16.4 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πάμε στο “Σχολείο του Σινεμά”; Σεμινάρια Κινηματογράφου 2014

Το Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2014 (Ι)

Έχει διάρκεια 3 μήνες και πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα από 3 ώρες (12 εβδομάδες, 24 συναντήσεις, 72 ώρες διάρκεια). Η έναρξή του προγραμματίζεται για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2014 και η ανοιχτή παρουσίασή του την Κυριακή 26.1.2014 στις 19.00 (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια).
Οι μαθητές θα διδαχτούν τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου στη θεωρία και την πράξη, αφού τα κατανοήσουν, θα μάθουν να τα χειρίζονται και να τα συνδυάζουν. Το σεμινάριο έχει πρακτική κατεύθυνση χωρίς να λείπει η παροχή της απαραίτητης θεωρητικής γνώσης μέσω κυρίως της προβολής αποσπασμάτων αντιπροσωπευτικών ταινιών στον προτζέκτορα.
Ύλη του, αποτελούν οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας κινηματογράφου με τις οποίες οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή μέσω ασκήσεων αλλά και με το γύρισμα ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους.
Ένα μάθημα την εβδομάδα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σκηνοθετικών ασκήσεων με τον κάθε σπουδαστή να συμμετέχει στο γύρισμα σε άλλο ρόλο κάθε φορά.
Στους μαθητές παρέχονται επιπρόσθετα βασικές γνώσεις διεύθυνσης παραγωγής, σεναρίου, κινηματογραφικής υποκριτικής και διεύθυνσης φωτογραφίας.
Ένα λαϊκό σεμινάριο με εισηγητές επίλεκτους καλλιτέχνες του κινηματογραφικού χώρου. Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος

Σεμινάριο Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου 2014 (ΙΙ)

Απευθύνεται σε όσους μαθητές ολοκλήρωσαν την παρακολούθηση του σεμιναρίου Σκηνοθεσία – Ι και επιθυμούν να συνεχίσουν στο απολύτως πρακτικό επίπεδο του δεύτερου κύκλου. Στο Σκηνοθεσία – ΙΙ μπορούν επίσης να εγγραφούν όσοι έχουν ήδη μια εξοικείωση με τον κινηματογράφο, έχουν πραγματοποιήσει σε οποιαδήποτε σχολή ή ΙΕΚ σχετικές σπουδές ή έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις εργαζόμενοι στο κινηματογραφικό κύκλωμα και θέλουν να τις διευρύνουν.
Στο Σεμινάριο Σκηνοθεσία – ΙΙ οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με σύνθετες και προχωρημένες τεχνικές σκηνοθεσίας. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σκηνοθετικών ασκήσεων με τον κάθε σπουδαστή να συμμετέχει στο γύρισμα σε άλλο ρόλο κάθε φορά. Στους μαθητές παρέχονται βασικές γνώσεις διεύθυνσης παραγωγής, σεναρίου, κινηματογραφικής υποκριτικής, διεύθυνσης φωτογραφίας, σκηνογραφίας και ηχοληψίας. Το Σεμινάριο ολοκληρώνεται με τη σκηνοθεσία μιας ολιγόλεπτης ταινίας μικρού μήκους από κάθε μαθητή.
Διάρκεια: 16 εβδομάδες,  δύο φορές την εβδομάδα από 3 ώρες. Συναντήσεις 32, Σύνολο 96 ώρες.
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”. Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές και ανέργους.
Ένα λαϊκό σεμινάριο με εισηγητές επίλεκτους καλλιτέχνες του κινηματογραφικού χώρου. Συντονιστής Σεμιναρίου: Γιάννης Καραμπίτσος. Πληροφορίες και εγγραφές: Τηλ. 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ.: 6996112050 και στο e-mail: [email protected]

Ιστορία, Θεωρία, Κριτική

Το Σεμινάριο Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου 2014 – 10 Προβολές και Μαθήματα για τον Κινηματογράφο, έχει διάρκεια 3, 5 ώρες τη φορά και περιλαμβάνει την προβολή ολόκληρης ταινίας που θα σχολιάζεται, αναλύεται και συζητιέται. Οι ταινίες που θα προβληθούν θα ανήκουν στα κυριότερα κινηματογραφικά ρεύματα, σχολές και είδη. Επίσης θα προβληθούν ταινίες μεγάλων δημιουργών του κινηματογράφου και ταινίες αντιπροσωπευτικές θεματολογιών που σχετίζονται με τη θεωρία του κινηματογράφου. Η έναρξή του προγραμματίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου 2014. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μια μέθοδο καλύτερης κατανόησης των ταινιών και θα προχωρήσουν στην πρακτική γράφοντας κριτική για τις ταινίες.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”. Κόστος: 100€. Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές και ανέργους.

Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2014

Το Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ 2014 έχει διάρκεια 3 μήνες, θα πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα και η τιμή του είναι κάτι παραπάνω από προσιτή. Κατά τη διάρκειά του θα προταθεί συγκεκριμένη θεματολογία ενώ θα δοθούν στους μαθητές τα κατάλληλα εργαλεία – τεχνικές για να προχωρήσουν στη δημιουργία του δικού τους ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Το Σεμινάριο θα συμπληρωθεί με την παροχή των απαραίτητων βασικών γνώσεων στους μαθητές της ιστορίας και των σχολών του ντοκιμαντέρ μέσω και της προβολής αποσπασμάτων στον προτζέκτορα.
Το Σεμινάριο Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ θα καταπιαστεί με ένα φιλόδοξο πρότζεκτ, που θα καλύψει ένα πολύ μεγάλο κενό στο χώρο του Κινηματογράφου και Θεάτρου και του Πολιτισμού γενικότερα.
Οι συναντήσεις 12 (τρίωρες) το κόστος 150€ ενώ θα υπάρξουν εκπτώσεις για φοιτητές, ανέργους και παλαιότερους μαθητές.
Το σεμινάριο θα ξεκινήσει στα μέσα του Φεβρουαρίου 2014. Παρουσίαση Σεμιναρίου στις αρχές Φεβρουαρίου 2014. Πληροφορίες και εγγραφές: Τηλ. 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ.: 6996112050 και στο e-mail: [email protected]

Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου 2014

Εργαστήρι σεναρίου του Σχολείου του Σινεμά για 3 μήνες, 1 φορά την εβδομάδα, από 2 ώρες τη φορά. 12 Συναντήσεις. Διάρκεια σεμιναρίου: 24 ώρες. Έναρξη: μέσα Φεβρουαρίου 2014, Πρώτη Παρουσίαση Κυριακή 26.1.2014, 19.00, Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια.
Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τα «μυστικά» της σεναριακής γραφής, να τους βοηθήσει να χειριστούν δραματουργικά τις ιδέες τους και να τους εξοπλίσει με τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορούν να τις παρουσιάσουν σε ένα επαγγελματικό επίπεδο.
Θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της δραματικής αφήγησης (από τον Αριστοτέλη μέχρι τη σύγχρονη αντίληψη ενός κινηματογραφικού σεναρίου) και θα εξεταστούν ζητήματα όπως η αρχική ιδέα και το θέμα ενός σεναρίου, το ύφος και το είδος του, η δραματουργική δομή του και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενδιαφέρουσας πλοκής και χαρακτήρων με βάθος. Θα αναλυθoύν επίσης η σημασία του διαλόγου, η χρήση ήχων και εικόνων, ο τρόπος οικοδόμησης του σεναρίου και η γραπτή μορφή του. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα από κινηματογραφικά σενάρια και αποσπάσματα ταινιών και τηλεοπτικών σειρών για την καλύτερη κατανόηση όλων των προς συζήτηση θεμάτων.
Συνεχείς ασκήσεις συγγραφής θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, ενώ το τελικό αποτέλεσμα του σεμιναρίου θα είναι η συγγραφή από κάθε συμμετέχοντα ενός ολοκληρωμένου σεναρίου μικρού μήκους.

Διάρθρωση Σεμιναρίου

1η συνάντηση: Λογοτεχνική και κινηματογραφική αφήγηση. Τι σημαίνει γράφω για ένα οπτικοακουστικό μέσο. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της οπτικοακουστικής αφήγησης. Η μορφή ενός σεναρίου και το παράδοξο ενός γραπτού κειμένου που αφηγείται μια ιστορία με εικόνες και ήχους.
2η συνάντηση: Από την αρχική ιδέα στο τελικό draft. Τα στάδια κατασκευής ενός σεναρίου. Premise, outline, step outline, treatment. Ο ρόλος των rewrites. Παρουσίαση των ιδεών των συμμετεχόντων.
3η συνάντηση: Αναπτύσσοντας μια αρχική ιδέα. Δουλεύοντας με το θέμα, ανακαλύπτοντας τους χαρακτήρες και επινοώντας τη δραματική κατάσταση. Έρευνα και ερωτηματολόγια. Ιστορία ↔ Πλοκή, Θέμα ↔ Φόρμα, Είδος ↔ Ύφος.
Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετέχοντων.
4η συνάντηση: Πλοκή και ανάπτυξη των χαρακτήρων. Βρίσκοντας τη ραχοκοκαλιά του βασικού χαρακτήρα. Πρωταγωνιστής και Ανταγωνιστής, επιθυμία και βαθύτερη ανάγκη των χαρακτήρων, σχέδιο του πρωταγωνιστή και επιπλοκές. Δημιουργώντας χαρακτήρες με βάθος. Ανάλυση και επεξεργασία των ιδεών των συμμετεχόντων.
5η συνάντηση: Δραματουργική δομή. Τρίπρακτη δομή και πενταμερής δομή. Σημεία πλοκής και πορεία του χαρακτήρα από την άγνοια στη γνώση.
6η συνάντηση: Δραματουργική δομή. Ένας καταλύτης – δύο turning points – τρεις πράξεις – οκτώ σεκάνς.
7η συνάντηση: Παρουσίαση treatments και ανάλυσή τους.
8η συνάντηση: Οικοδομώντας το σενάριο: Σκηνή – σεκάνς – πράξη. Υποπλοκές και δευτερεύοντες χαρακτήρες και οι λειτουργίες που επιτελούν.
9η συνάντηση: Γράφοντας τη σκηνή. Διάλογος και δράση, χώρος και χρόνος, point of view, δραματική κατάσταση και νόημα της σκηνής. Τι ακριβώς εξυπηρετεί ο διάλογος σε ένα σενάριο; Διάλογος και υπο-κείμενο. Δουλεύοντας με εικόνες και ήχους σε ένα σενάριο.
10η συνάντηση: Ανάλυση και επεξεργασία πρώτων drafts.
11η συνάντηση: H έννοια του pitching και η παρουσίαση του σεναρίου σε έναν παραγωγό. Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δυνατότητες και προοπτικές για έναν νέο σεναριογράφο.
12η συνάντηση: Ανάλυση και επεξεργασία τελικών drafts.
Εισηγητής: Νίκος Λερός
Διάρκεια σεμιναρίου: 24 ώρες (12 δίωρες συναντήσεις)
Μειωμένες τιμές για σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους

* Ο Νίκος Λερός είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη σκηνοθεσία και το σενάριο στο Sheffield Hallam University. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και video clips και εργάζεται σαν σεναριογράφος και script editor στον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έχει διδάξει κινηματογραφικά μαθήματα σε ιδιωτικές σχολές και δημόσια ΙΕΚ. Διδάσκει σενάριο και σκηνοθεσία στο Τμήμα 3D Animation και Multimedia Production του AKTO College και στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Μπορείτε ήδη να δηλώνετε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή σας συμπληρώνοντας Σεμινάρια Κινηματογράφου 2014-Δήλωση Ενδιαφέροντος
Σε αρκετά από τα σεμινάρια υπάρχει η δυνατότητα ατομικής παρακολούθησης και μαθήματα e-learning (εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω υπολογιστή).
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το «Σχολείο του Σινεμά». Κόστος: 180€. Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές και ανέργους. Πληροφορίες και εγγραφές: Τηλ. 2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ.: 6996112050 και στο e-mail: [email protected]

Το Σεμινάριο Διεύθυνσης Παραγωγής 2014 περιλαμβάνει:
Οκτώ μαθήματα γύρω από την παραγωγή στον κινηματογράφο.
Η διπλή φύση της κινηματογραφικής ταινίας, ως έργου τέχνης και ως βιομηχανίας.
Οριοθέτηση μεταξύ των πολλαπλών επαγγελματικών τίτλων που περιέχουν τη λέξη παραγωγός.
Το σενάριο ως απόλυτος οδηγός πριν, στη διάρκεια και κατά την ολοκλήρωση της παραγωγής.
Η ανάλυση του σεναρίου στη διάρκεια των σταδίων προπαραγωγής.
Η εύρεση πόρων εντός κι εκτός του επαγγελματικού κυκλώματος παραγωγής.
Η οργάνωση της γραφειοκρατίας και ο λογιστικός έλεγχος μιας παραγωγής.
Μεταπαραγωγή. Η σύγχρονη στροφή στην παραγωγή του κινηματογράφου.
Μια σύνοψη ανοιχτή σε πολλές ερμηνείες.
Σημείωση: Το σεμινάριο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Συντονιστής: Γιώργος Μουζακίτης
Έναρξη μέσα Φεβρουαρίου 2014
Στο τέλος του σεμιναρίου, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το “Σχολείο του Σινεμά”. Κόστος: 100€. Προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές και ανέργους.

* Όλα τα σεμινάρια θα παρουσιαστούν την Κυριακή 26.1.2014, 19.00, στο Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια)
Σε όλα τα σεμινάρια προβλέπεται έκπτωση για φοιτητές και ανέργους. Έκπτωση και σε όσους συμμετάσχουν σε πάνω από ένα σεμινάριο. Σε αρκετά από τα σεμινάρια υπάρχει η δυνατότητα ατομικής παρακολούθησης και μαθήματα e-learning (εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω υπολογιστή)..
* Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν φόρους.

Xρήσιμα στοιχεία

* Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλέφωνα:
2130159816 09.00-15.00 καθημερινές κιν. τηλ.: 6996112050 και στο e-mail: [email protected]

* Σεμινάρια Κινηματογράφου 2014: Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου – Ιστορίας, Θεωρίας και Κριτικής Κινηματογράφου – 10 Μαθήματα και Προβολές – Δημιουργίας Ντοκιμαντέρ – Διεύθυνσης Παραγωγής – Συγγραφής Σεναρίου

* Ανοιχτή Παρουσίαση Κυριακή 26.1.2014, 19.00, Σχολείο του Σινεμά (Τσαμαδού 26-28, Εξάρχεια)

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -