερά) ως Αλέκος Λιδωρίκης και ο Δημήτρης Λιγνάδης, ως Μουσολίνι.

 

Τον μεγάλο δημοσιογράφο αναζήτησαν οκτώ πρόσωπα. Τον βρήκαν, τον «συνάντησαν» στην καρδιά της Αθήνας και μας καλούν να τον γνωρίσουμε κι εμείς.

Μιλάμε για την παράσταση «Αλέκος Λιδωρίκης. Οκτώ πρόσωπα ζητούν Δημοσιογράφο» η οποία αποτελεί μία συνεργασία του FAUST Bar-Theatre-Arts, με τη Ζωζώ Λιδωρίκη στην επιμέλεια των κειμένων, την Κίρκη Καραλή στη σκηνοθεσία και τον Πλάτωνα Ανδριτσάκη στην πρωτότυπη μουσική.

 

***

Δευτέρα 1 Απριλίου – Φράνκλιν Ρούσβελτ & Έλβις Πρίσλεϋ
Φράνκλιν Ρούσβλετ: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Έλβις Πρίσλεϋ: Κωνσταντίνος Μπιμπής
Αλέκος Λιδωρίκης: Αργύρης Πανταζάρας

Δευτέρα 15 Απριλίου – Μαρλέν Ντίτριχ & Ζαν Κοκτώ
Μάρλεν Ντίντριχ: Μάνια Παπαδημητρίου
Ζαν Κοκτώ: Κωνσταντίνος Τζούμας
Αλέκος Λιδωρίκης: Ακύλας Καραζήσης

Δευτέρα 6 Μαΐου – Μέριλυν Μονρόε & Λουίτζι Πιραντέλο
Μέριλυν Μονρόε: Θεοδώρα Τζήμου
Λουίτζι Πιραντέλο: Μάνος Βακούσης
Αλέκος Λιδωρίκης: Πέρης Μιχαηλίδης

Τους ηθοποιούς συνοδεύουν επί σκηνής ο Γιώργος Καλκάνης στο πιάνο και η Δάφνη Πανουργιά στο τραγούδι.

 

***

 

Ο Μάνος Καρατζογιάννης, ως Αλέκος Λιδωρίκης και η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ώς Ζωζώ Νταλμάς.

 

Η πρεμιέρα των δραματοποιημένων συνεντεύξεων του Αλέκου Λιδωρίκη έγινε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019 στον χώρο του Faust. Τον Μπενίτο Μουσολίνι ενσάρκωσε επί σκηνής ο Δημήτρης Λιγνάδης, τη Ζωζώ Νταλμάς η Ζωζώ Σαπουντζάκη και τον Αλέκο Λιδωρίκη ο Μάνος Καρατζογιάνης. Ο Γιώργος Καλκάνης στο πιάνο και η Δάφνη Πανουργιά στη φωνή συνόδευσαν επί σκηνής τους ηθοποιούς.

 

***

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Αλέκος Λιδωρίκης – Οκτώ πρόσωπα ζητούν Δημοσιογράφο»

Συντελεστές:
Επιμέλεια Κειμένων: Ζωζώ Λιδωρίκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή
Πρωτότυπη Μουσική : Πλάτων Ανδριτσάκης
Επιμέλεια βίντεο: Νικόλας Μακρής
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί:
Δημήτρης Λιγνάδης, Ακύλας Καραζήσης, Κωνσταντίνος Τζούμας, Πέρης Μιχαηλίδης, Μάνος Καρατζογιάννης, Ζωζώ Σαπουντζάκη, Μάνος Βακούσης, Μάνια Παπαδημητρίου, Θεοδώρα Τζήμου, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

 

***

 

Ο Γιώργος Καλκάνης στο πιάνο και η Δάφνη Πανουργιά στη φωνή συνοδεύουν επί σκηνής τους ηθοποιούς.

 

FAUST

Δευτέρα 1 Απριλίου 2019
Δευτέρα 15 Απριλίου 2019
Δευτέρα 6 Μαΐου 2019
Ώρα έναρξης: 21:00
Είσοδος: Ελεύθερη

 

*

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Τηλέφωνο: 210-323.40.95
Διεύθυνση
Αθηναΐδος 12 και Καλαμιώτου 11
Αθήνα 105 60
Μετρό, σταθμός «Μοναστηράκι»

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
695ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art