23.3 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κυκλοφορούν τα “Κλωντέλ και Κάφκα” και “Γράμμα αγάπης” του Φερνάντο Αρραμπάλ

cover_Arrabal-Clodel.indd

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηριδανός δύο θεατρικά έργα σε ενιαίο τόμο, του Ισπανού γαλλόφωνου συγγραφέα Φερνάντο Αρραμπάλ. Πρόκειται για το Κλωντέλ και Κάφκα και το Γράμμα αγάπης, και τα δύο σε μετάφραση Νεκτάριου – Γεώργιου Κωνσταντινίδη.

Ο θεατρικός συγγραφέας Fernando Arrabal γεννήθηκε το 1932 στη Melilla του Ισπανικού Μαρόκου. Ζει μόνιμα (από το 1956) στο Παρίσι και γράφει στη γαλλική γλώσσα. Εκπρόσωπος του «Θεάτρου του Πανικού», έγινε διεθνώς γνωστός με το έργο του “Νεκροταφείο αυτοκινήτων”. Ο Φερνάντο Αρραμπάλ θα μπορούσε να ενταχθεί στη χωρία των δραματουργών του παραδόξου, αν όχι του παραλόγου.
Στο πρώτο έργο, “Κλωντέλ και Κάφκα”, ο Αρραμπάλ γράφει για μια φανταστική συνάντηση δύο μεγάλων μορφών της λογοτεχνίας στον «παράδεισο». Οι δύο συγγραφείς, εκπροσωπώντας τη δική του κοσμοθεωρία ο καθένας, διασταυρώνουν τα ξίφη τους, ενώ οι γυναίκες που σημάδεψαν τη ζωή τους εμφανίζονται και παρεμβαίνουν στο διάλογό τους.
Το δεύτερο έργο, “Γράμμα αγάπης”, βασίζεται σε αυθεντικό υλικό, την πραγματική αλληλογραφία του συγγραφέα με τη μητέρα του. Ένας σπαρακτικός μονόλογος στον οποίο περιγράφεται και αναλύεται η τραυματική σχέση μητέρας και παιδιού. Ο γιος κατηγορεί τη μητέρα του για το χαμό του πατέρα του στην Ισπανικό Εμφύλιο. Συναισθήματα αγάπης και μίσους συγκρούονται αβυσσαλέα. Μέσα από το ιδιότυπο χιούμορ του Αρραμπάλ, ο σαρκασμός, η πίκρα, τα τραύματα και τα απωθημένα έρχονται στο φως.

Βιογραφικό σημείωμα μεταφραστή

Ο Νεκτάριος – Γεώργιος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (υπότροφος ΙΚΥ), κριτικός θεάτρου, μεταφραστής και καθηγητής γαλλικών, εκπονεί, από το 2016, μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, με θέμα «Το γαλλόφωνο θέατρο στην ελληνική σκηνή του 21ου αιώνα».
Κείμενά του δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακές σελίδες που σχετίζονται με το θέατρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταφράσεις γαλλόφωνων θεατρικών έργων έχουν εκδοθεί και παρουσιαστεί από ελληνικούς θιάσους. Είναι μέλος του Κέντρου Σημειολογίας του Θεάτρου και της Επιστημονικής Επιτροπής του περιοδικού «Θεατρογραφίες».

  • Πληροφορίες-παραγγελίες:
    Εκδόσεις Ηριδανός, Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα 106 79, τηλ. 210-3847660

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -