20.4 C
Athens
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ιοκάστη η Κάτια Σπερελάκη και «Οιδίποδας Τύραννος» ο Κώστας Μεσάρης στο “Αλκυονίς”

«Ω, φως που στα μάτια μου δεν φτάνεις!»

Το εμβληματικό έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε ελεύθερη απόδοση-μετάπλαση και σκηνοθεσία του Κώστα Μεσάρη, παρουσιάζεται από την ομάδα ΚΗΠΟΣ Λ.Α.Θ.Ε. (Λαϊκό Απλό Θέατρο Ενέργειας), στο θέατρο “Αλκυονίς”.

Από τις 23 Οκτωβρίου για μόνο 20 παραστάσεις. Οι δύο πρώτες παραστάσεις έχουν ελεύθερη είσοδο και έναρξη στις 20.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση για το αρχαίο δράμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΑΡΗ

«Το Αρχαίο Δράμα λέει πολλά με το λόγο, υπονοεί όμως, περισσότερα με τη σιωπή. Ξεπερνά την εποχή του, ακόμη και την εποχή μας, δείχνοντας πως τότε, σε κάποια πράγματα, ήταν πιο μπροστά κι από εμάς. Σήμερα στην Ελλάδα, τα μνημόνια μας απομύζησαν, μας εξαγόρασαν με ψιχία και μας εξαχρείωσαν. Όπως ακριβώς και στη Θήβα του Σοφοκλή. Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα δράματος, μαζί με τους «Πέρσες» του Αισχύλου και τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 420 π.Χ. όταν ο εμφύλιος πόλεμος Αθήνας-Σπάρτης μαινόταν και κατέστρεφε. Ο Περικλής, στρατηγός της δημοκρατίας και του πολέμου μαζί, καθαιρέθηκε, ξανακλήθηκε και σύντομα πέθανε από λοιμό. Ο Οιδίποδας βγάζει τα μάτια του, βλέπει φως με τα μάτια των άλλων και το μοιρολόι θανάτου γίνεται ύμνος ζωής, φιλίας, αγάπης. Αυτό το έργο που παρουσιάζουμε, είναι ένα λαϊκό, βιωματικό, παραδοσιακό μουσικοχορευτικό ορατόριο, ένα συναρπαστικό, ερωτικό, σύγχρονο αστυνομικό θρίλερ. Μια σύγχρονη «παραλογιά», με βυζαντινά, δημοτικά, αλλά και μοντέρνα ακούσματα».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΑΡΗ

Ο Κώστας Μεσάρης όταν πρωτοβγήκε στο θέατρο ανακηρύχθηκε δύο συνεχόμενες χρονιές καλύτερος νέος ηθοποιός χρονιάς στο περιοδικό “Ταχυδρόμος” από τον Μάριο Πλωρίτη και την εφημερίδα “Τα Νέα” από τον Φάνη Κλεάνθη. Πήρε το ειδικό βραβείο Ερμηνείας σε ταινία μικρού μήκους στο πρώτο μετά τη μεταπολίτευση φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο δίπλα σε διακεκριμένους ηθοποιούς όπως οι: Μινωτής, Παξινού, Χορν, Κατράκης, Αλεξανδράκης, Γεωργούλη, Καρακατσάνης, Τριανταφυλλίδη, Πατεράκη, Ανουσάκη, Χρυσομάλλης, Βουτέρης, Δεκαβάλλα, Πιατάς κ.α. Έχει συνεργαστεί στον κινηματογράφο με σκηνοθέτες όπως οι: Αγγελόπουλος, Μανθούλης, Γλυκοφρύδης, Τάσιος, Σερντάρης, Ρετσίλας, Κωνσταντινίδης κ.α. Έχει συμπρωταγωνιστήσει στην τηλεόραση με ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων: Κούρκουλος, Μιχαλακόπουλος, Χρυσομάλλης, Βόγλης, Κρούσκα, Χρυσικάκος, Κατρανίδης, Λεονάρδου, Φυσούν, Κοντού, Μάνεσης, Καλογερόπουλος, Παναγιωτίδης κ.α. Έχει πρωταγωνιστήσει στο θέατρο σε έργα: Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Ίψεν, Στρίμπεργκ, Οκες, Λόρκα, Ο’ Νιλ, Μπρεχτ, Μπουλγκάλκοφ, Ντοστογιέφσκι, Γκόρκυ, Τουργκένιεφ, Σκούρτη, Μουρσελά, Καρά, Μανιώτη, Ρούσο, Μητροπούλου, Χριστοφιλάκη κ.α. κι έχει παίξει σε θέατρα όπως το Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, Απλό Θέατρο, Θέατρο Εξαρχείων, Λαϊκό Πειραματικό, Δημοτικό Βέροιας κ.α.

 

ΔΙΑΝΟΜΗ

ΟΙ∆ΙΠΟ∆ΑΣ: Κώστας Μεσάρης
ΚΡΕΟΝΤΑΣ: Άκης Συνετός
ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: Νίκος Τουλιάτος
ΙΟΚΑΣΤΗ: Κάτια Σπερελάκη
ΑΓΓΕΛΟΣ: Αλέξης Μαρτζούκος
ΒΟΣΚΟΣ: Βίλλυ Σκούρα
ΕΞΑΓΓΕΛΟΣ: Γιώργος Αντωνόπουλος
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΟΡΟΥ: Σεβίλη Λυμπέρη

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ∆ΟΣΗ ΜΕΤΑΠΛΑΣΗ – ∆Ι∆ΑΣΚΑΛΙΑ: Κώστας Μεσάρης

∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: Νίκος Τουλιάτος

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ: Σήφης Μάινας

ΟΥΤΙ: Τάσος Σερεμέτης

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ντέιλ

∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Κώστας Νικολάου – Ξυλογλύπτης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Κώστας Γαρίφης, Αγγελική Παντερμαλή

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Αντωνόπουλος

Πληροφορίες Παράστασης:

Πού: Θέατρο Αλκυονίς, Ιουλιανού 42, τηλ. 2108220008

Πότε: Δευτέρα, Τρίτη στις 21.15

Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου

Λήξη: 23 Δεκεμβρίου

Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά

Χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ. Άνεργοι και φοιτητές: 5 ευρώ

Κρατήσεις: 2108220008, 6932479831

Ώρες ταμείου: 13.00 – 15.00,17.00 – 21.00

  • Διαβάστε ακόμα:

Οιδίπους Τύραννος – κριτική

Κάτια Σπερελάκη – συνέντευξη

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -