17.3 C
Athens
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Εργαστήρι Κινηματογράφου και Οχτώβρης του Αϊζενστάιν» – Ανοιχτή επιστολή στο Δήμο Ζωγράφου και στους δημότες του

Ανοιχτή επιστολή στη δημοτική αρχή, στους δημότες του Δήμου Ζωγράφου, σε όλα τα μέλη της ελληνικής κοινωνίας με τίτλο «Εργαστήρι Κινηματογράφου και Οχτώβρης του Αϊζενστάιν» απευθύνει ο σκηνοθέτης και επιμορφωτής εργαστηρίου κινηματογράφου Δήμου Ζωγράφου, Γιάννης Καραμπίτσος:

“Αγαπητοί δημότες, αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί συμπολίτες.
Καλείτε κάποιους καλλιτέχνες με 8-9 ευρώ την ώρα να αναλάβουν την επιμόρφωση των δημοτών σε ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι τόσο απαιτητικό όπως του κινηματογράφου με μαθήματα Σεναρίου, Σκηνοθεσίας, Κινηματογραφικής Υποκριτικής, Εικονοληψίας και Μοντάζ μια κανονική Σχολή Κινηματογράφου 3 φορές την εβδομάδα για 8 μήνες που στην αγορά στοιχίζει 4.000 ευρώ τον χρόνο. Οι μαθητές πληρώνουν στο δήμο 20 ευρώ το μήνα.
Και σκέφτονται οι καλλιτέχνες τουλάχιστον θα δουλέψουμε για κάτι που αγαπάμε σε ένα δημόσιο φορέα για το καλό του λαού, όχι με τα χρήματα που θα έπρεπε αλλά ο δήμος θα αναλάβει τη διάδοση και μόλις πάμε στο εργαστήρι του δήμου θα βρούμε 20-30 μαθητές να μας περιμένουν τουλάχιστον στην πρεμιέρα με ανοιχτά τα φώτα της βίλας που γίνονται τα μαθήματα και κανονικά με έναν υπάλληλο του δήμου παριστάμενο να έχει ανοίξει να έχει φροντίσει το χώρο έτοιμο να υποδεχτεί τους παρευρισκόμενους και να φροντίσει τα των εγγραφών. Και πας την εναρκτήρια μέρα στη βίλα και βρίσκεις τα φώτα κλειστά, τις πόρτες κλειδωμένες και κανένα μαθητή ή υπάλληλο του δήμου να σε περιμένει. Μετά από 3 μήνες που σου έχει αναγγελθεί ότι εσύ θα είσαι ο επιμορφωτής σε ένα δήμο 150.000 κατοίκων. Αναλαμβάνεις να διαφημίσεις μόνος σου όσο μπορείς, βγαίνεις στο ραδιόφωνο, φτιάχνεις και στέλνεις δελτία Τύπου καταφέρνεις με τα πολλά το 0 να γίνει 5. Οργανώνεις με σύμφωνη γνώμη του δήμου ελεύθερα μαθήματα με ενσωματωμένες προβολές αριστουργηματικών ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο δήμος λέει ότι ενημερώνει τους δημότες σε μια λίστα μέιλ που έχει και τα σχολεία και από ολόκληρο το δήμο ζωγράφου έρχονται 2 ή 3 άτομα.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Οργανώνεις ανοιχτό μάθημα με ενσωματωμένη προβολή για τους δημότες, για τους μαθητές σχολείων, για τους φοιτητές της περιοχής αλλά και για όλο το κινηματογραφόφιλο κοινό. Ο δήμος σου ανακοινώνει ότι θα πρέπει άμεσα να αποχωρήσει το εργαστήρι κινηματογράφου (και το εργαστήρι φωτογραφίας) από τη Βίλα Βουγά για να γίνουν επισκευές και για να χρησιμοποιείται πλέον για εκθέσεις, άρα από ό,τι λογικά προκύπτει για μια ακόμα αίθουσα που θα χρησιμοποιηθεί για τον εορτασμό των 70 χρόνων του δήμου ζωγράφου. Εκθέσεις που προστίθενται στις συναυλίες που γίνονταν και γίνονται στο δήμο με ελεύθερη είσοδο και φέρνουν χιλιάδες δημοτών να τις παρακολουθούν και ενδεχόμενα χιλιάδων ψήφων στη δημοτική αρχή που τις διοργανώνει και για τις οποίες βέβαια χιλιάδες ευρώ απαιτούνται.
Ανακοινώνεις την προβολή του «Οχτώβρη» σε μια χρονιά που εορτάζεται η οχτωβριανή επανάσταση την μέρα του εορτασμού του Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του εργαστηρίου κινηματογράφου του δήμου και βρίσκεσαι να ψάχνεις αίθουσα, να πρέπει να μετακομίσεις το πανί, τους προτζέκτορες, τον εξοπλισμό και ο δήμος να σου λέει μα να στείλουμε e-maill για να διαφημίσουμε ένα εργαστήρι; ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ «ΟΧΤΩΒΡΗ» ΤΟΥ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ; Με μάθημα μαζί με ανάλυση και συζήτηση. Και αντί αυτή να είναι η κεντρική εκδήλωση του δήμου για αυτή την εβδομάδα στην οποία οφείλουν να παρευρεθούν οι δημοτικές αρχές και οι δημότες για ευνόητους λόγους, η εκδήλωση αυτή πετιέται ουσιαστικά στην άκρη.
Αγαπητοί δημότες αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι αγαπητοί συμπολίτες,
ο καλλιτέχνης αυτά μπορεί να κάνει, να οργανώσει μια λαϊκή εκδήλωση για το αντικείμενο με το οποίο εμπλέκεται, να φροντίσει για τη βιωσιμότητα του εργαστηρίου στο οποίο είναι επιμορφωτής, αν και αυτό δεν είναι κυρίως και μόνο δική του υπόθεση, να καλέσει τον λαό τους δημοτικούς συμβούλους να παρευρεθούν στην εκδήλωση και να συμμετέχουν.
Αυτό κάνω και εγώ. Καλώ τον λαό του ζωγράφου, καλώ τη δημοτική αρχή να παρευρεθεί στην προβολή με ανάλυση και συζήτηση του ΟΧΤΩΒΡΗ ΤΟΥ ΑΪΖΕΝΣΤΑΪΝ την Παρασκευή 17.11.2017 στις 18.30 στη Βίλα Βουγά (Γ. Ζωγράφου 17, Ζωγράφου).
Είμαι επιμορφωτής του Εργαστηρίου Κινηματογράφου του Δήμου Ζωγράφου και τιμώ το ρόλο μου.
Αν οι δημότες και η δημοτική αρχή, η ελληνική κοινωνία χρειάζονται αληθινά το εργαστήρι κινηματογράφου και την κινηματογραφική παιδεία ας το αποδείξουν έμπρακτα. Αν όχι ας το δηλώσουν για να μην παιδεύονται άνθρωποι τσάμπα και βερεσέ. Την παρουσία ή απουσία από την αυριανή εκδήλωση θα την εκλάβω σαν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.
ΟΧΤΩΒΡΗΣ (1927) του Σεργκέι Αϊζενστάιν την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, στις 18.30, στο Εργαστήρι Κινηματογράφου Δήμου Ζωγράφου, με ελεύθερη είσοδο, ανάλυση και συζήτηση.
Με ειλικρινή εκτίμηση
Γιάννης Καραμπίτσος
(Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Ερασιτέχνης Ηθοποιός, Κριτικός Κινηματογράφου, εκδότης του διαδικτυακού περιοδικού camera stylo online, επιμορφωτής εργαστηρίου κινηματογράφου Δήμου Ζωγράφου)
Αθήνα 16.11.2017
Υ.Γ. Έστειλα γραπτό αίτημα στο Δήμο Ζωγράφου σήμερα το πρωί όπου ζητώ να ενημερωθούν για την αυριανή εκδήλωση οι δημότες, τα σχολεία, οι φοιτητές, τα υπόλοιπα καλλιτεχνικά εργαστήρια. Θα ήθελα να με κρατήσει ενήμερο ο δήμος για τις ενέργειες που θα κάνει και τι ανταπόκριση θα φέρουν. Τι σκοπεύει να κάνει στο άμεσο μέλλον για να ενισχύσει τη βιωσιμότητα του κινηματογραφικού εργαστηρίου!”.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -