28.2 C
Athens
Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

13ο Off – Off Athens Theater Festival στο θέατρο «Επί Κολωνώ»: Η Αυρηλία Μερτίκα μιλά για την παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών»

Της Ειρήνης Αϊβαλιώτου

«Από τη στιγμή που η ελευθερία ρίξει τη φωτεινή της δέσμη στην καρδιά ενός ανθρώπου, οι θεοί είναι ανίσχυροι απέναντί του», έχει πει ο λογοτέχνης, κριτικός και στρατευμένος καλλιτέχνης Ζαν Πωλ Σαρτρ στηρίζοντας τις πολιτικές επιλογές του.

Η σκηνοθέτις Αυρηλία Μερτίκα μιλά στο www.catisart.gr για την παράσταση «Κεκλεισμένων των θυρών», που πρόκειται να παρουσιάσουν με την ομάδα της στο 13ο Off – Off Athens Theater Festival στο θέατρο «Επί Κολωνώ».

Τρεις άνθρωποι. Ένα δωμάτιο. Μια κλειδωμένη πόρτα. Είμαστε αυτό που πιστεύουμε ή αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς; Είναι οι άλλοι άνθρωποι η κόλασή μας;

Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 20:15 και την Πέμπτη 1 Ιουνίου 22:00.

Ερμηνεύουν οι Ιωάννης Κιάρας, Αυρηλία Μερτίκα, Ανθή Σιδηρά, Δήμητρα Σταυροπούλου.

Από πού ξεκίνησε η ιδέα της ομάδας σας;

*Γνωριστήκαμε μέσα από τη δραματική σχολή και από σεμινάρια υποκριτικής!

Τι είναι αυτό που σας ενώνει;

*Πολύ κλισέ αλλά η αγάπη μας για το θέατρο. Το να συμμετέχουμε στο Off-Off ήταν κάτι που θέλαμε πολύ και οι τέσσερεις, οπότε ο κοινός στόχος μάς ένωσε.

Γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στο φεστιβάλ Off-Off Athens;

*Το φεστιβάλ Off-Off προσφέρει την ευκαιρία σε νέους -και όχι μόνο- ανθρώπους, να μοιραστούν με το κοινό την αγάπη τους για την τέχνη. Αυτή την αγάπη έχουμε και εμείς την ανάγκη να επικοινωνήσουμε και ελπίζουμε πως μέσα απ’ την παράστασή μας θα σας τη μεταδώσουμε. Ειδικά μετά από τη δύσκολη περίοδο που διανύσαμε λόγω της πανδημίας νιώθουμε επιτακτική την ανάγκη επαφής με τον κόσμο.

Η παράστασή σας τι πραγματεύεται;

*Το «κεκλεισμένων των θυρών» είναι ένα έργο του Sartre γραμμένο το ‘44 που περιλαμβάνει όλες τις βασικές έννοιες του υπαρξισμού⋅ ο άνθρωπος ως μοναδική ύπαρξη, η ελευθερία, η υπευθυνότητα… Συνοπτικά τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε ένα δωμάτιο στη μεταθανατον ζωή και κάνουν τον απολογισμό τους.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που θα προτείνατε στο κοινό, ώστε να παρακολουθήσει την παράστασή σας στο Φεστιβάλ;

*Το έργο θίγει διαχρονικά ζητήματα που πιστεύουμε πως αφορούν σε ένα ευρύ κοινό ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας κ.λπ. Από θέματα ταμπού όπως η παιδοκτονία μέχρι τον πόλεμο… αλλά και το κατά πόσο η γνώμη των άλλων επηρεάζει την αυθυπαρξία μας εάν αυτή υπάρχει…

Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας;

*Μια από τις χαρακτηριστικές μάστιγες της εποχής μας είναι ο ατομισμός. Η έλλειψη κινήματος. Οι άνθρωποι προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα κοινωνικά ως μονάδες, πράγμα οξύμωρο. Νομίζουμε πως ήρθε η ώρα να προτάξουμε τη συλλογικότητα και να βάλουμε στην άκρη την πόλωση και την cancel κουλτούρα, διαφορετικά επιβεβαιώνουμε το απόφθεγμα του Σαρτρ «Κόλαση είναι οι άλλοι άνθρωποι».

Έχει επηρεάσει η εποχή την παράστασή σας;

*Το έργο, όπως προείπαμε, θίγει διαχρονικά κοινωνικά ζητήματα τα οποία ο καθένας ερμηνεύει με τις προσλαμβάνουσές του. Η παράστασή μας έχουμε προσπαθήσει να είναι άχρονη και άχρωμη προκειμένου το κοινό να μπορέσει μέσα απ’ το δικό του πρίσμα να ερμηνεύσει τις πληροφορίες.

Τι θα θέλατε να πείτε για τη συνεργασία σας με το «Θέατρο Επί Κολωνώ» και τους ανθρώπους του;

*Ότι είναι πολύ ευγενικοί και με έντονη διάθεση να “εξυπηρετήσουν” της ανάγκες μας και τους ευχαριστούμε πολύ που μας δίνουν αυτή την ευκαιρία και να είμαστε εδώ μαζί σας τώρα αλλά και να παρουσιάσουμε το έργο μας στο θέατρο!

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν καλλιτέχνη που ξεκινά τώρα το θέατρο;

*Δουλειά, δουλειά, δουλειά, σαν τη Rihanna όπως λέει και ο Λεξ. Δουλειά και επιμονή. Είναι δύσκολοι καιροί γενικότερα και στους καλλιτεχνικούς χώρους ειδικότερα… Πρέπει να είναι κανείς αποφασισμένος και διαθέσιμος για να μπορέσει να προχωρήσει. Όταν όμως αγαπάς αυτό που κάνεις και επιμένεις βρίσκεται ο δρόμος. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε.

Θα θέλατε να δώσετε ένα μήνυμα στους θεατρόφιλους αναγνώστες του www.catisart.gr;

*Σίγουρα να έρθουν να μας δούνε, να μας βρούνε μετά την παράσταση και να μας πουν πώς τους φάνηκε, τι τους άρεσε και τι όχι! Η γνώμη τους θα μας κάνει καλύτερους!

Ποια θα είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας βήματα;

*Δεν έχουμε τίποτα σίγουρο ακόμα, μην το ματιάσουμε! Μπορεί όμως όποιος ενδιαφέρεται να μας ακολουθήσει στα social media και έτσι θα μαθαίνει τα νέα μας!

«Κεκλεισμένων των θυρών» από την Αυρηλία Μερτίκα στο Off – Off Athens Theater Festival 2023

Έρχεται το Off – Off Athens Theater Festival του 2023 όπως πάντα ανατρεπτικό και σε νέα τροχιά

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -