15 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Μαρία Τυδώρ”. Το ρομαντικό δράμα του Βίκτωρος Ουγκώ για την αιμοσταγή βασίλισσα, σε μετάφραση Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηριδανός το γαλλικό ρομαντικό δράμα του Βίκτωρος Ουγκώ “Μαρία Τυδώρ” (Marie Tudor) σε μετάφραση Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη.

Μέσα από μια πλοκή που κρατάει σε εγρήγορση τον θεατή, ο Βίκτωρ Ουγκώ οικοδομεί τον χαρακτήρα της Μαρίας Τυδώρ πάνω σε μία αντινομία: Η Μαρία είναι βασίλισσα (η αιμοσταγής βασίλισσα), κρατάει την εξουσία στα χέρια της, αλλά είναι συνάμα και μια γυναίκα παραδομένη στη δίνη του πάθους. Αυτή ακριβώς η σύγκρουση του πάθους απ’ τη μία πλευρά και του χρέους της ως βασίλισσα απ’ την άλλη, συνιστά την ουσία του δράματος.

Το θεατρικό έργο γράφτηκε το 1833, ενώ η δράση του εξελίσσεται στο Λονδίνο το 1553. Η Μαρία Τυδώρ, τρελά ερωτευμένη με τον ιταλικής καταγωγής τυχοδιώκτη Φαμπιάνι, τον γεμίζει πλούτη και τίτλους. Εκείνος αποθρασύνεται και αποκεφαλίζει όσους τον μισούν. Οι σύμβουλοι της βασίλισσας και ο λαός στήνουν σχέδιο εξόντωσής του. Το έργο χωρίζεται σε τρεις Ημέρες – Πράξεις.

Το βιβλίο προλογίζει η Δέσποινα Προβατά, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα μεταφραστή

Ο Νεκτάριος-Γεώργιος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (Υπότροφος ΙΚΥ), εργάζεται ως κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και καθηγητής γαλλικών. Από τον Οκτώβριο του 2016 εκπονεί μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα «Το γαλλόφωνο θέατρο στην ελληνική σκηνή του 21ου αιώνα». Κείμενα και κριτικές του για το θέατρο δημοσιεύονται σε εφημερίδες, περιοδικά και διαδικτυακές σελίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχει ενεργά σε ομιλίες και συνέδρια. Έχει υπογράψει μεταφράσεις γαλλόφωνων θεατρικών έργων που έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί από ελληνικούς θιάσους. Μέλος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου και της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού «Θεατρογραφίες».

Βίκτωρος Ουγκώ “Μαρία Τυδώρ” (Marie Tudor) 

Μετάφραση Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη

Σελίδες: 154

Τιμή: 14,31 €

ISBN: 978-960-335-385-0

Εκδόσεις Ηριδανός

Χαριλάου Τρικούπη 24, 106 79 Αθήνα

Tηλ./fax:: (210)3847660

e-mail: [email protected]

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -