35.6 C
Athens
Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

H ΑΚΟΣ γιορτάζει 5 χρόνια με επιστημονική συνάντηση για την αντιμετώπιση του καρκίνου

Με διήμερη επιστημονική συνάντηση με τίτλο «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου» η ΑΚΟΣ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) και γιορτάζει την πεντάχρονη διαδρομή της.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 3 και 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα (ξενοδοχείο “Crowne Plaza”, αίθουσα «Σωκράτης») και συμμετέχουν σε αυτό έγκριτοι επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή.
Αναλυτικότερα, οι εργασίες θα εστιάσουν στο μελάνωμα, στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στους καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο.
Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα έρευνας της ΑΚΟΣ για την πρόληψη στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου ενώ θα εξετασθεί η επίδραση της HPV λοίμωξης στη νέα επιδημιολογική εικόνα του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου τον 21ο αι.
Η πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη επισημαίνει: «Με αυτήν τη διήμερη επιστημονική συνάντηση καταργούμε τα- ούτως ή άλλως υποκειμενικά- σύνορα που χωρίζουν τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή και όλοι μαζί προσεγγίζουμε τη νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν να «διαβάζουμε» και να ταυτοποιούμε καλύτερα τον καρκίνο, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, σχεδιασμένες με βάση τις ανάγκες του και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει. Αυτή η εξατομίκευση μάς βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ογκογένεση, αποκωδικοποιώντας τα γονίδια, πεδίο στο οποίο έχει σημειωθεί αλματώδης πρόοδος.
Η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει αποκτήσει νέα διάσταση, χάρη και στα σύγχρονα φάρμακα που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων, ακόμα και για ασθενείς με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ακτινοθεραπεία, διασφαλίζει ακρίβεια στη στόχευση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι: από τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο (πνεύμονα, μαστού, προστάτη) και το μελάνωμα έως μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου του νεφρού».

Λίγα λόγια για την ΑΚΟΣ

Μια ομάδα επιστημόνων από το χώρο της υγείας και όχι μόνον, ίδρυσε πριν από πέντε χρόνια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΚΟΣ, με στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. ΑΚΟΣ στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία σώματος και ψυχής.
Το έργο της ΑΚΟΣ είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και επιστημονικό. Αφενός αναδεικνύει τη σημασία της πρόληψης στον καρκίνο προωθώντας παράλληλα έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής και αφετέρου στηρίζει τους ογκολογικούς ασθενείς αλλά και τους αποθεραπευμένους. Με τις επιστημονικές ημερίδες της ενισχύει τον διάλογο των ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή ενώ με έρευνες που διενεργεί αποτυπώνει τις στάσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σε κρίσιμα θέματα υγείας.
Στις δράσεις της συγκαταλέγονται:
– Η πανελλαδική εκστρατεία της με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα – Πρόληψης έργα» για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης στον καρκίνο.

– Η βραβευμένη ηλεκτρονική εφαρμογή Mastos, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

– Το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης των αποθεραπευμένων από τον καρκίνο, το οποίοη ΑΚΟΣ διανέμει δωρεάν.

– Έρευνες της ΑΚΟΣ για το κάπνισμα, τη διατροφή και τα νοσήματα του στοματοφάρυγγα κ.α.

Η ΑΚΟΣ προσεγγίζει τον ασθενή ολιστικά. Δεν εστιάζει μόνο στο πρόβλημα υγείας αλλά και στο περιβάλλον του ασθενούς: οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό. Γι’ αυτό και τις δράσεις της ενισχύουν πολλές ειδικότητες (ψυχολόγοι, διατροφολόγοι κ.α.).

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -