Ο Βρασίδας Καραλής διηγείται με τρόπο τρυφερό «Μια ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου»

Το βιβλίο του Βρασίδα Καραλή «Μια ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου» αφηγείται την πορεία του κινηματογράφου στη χώρα μας από τη γέννησή του, στις αρχές του 20ού αιώνα, μέχρι τις μέρες μας.

Ο συγγραφέας επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το υλικό ―το οποίο είναι τεράστιο και σε εντυπωσιακό βαθμό ανεξερεύνητο ― με σκοπό να παρουσιάσει, πέρα από το εξειδικευμένο ή το περιστασιακό, το απόσταγμα: αυτό που ξεχωρίζει και που καθίσταται σύμβολο μιας γενικής τάσης, ψηφίδα μιας συλλογικής απάντησης.

Στόχος του Βρασίδα Καραλή είναι να αναδειχθούν τα ίδια τα κινηματογραφικά έργα, οι προσωπικότητες πίσω από αυτά, το ιστορικό πλαίσιο και η συνάφεια με τις διεθνείς τάσεις.
Το βιβλίο σχετικοποιεί τη διάκριση μεταξύ εμπορικού σινεμά και κινηματογράφου τέχνης, μελετώντας και είδη όπως η κωμωδία, το μελόδραμα ή το μιούζικαλ.
Παράλληλα, εξετάζει ερωτήματα σχετικά με την κοινωνική τάξη, την πολιτισμική μνήμη και το φύλο, προτείνοντας ερμηνείες στο ευρύτερο πλαίσιο της εγχώριας πνευματικής ιστορίας και της ιστορίας των ιδεών στην Ευρώπη.

Ο ελληνικός κινηματογράφος υπήρξε αναμφίβολα εξαιρετικά παραγωγικός και λαοφιλής: για ένα διάστημα παρήγε περισσότερες ταινίες ανά άτομο από το Χόλιγουντ, ενδεχομένως και απ’ οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, ενώ υπήρχαν χρονιές που στην Ελλάδα κόβονταν εκατοντάδες χιλιάδες εισιτήρια.

Την ίδια στιγμή μαστιζόταν από μια διαρκή τάση προς την εσωστρέφεια, η οποία ωστόσο δεν συνοδευόταν από μια διάθεση κριτικής αυτοεξέτασης, αλλά συχνά εκφυλιζόταν σε μια παιδιάστικη και άγονη αυτοϋποτίμηση.
Το βέβαιο είναι ότι το ελληνικό σινεμά έδωσε πολλές θαυμάσιες ταινίες, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν άνετα και με σιγουριά να χαρακτηριστούν «μεγάλες ταινίες» του ευρωπαϊκού ή ακόμη και του παγκόσμιου κανόνα.

Το σημαντικότερο επίτευγμα, πάντως, του ελληνικού κινηματογράφου ―επίτευγμα που κατέστη δυνατό χάρη στο επίμονο όραμα και το ηθικό σθένος ορισμένων εξαιρετικών κινηματογραφιστών― ήταν ότι κατάφερε να διαμορφώσει και να εδραιώσει ένα εικονοπλαστικό ιδίωμα ικανό να αποτυπώσει την ελληνική εμπειρία, με όλη της την αντιφατικότητα και πολυσχιδία, σε μια συνεκτική οπτική γλώσσα.

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Ο Βρασίδας Καραλής γεννήθηκε στην Κρέστενα Ηλείας, το 1960. Είναι Καθηγητής Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και εκδότης του Journal of Modern Greek Studies (Australia and New Zealand).
Έχει μεταφράσει Βυζαντινούς ιστορικούς και αυστραλιανή λογοτεχνία στα νέα ελληνικά και έχει δημοσιεύσει μελέτες, όπως: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το παλίμψηστο της ιστορίας» (1994), «Για τον Ανδρέα Αγγελάκη» (2003), «Αναγνώσεις σολωμικών κειμένων» (2004).

Στα αγγλικά έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα: «Realism in Greek Cinema» (2017), «The Cine­matic Language of Theo Angelopoulos» (2022), «Theo Angelopoulos: Filmmaker and Philosopher» (2023), και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους για τον Μάρτιν Χάιντεγκερ, τη Χάννα Άρεντ και τον Κορνήλιο Καστοριάδη.

Το έργο του «A History of Greek Cinema» (2012), που παρουσιάζεται τώρα και στην Ελλάδα σε επαυξημένη έκδοση, μεταφράζεται ήδη στα ισπανικά και τα τουρκικά.

***

Ταυτότητα έκδοσης

Βρασίδας Καραλής / Vrasidas Karalis
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Μετάφραση: Αχιλλέας Ντελλής / Achilleas Ntellis
Τίτλος πρωτοτύπου: A History of Greek Cinema
«Εκδόσεις Δώμα»
Εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου για ταινίες και δημιουργούς μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα:
https://domabooks.gr/r/R1W

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -