62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Όλα τα βραβεία

Στη Σοφία Κόκκαλη το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην ταινία «Σελήνη, 66 ερωτήσεις / Monn, 66 Questions».

Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 14 Νοεμβρίου 2021 προσφέροντας στους φίλους της μεγάλης οθόνης την ευκαιρία να επιστρέψουν και πάλι στις σκοτεινές αίθουσες.
Βέβαια οι κινηματογραφόφιλοι παρακολούθησαν και τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια κινητοποίησης αντιεμβολιαστών έξω από το «Ολύμπιον» όπου άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα εναντίον εκείνων που βρισκόταν εκεί για την τελετή λήξης.
Όμως αυτό το γεγονός δεν δημιούργησε άλλα σοβαρά προβλήματα και η γιορτή του κινηματογράφου συνεχίστηκε χωρίς άλλες διακοπές.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στο κατάμεστο «Ολύμπιον» τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα λόγω της πανδημίας μέτρα.
***
«Είμαστε και πάλι εδώ και πάλι μαζί, για να δημιουργήσουμε αυτή τη μαγική εμπειρία, αυτή τη συλλογική μνήμη, που μόνο το σινεμά μπορεί να προσφέρει», τόνισε κατά την τελετή λήξης ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης.
Για «μια βραδιά γιορτής» έκανε λόγο η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη.
***
Μέσα σε 11 ημέρες γεμάτες σινεμά, προβλήθηκαν 197 ταινίες στις αίθουσες και 144 διαδικτυακά, ενώ το έντονο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα νέων και σπουδαστών, προσέλκυσε το αφιέρωμα σε ένα από τα πιο κομβικά στάδια της κινηματογραφικής διαδικασίας, με τίτλο «Κόψε κάτι: Το μοντάζ και τα μυστικά του», στο οποίο εννέα κορυφαίοι μοντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν με το κοινό την πολύτιμη εμπειρία τους σε masterclasses και workshops.

***

Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», στην ταινία: «Τρυφερούδι / Softie», του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021.

Αναλυτικά τα βραβεία του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

*Το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», απενεμήθη στην ταινία: «Τρυφερούδι / Softie», του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021.
*Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – «Αργυρός Αλέξανδρος», στην ταινία: «Η Κλάρα μόνη / Clara Sola», της Νάταλι Άλβαρες Μεσέν, Σουηδία – Κόστα Ρίκα – Βέλγιο – Γερμανία, 2021.
*Το Ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία – «Χάλκινος Αλέξανδρος», στον Λορένσο Βίγας για την ταινία «Το κουτί / The box», Μεξικό – ΗΠΑ, 2021.
*Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στην Σοφία Κόκκαλη για την ερμηνεία της στην ταινία «Σελήνη, 66 ερωτήσεις / Monn, 66 Questions» της Ζακλίν Λέντζου, Ελλάδα, 2021.
*Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Αλιοσά Ρενέρ, για την ερμηνεία του στην ταινία «Τρυφερούδι / Softie» του Σαμουέλ Τεΐς, Γαλλία, 2021.
*Βραβείο Σεναρίου: «Προσκυνητές / Pilgrims» του Λαουρίνας Μπαρέισα, Λιθουανία, 2021
*Ειδική μνεία για την αυθεντική και ουμανιστική της προσέγγιση απονέμεται στην ταινία: «Τι βλέπουμε όταν κοιτάμε τον ουρανό; / What do we see when we look at the sky?» του Αλεξάντρ Κομπερίτζε, Γερμανία – Γεωργία, 2021.
***
ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS
Στο διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors συμμετείχαν δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους.
*Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, απενεμήθη στην ταινία: «Μικρό σώμα / Small Body» της Λάουρα Σάμανι, Ιταλία – Γαλλία – Σλοβενία, 2021.
*Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, απενεμήθη εξ ημισείας στις ταινίες:
-«Η ιστορία του βασιλιά κάβουρα / The tale of King Crab» των Αλέσιο Ρίγκο ντε Ρίγκι και Ματέο Τζόπις, Ιταλία – Αργεντινή – Γαλλία, 2021.
-«Η Βέρα ονειρεύεται τη θάλασσα / Vera dreams of the sea» της Καλτρίνα Κρασνίτσι, Κόσοβο* – Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΑ >>FILM FORWARD
Το νεοσύστατο διαγωνιστικό́ πρόγραμμα παρουσιάζει το έργο νέων, τολμηρών σκηνοθετών που αμφισβητούν τη σχέση μας με την πραγματικότητα και επιχειρούν να την αναδιαπραγματευτούν πέρα από́ τις συμβάσεις των κινηματογραφικών ειδών.
*Ο Χρυσός Αλέξανδρος >>Film Forward, απενεμήθη στην ταινία: «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
*Ο Αργυρός Αλέξανδρος >>Film Forward, στην ταινία: «Η μέρα σήμερα / The day today» του Μαξάνς Σταματιάδης, Γαλλία, 2021
*Ειδική μνεία στην ταινία: «Ανώτερη / Superior» της Έριν Βασιλόπουλος, ΗΠΑ, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ «PODCAST»
Το Φεστιβάλ εξερευνά τις εκλεκτικές συγγένειες ανάμεσα στον κινηματογράφο και τα podcast.
*Το βραβείο Podcast, απενεμήθη στο podcast: «Τα γράμματα που έχω διαβάσει για εκείνη / The letters I have read about her» του Στρατή Χατζηελενούδα, Ελλάδα, 2021
*Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast: «My suburb» της Καμίλα Μπουσέ, Σουηδία, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ «MERMAID AWARD»
Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής.
Το βραβείο απενεμήθη στην ταινία: «Κέλτες / Celts» της Μίλιτσα Τόμοβιτς, Σερβία, 2021
Ειδική μνεία απονέμεται στις ταινίες:
-«Moneyboys» του Σι Μπι Γι / C. B. Yi, Αυστρία – Γαλλία – Ταϊβάν – Βέλγιο
– «Ιδιωτική έρημος / Deserto Particular» του Άλι Μουριτίμπα, Βραζιλία, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (The International Federation of Film Critics)
*Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «Σιωπηρή γη / Silent Land» της Άγκα Βοσίνσκα, Πολωνία – Ιταλία – Τσεχία, 2021
*Για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2021 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «Η σκουριά / The Rust / La Roya» του Χουάν Σεμπαστιάν Μέσα, Κολομβία – Γαλλία, 2021.
***
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ
Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:
*Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, απενεμήθη στην ταινία: «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
*Το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, το βραβείο ΕΡΤ Agora Works in Progress, απενεμήθη στο ελληνικό πρότζεκτ που διακρίθηκε στα Works in Progress: «Silence 6-9», σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή και παραγωγή Μαρίας Δρανδάκη, Homemade Films (Ελλάδα).
***
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
*Bραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη, απενεμήθη στην ταινία: «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
*Το βραβείο Location Award, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Το βραβείο απενεμήθη στον location manager: Μαρίνο Σκλαβουνάκη για την ταινία «Μαγνητικά πεδία / Magnetic Fields» του Γιώργου Γούση, Ελλάδα, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου για ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειες της με τις άλλες τέχνες.
Το βραβείο απενεμήθη εξ ημισείας σε δύο ταινίες που μας αποκαλύπτουν άγνωστους κόσμους συμπολιτών μας, που ζουν δίπλα μας αλλά τους προσπερνάμε ή και τους αποφεύγουμε:
-«Αγία Έμυ / Holy Emy» της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021
-«18 / 18» του Βασίλη Δούβλη, Ελλάδα, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT GR
Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα.
*Το βραβείο απενεμήθη στην ταινία: «Αγία Έμυ / Holy Emy» της Αρασέλης Λαιμού, Ελλάδα – Γαλλία – ΗΠΑ, 2021
***
ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου.
*Βραβείο Καλύτερης Ταινίας: «Καλάβρυτα 1943 / Echoes of the past» του Νικόλα Δημητρόπουλου, Ελλάδα, 2021
*Ειδικό Βραβείο Επιτροπής Νεότητας: «.DOG» της Γιάννας Αμερικάνου, Κύπρος – Ελλάδα, 2021
***
BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
*Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Αγέλη προβάτων / Pack of sheep» του Δημήτρη Κανελλόπουλου, Ελλάδα – Σερβία – Αλβανία, 2021.
*Το Βραβείο Κοινού FISCHER Ελληνικής Ταινίας – «Μιχάλης Κακογιάννης» για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις / The man with the answers» του Στέλιου Καμμίτση, Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία, 2020.
*Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος Meet the Neighbors του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Ο άνθρωπος με τις απαντήσεις / The man with the answers» του Στέλιου Καμμίτση, Κύπρος – Ελλάδα – Ιταλία, 2020.
*Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος >>Film Forward του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Η μέρα σήμερα / The day today» του Μαξάνς Σταματιάδης, Γαλλία, 2021
*Το Βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Ψίθυροι πολέμου / Whispers of war» του Φλόριαν Χόφμαν, Γερμανία, 2021
*Το βραβείο Κοινού FISCHER για ταινία του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 62ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απενεμήθη στην ταινία: «Η βασίλισσα της κυψέλης / Hive» της Μπλέρτα Μπασόλι, Κόσοβο – Ελβετία – Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, 2021
***
Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 και του προγράμματος MEDIA.