19.9 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΖΕΟΝ – Δημόσιος Χώρος 2011 – 2012 – 2013

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο Ρέθυμνο

To ΖΕΟΝ κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013 διοργανώνει τη δράση – έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ σε πόλεις της Ελλάδας.
Στόχος της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να καταλήξει μέσα από συλλογική προσπάθεια σε απλές προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητάς μας.
Τον Νοέμβριο του 2012 η ομάδα ΖΕΟΝ και το forfree.gr συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012» που παρουσιάζει πάνω από 40 αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις για στην πόλη του Ρεθύμνου.
Το ΖΕΟΝ και το forfree.gr, βασισμένοι στη δράση – φωτογραφικό δρώμενο του ΖΕΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, θα παρουσιάσουν από τις 5 έως τις 12 Νοεμβρίου, από κοινού, προβολές φωτογραφιών με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας».
Ενημερώνουμε όσους βρίσκονται στο Ρέθυμνο, ότι πραγματοποιούνται από το ZEON και το forfree.gr φωτογραφικές εξορμήσεις με σκοπό τη συγκέντρωση υλικού από το κοινό, για τη συμμετοχή στο εν λόγω δρώμενο στις 25 και 26 Οκτωβρίου, ώρα 5 μ.μ. στην οδό Νικηφόρου Φωκά 35, στο Ρέθυμνο και στις 27 Οκτωβρίου, ώρα 11 π.μ. στην οδό Νικηφόρου Φωκά 35, στο Ρέθυμνο.

Πληροφορίες

Το υλικό των φωτογραφιών θα παραχθεί από τους κατοίκους – επισκέπτες του Ρεθύμνου. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να αποτυπώσουν στο φακό τους όψεις της πόλης και στιγμές της καθημερινής ζωής: τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει στην πόλη τους: κτίρια, δρόμους, πεζοδρόμια, τοίχοι, πάρκα, δέντρα, παραλίες, μέσα μεταφοράς, ΙΧ και συγκοινωνίες, κοινωνική ζωή.
Το όλο εγχείρημα δεν αποτελεί διαγωνισμό, ούτε εικαστική έκθεση φωτογραφίας, αλλά είναι απλός και αυθόρμητος, άμεσος σχολιασμός της κατάστασης του δημόσιου χώρου του Ρεθύμνου μέσω της φωτογραφικής κάμερας.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να κινηθούν και ατομικά, ανεξάρτητα από τις κοινές φωτογραφικές εξορμήσεις, οποιαδήποτε ημέρα επιθυμούν, εφόσον δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την ομάδα στις φωτογραφήσεις.
Η συλλογή του φωτογραφικού υλικού θα γίνει με δύο τρόπους:
με αποστολή των φωτογραφιών στο ΖΕΟΝ έως και τις 31 Οκτωβρίου 2012
– μέσω e-mail και σε μορφή jpeg και μέγεθος 13×18 σε 300 dpi, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: [email protected] αλλά και [email protected].
το e-mail αυτό θα πρέπει να περιέχει:
– τις φωτογραφίες και ένα επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε φωτογραφία – δηλαδή ΓΙΑΤΙ το θέμα της κάθε φωτογραφίας αποτελεί στοιχείο θετικό ή αρνητικό για τον κάθε «φωτογράφο»
– πού και πότε τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία
– το όνομα του «φωτογράφου»
– πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του (κατά προτίμηση e-mail) και
–  μια διαβεβαίωση για το ότι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στον αποστολέα
ή / και
με παράδοση στην οδό Νικηφόρου Φωκά 35, στο Ρέθυμνο, στις 29-31/10, 6-9 μ.μ.
– ενός CD με 1 ηλεκτρονικό φάκελο που θα τιτλοφορείται με το όνομα του φωτογράφου και μέσα σε αυτόν θα υπάρχουν δύο υποφάκελοι, ένας με τις φωτογραφίες του τι τον ευχαριστεί και ο άλλος με τις φωτογραφίες του τι τον ενοχλεί, στην πόλη του Ρεθύμνου.
– Επιπλέον, το CD θα περιέχει και μία διαβεβαίωση εγγράφως ότι «τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στους ίδιους και ότι παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης τους για τους σκοπούς της φωτογραφικής δράσης».
Σκοπός της όλης δράσης, είναι να σκιαγραφηθούν κοινά προβλήματα στη διαχείριση του δημόσιου χώρου αλλά και αντίστοιχες θετικές εικόνες του αστικού τοπίου. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μια συλλογική κίνηση και πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Οι εικόνες αυτές θα αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα θέτουν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σύγχρονης ζωής αλλά και την ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις αναδιαμόρφωσης, επανασχεδιασμού και χρήσης εκ νέου του δημόσιου χώρου.
Οι πόλεις μας περιμένουν από εμάς φροντίδα και πρωτοβουλίες.
Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).
Το ΖΕΟΝ είναι ανοικτό σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλουτίσουν τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και τον όλο προβληματισμό και προσπάθεια.

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -