35.9 C
Athens
Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Πέντε μύθοι και πέντε αλήθειες για τις αδέσποτες γάτες

Οι γάτες αρκετές φορές γίνονται θύματα μύθων και προκαταλήψεων, με πιο γνωστή αυτή της κακοτυχίας που φέρνουν στους ανθρώπους εκείνες με μαύρο χρώμα. Συχνά, οι μύθοι που ακολουθούν τις γάτες αναφέρονται σε μυστηριώδη ή αστεία γεγονότα. Όταν αναφερόμαστε όμως σε αδέσποτες γάτες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς μπορούν όλα αυτά να αποβούν μοιραία. Παρακάτω λοιπόν θα καταρρίψουμε μερικούς μύθους για τις αδέσποτες γάτες.

Είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες γυναίκες να έρθουν σε επαφή με οποιαδήποτε γάτα;

Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που δύναται να προκαλέσει λοίμωξη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ αν μολυνθεί μια γυναίκα που κυοφορεί, είναι πιθανό να μολυνθεί και το ίδιο το έμβρυο. Κύριος ξενιστής του τοξοπλάσματος είναι η γάτα, στην οποία το παράσιτο μπορεί να βρεθεί μόνο στα περιττώματά της.

Επομένως, η σωστή πρόληψη από τοξοπλάσμωση είναι ο τακτικός και προσεκτικός καθαρισμός της άμμου της γάτας, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και όσο γίνεται η αποφυγή των περιττωμάτων και όχι της ίδιας της γάτας.

Οι αδέσποτες γάτες είναι εχθρικές προς τους ανθρώπους

Όπως όλοι γνωρίζουμε οι γάτες είναι ανεξάρτητα ζώα, δεν είναι και τόσο συναισθηματικά εξαρτώμενες από τους ανθρώπους σε σύγκριση τους σκύλους. Οι αδέσποτες γάτες συνήθως απομακρύνονται από τους ανθρώπους και τους αποφεύγουν κυρίως γιατί φοβούνται. Σε καμία περίπτωση όμως δεν γίνονται επιθετικές απέναντί τους. Μια γάτα για να επιτεθεί σε έναν άνθρωπο πρέπει πρώτα να νιώσει ότι κινδυνεύει. Πολλές αδέσποτες γάτες που σιτίζονται τακτικά από εθελοντές είναι αρκετά φιλικές και φυσικά πολύ πιο ευτυχισμένες όταν υιοθετούνται.

Οι γάτες προτιμούν την «αδέσποτη ζωή» από τον εγκλεισμό σε διαμέρισμα για να εξερευνούν και να ασκούνται.

Καμία γάτα δεν επιλέγει να είναι αδέσποτη, αυτό που έχουν πραγματική ανάγκη όλα τα ζώα είναι η ασφάλεια, η τροφή, η αγάπη και η περίθαλψη. Σε ό,τι αφορά την άσκηση που χρειάζονται μπορούν πολύ εύκολα να την πραγματοποιήσουν και μέσα στο σπίτι με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Τελικά είναι παράνομο να ταΐζουμε αδέσποτες γάτες;

Αν ακολουθούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής τότε η σίτιση των αδέσποτων ζώων είναι νόμιμη, ωστόσο οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τη σωστή επίβλεψη και σίτιση των αδέσποτων ζώων. Αν κάποιος σας απειλεί για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία σε κάποιο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.

 Οι αδέσποτες γάτες δεν πρέπει να στειρώνονται για να απολαύσουν τη μητρότητα

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως τα ζώα δεν αναπαράγονται από αγάπη αλλά από ένστικτο και είναι πολύ συχνό όταν δεν είναι στειρωμένα να αναπτύξουν πολλές ασθένειες και παθήσεις. Οι αδέσποτες γάτες πρέπει να στειρώνονται μαζικά δηλαδή σε ολόκληρες αποικίες και να τοποθετούνται μπολάκια σίτισης ώστε να παραμένουν οι γάτες στην περιοχή.

Κανένας μύθος δεν αποτελεί δικαιολογία για την εγκατάλειψη ή την επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε δεσποζόμενες και αδέσποτες γάτες.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -