«Η Αφιέρωση»

«Όπως ξέρεις, έχει κανείς τα ίδια αποτελέσματα, όταν ρίξει έναν απεριόριστο αριθμό νομισμάτων ή όταν ρίξει απεριόριστες φορές το ίδιο νόμισμα…».

Αυτή δεν καταλαβαίνει τι της λέει, γιατί την ίδια στιγμή τον ποθεί πολύ έντονα. Αυτός επαναλαμβάνει την πρόταση, γιατί αυτή ήταν η παράκλησή της. Αυτή με μεγάλη προσπάθεια αφουγκράζεται για να συλλάβει τον λόγο που τον κάνει να πει αυτήν την πρόταση κι έτσι πάλι της ξεφεύγει το νόημα. Ρυτίδες εμφανίζονται στο μέτωπό της, δάκρυα. Φωνάζει έξω φρενών, ότι δεν καταλαβαίνει για τι πράγμα γίνεται λόγος. Ο λόγος που της είναι τόσο οικείος. Παραιτείται, κουνάει το κεφάλι, δεν θέλει να ακούσει τίποτα, βγαίνει από το δωμάτιο τρέχοντας. Tο μυθιστόρημα του Μπότο Στράους ως πηγή έμπνευσης μιας παράστασης για τη διαχείριση του πόνου της ερωτικής απώλειας και την πνευματικότητα της κεντρικής Ευρώπης του προηγούμενου αιώνα.

Το μυθιστόρημα «Η αφιέρωση» του Μπότο Στράους, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε μετάφραση Δήμου Βαρθολομαίου, είναι η περιγραφή του «μετά» ενός χωρισμού. Αφηγητής είναι ο Ρίχαρτ Σρούμπεκ, ένας Βερολινέζος βιβλιοπώλης περίπου τριάντα ετών, ο οποίος μόλις χωρίζει από την ερωμένη του πέφτει στο κενό: δεν καταλαβαίνει γιατί η Χάννα τον εγκατέλειψε ξαφνικά και την περιμένει με αγωνία να γυρίσει − ίσως μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν. Πραγματικά «δεν μπορεί να ζήσει»: αφήνει τη δουλειά του και αποσύρεται στο διαμέρισμά του, όπου παύει να πλένεται και να ξυρίζεται για εβδομάδες, αντλώντας κάποια διεστραμμένη ευχαρίστηση από την απελπισία του. Ο κόσμος καταρρέει γύρω του και μέσα του: οι αστείες στιγμές δεν λείπουν από αυτή την ιστορία ναρκισσιστικού τραύματος∙ μικροατυχήματα, παράλογες σκέψεις, έμμονες ιδέες. Ταυτοχρόνως, καταγράφει συλλογισμούς και ερωτηματικά που προορίζονται για τη Χάννα: η αφήγησή του είναι στοιχειωμένη από τη φρίκη της ερωτικής απώλειας και από τον εκτροχιασμό της συνείδησής του. «Η αφιέρωση» είναι από τα πιο προσιτά του βιβλία, χωρίς αλληγορίες και φαντασμαγορίες σαν εκείνες που βρίσκουμε για παράδειγμα στο μυθιστόρημα «Ο νεαρός άνδρας»: εδώ, μέσα από το χρονικό του Ρίχαρτ, ο αναγνώστης μπορεί να βρει στοιχεία από τον δικό του εγκαταλελειμμένο εαυτό.

«Η αφιέρωση» του Μπότο Στράους, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ο Μπότο Στράους είναι περισσότερο γνωστός ως θεατρικός συγγραφέας όπως συμβαίνει συχνά στους γερμανόφωνους Κεντροευρωπαίους −Πέτερ Χάντκε, Μαξ Φρις, Φρίντριχ Ντύρενματ, Τόμας Μπέρχαρτ, Πέτερ Τουρρίνι− αλλά και ως δοκιμιογράφος: το 1993 ένα δοκίμιό του για τον σύγχρονο πολιτισμό θεωρήθηκε υπερβολικά «συντηρητικό» και την ίδια στιγμή αδυσώπητο εναντίον των μικροαστών −όλοι οι προαναφερθέντες θα συμφωνούσαν λίγο-πολύ μαζί του. Ο Στράους γεννήθηκε στο Νάουμπουργκ της Γερμανίας το 1944 και σπούδασε Θέατρο και Κοινωνιολογία στην Κολονία και στο Μόναχο, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Βερολίνο όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει βραβευτεί με το Jean Paul-Preis (1987) και το Georg Büchner-Preis (1989).

Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης το «Θεωρία της απειλής» (εκδ. Ίνδικτος) και το «Κανένας άλλος» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Επιπλέον ο Μπότο Στράους έχει συνεργαστεί σε συλλογικό τόμο με τίτλο «Ο άγνωστος Τόμας Μπέρχαρτ» (εκδ. Νάρκισσος).

Ταυτότητα Παράστασης:

Ομάδα Κursk

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Χάρης Φραγκούλης
Σύνθεση Μουσικής: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελίνα Λούκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος
Α Βοηθός Σκηνοθέτη: Σέτα Αστραίου Καρύδη
Β Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρω Γκόρτσου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος
Βοηθοί Παραγωγής: Κατερίνα Γκιβάλου, Παναγιώτης Ρενιέρης
Παραγωγή: CONSTANTLY PRODUCTIONS & ΣΥΓΚΕΙΜΕΝΟ ΑΜΚΕ
Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής: TooFarEast
Φωτογραφίες: Εβίτα Σκουρλέτη

Ηθοποιοί: Μαρία Αρζόγλου, Κατερίνα Γκιβάλου, Μάρω Γκόρτσου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος

Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

“Η Αφιέρωση”

– Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ του Μπότο Στράους κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ σε μετάφραση Δήμου Βαρθολομαίου.
– Τα πνευματικά δικαιώματα του έργου εξασφαλίστηκαν από την εταιρεία THE ARTBASSADOR.

Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ, Μακρή 4, Στάση Μετρό Ακρόπολη