Cat Is Art

Αγκινάρες αλάδωτες με ταχίνι. Αγιορείτικη συνταγή

Αποστολή σε φίλο Εκτύπωση

Για το Μεγάλο Σάββατο

ΥΛΙΚΑ

10 αγκινάρες
6 έως 8 μικρά ξηρά κρεμμύδια
1 ματσάκι άνηθο
3 έως 4 καρότα
6 έως 8 μικρές πατάτες
2 έως 3 λεμόνια
2 έως 3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για 2 – 3 λεπτά.
Κόβουμε τα καρότα στη μέση και σε μικρές φέτες και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κυβάκια και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα όλα τα λαχανικά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις αγκινάρες.
Τις βράζουμε στην κατσαρόλα αλλά δεν ρίχνουμε αλάτι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουν για 40-50 λεπτά.
Χτυπάμε το ταχίνι με το λεμόνι και ρίχνουμε στο δοχείο λίγο λίγο ζωμό από τις αγκινάρες που βράζουν.
Όταν το ταχίνι αραιώσει το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα. Αφού πάρει μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
Σερβίρουμε με άνηθο, φέτες από λεμόνι.

Καλή σας όρεξη…

***

Αν αγοράσετε φρέσκιες αγκινάρες, για να τις μαγειρέψετε θα πρέπει να τις καθαρίσετε. Και για το καθάρισμα της αγκινάρας θα χρειαστείτε λίγο χρόνο και αρκετή γνώση!

Οι καρποί της αγκινάρας που καταναλώνουμε, είναι στην ουσία και τα λουλούδια του φυτού.

Πριν ξεκινήσετε, να ξέρετε ότι θα χρειαστείτε ένα μεσαίο κοφτερό μαχαίρι, ένα κουτάλι και μία λεκάνη με νερό στο οποίο θα στείψετε ένα λεμόνι.

Πώς καθαρίζονται οι αγκινάρες

Να θυμάστε ότι με το που θα καθαρίσετε τις αγκινάρες θα πρέπει να τις μαγειρέψετε. Το νερό με το λεμόνι καθυστερεί το μαύρισμά τους αλλά δεν το αποτρέπει.

  • Με το μαχαιράκι σας κόβετε το κοτσάνι από την αγκινάρα, αφήνοντας το πιο τρυφερό σημείο πάνω στην αγκινάρα, αυτό δηλαδή που βρίσκεται 2-3 εκ. από τη βάση της για καλύτερη παρουσίαση ή δεν αφήνετε καθόλου. Ξεφλουδίζετε τα σκληρά μέρη του κοτσανιού και της βάσης.
  • Αν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τα κοτσάνια ρίξτε τα μέσα στη λεκάνη με το νερό και το λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
  • Κατόπιν μαδάτε 2-3 σειρές από τα εξωτερικά μεγαλύτερα πέταλα-φύλλα που βρίσκονται περιμετρικά της βάσης του μίσχου. Αφαιρείτε τα φύλλα όσο τα βλέπετε να έχουν σκούρο πράσινο χρώμα και τα νιώθετε σκληρά στην αφή.
  • Τώρα έχετε ένα λουλούδι, με τα πέταλα της αγκινάρας να κλείνουν στην κορυφή. Με το μαχαίρι σας ή με ένα ψαλίδι, κόψτε τις κορυφές των φύλλων, μία μία, και γύρω γύρω σε όλα τα φύλλα ξεκινώντας από τα κάτω.
  • Τώρα έχετε ένα λουλούδι και στο κέντρο του θα βλέπετε το στήμονά του που είναι σαν τρίχες. Με το κουτάλι αφαιρείτε την καρδιά του που περιλαμβάνει το στήμονα και κάποια άλλα λεπτά φυλλαράκια που δεν τρώγονται.
  • Ρίχνετε την καθαρισμένη αγκινάρα στο νερό με το λεμόνι μέχρι να καθαρίσετε τις υπόλοιπες.
  • Στο τέλος ασχολείστε με τα κομμένα κοτσάνια αν τα χρειάζεστε, και τα ξεφλουδίζετε αφαιρώντας τα σκληρά τους μέρη.
  • Αν είναι πολύ μαλακές οι αγκινάρες και μαυρίζουν αμέσως, περάστε τες επιπρόσθετα με χυμό λεμονιού όσο τις καθαρίζετε.
  • Αν οι αγκινάρες είναι πολύ μικρές για να καθαρίσετε την καρδιά της με το κουτάλι, κόψτε το λουλούδι κάθετα στη μέση και αφαιρέστε τα μουστάκια με το μαχαιράκι.
  • Σ’ αυτό το σημείο είναι έτοιμες οι καρδιές, για να τις χρησιμοποιήσετε στις συνταγές σας.
Εκτύπωση
Παναγιώτης ΜήλαςΑγκινάρες αλάδωτες με ταχίνι. Αγιορείτικη συνταγή

Related Posts