29.4 C
Athens
Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

“Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι” – 10 κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

Πώς διαμορφώνεται το σύγχρονο θεατρικό τοπίο;
Ποιος ο ρόλος του ηθοποιού μέσα σε αυτό;
Τι ακριβώς του ζητείται;
Και πώς θα το κάνει πράξη;

Τα εργαστήρια “Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις, όπου είσαι” για πέμπτη χρονιά συνιστούν ένα άμεσο και αποτελεσματικό περιβάλλον μάθησης της θεατρικής πρακτικής. Επικεντρώνοντας στο θέατρο με τα ελάχιστα μέσα, τη σκηνική πράξη και τη λειτουργία του ηθοποιού, τα εργαστήρια παρουσιάζουν με απλό και πρακτικό τρόπο νέες ιδέες και μεθόδους πάνω στο σύγχρονο θέατρο και την περφόρμανς.

Το πρόγραμμα των εργαστηρίων έχει σχεδιαστεί με σκοπό να είναι ευέλικτο και προσβάσιμο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής και ταυτόχρονα συστηματικό και εντατικό ώστε να παρέχει στους συμμετέχοντες εργαλεία χρήσιμα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.
Οι εισηγητές – καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών μοιράζονται την καλλιτεχνική τους εμπειρία και δουλεύουν στενά με τους συμμετέχοντες, βουτώντας στη δημιουργική διαδικασία μέσω των μαθημάτων, της συζήτησης, της δοκιμής και της έρευνας. Ο κάθε κύκλος των εργαστηρίων ολοκληρώνεται με μία ανοιχτή για το κοινό παρουσίαση.

Μιχάλης Σαράντης, Αίας – μια πρώτη επαφή (το αυτονόητο ως ακατόρθωτο)
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου
Καθημερινά 12:00 – 16:00, (εκτός Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου) για 12 συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 140 ευρώ

Έχοντας ως υλικά μια σκηνή και έναν μονόλογο από τον Αίαντα του Σοφοκλή, το εργαστήριο θα εξερευνήσει τρόπους προσέγγισης του κειμένου, κώδικες αναπαράστασης και εργαλεία αφήγησης μέσα από τη φωνή και το σώμα του ηθοποιού.

Η σκηνή Αθηνάς/Οδυσσέα και Αίαντα ως αφορμή για προπόνηση.

Ο μονόλογος/αποχαιρετισμός του Αίαντα ως «χορικό» που αναζητά την εσωτερική διαδρομή του Ήρωα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

 • Ο Μιχάλης Σαράντης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985.
  Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης το 2008.
  Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους Νίκο Μαστοράκη, Μαριάννα Κάλμπαρη, Δημήτρη Λιγνάδη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Θωμά Μοσχόπουλο, Σύλβια Λιούλιου, Ζωή Χατζηαντωνίου, Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Δημήτρη Καραντζά κ.α.
  Πρόσφατες παραστάσεις που έλαβε μέρος μεταξύ άλλων είναι οι Όρνιθες του Αριστοφάνη, τα Κύματα της Βιρτζίνια Γουλφ, η Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ, η Οπερέττα του Γκομπρόβιτς και η Μήδεια του Ευριπίδη.
  Το 2013 έκανε την πρώτη του απόπειρα σκηνοθεσίας με το έργο Λεόντιος και Λένα στο Bios.
  Το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο Δημήτρης Χορν για την ερμηνεία του στον Αγγελιοφόρο του Ιππόλυτου σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου.

Άντζελα Μπρούσκου, Οι Δούλες του Ζαν Ζενέ
(εργαστήριο που θα οδηγήσει σε παράσταση)
Κυριακή 8 Οκτωβρίου έως Δευτέρα 8 Ιανουαρίου
Κάθε Κυριακή και Δευτέρα 16:00 – 20:00, για 24 συναντήσεις (εκτός από τις αργίες των Χριστουγέννων)
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο Bios, από Πέμπτη 11 Ιανουαρίου έως Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, Πέμπτη με Κυριακή
Προσυνάντηση για το εργαστήριο την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στις 16:00 στο Bios.
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 280 ευρώ

Το εργαστήριο-παράσταση με αφορμή το έργο “Δούλες” του Ζαν Ζενέ, θα διερευνήσει το φύλο ως πράξη και τη σημασία του στο θέατρο σαν όριο του σώματος του ηθοποιού. Το φύλο, ως κατασκευή, ως παρωδία, ως προσποίηση ή μάσκα, θα είναι ο βασικός άξονας μέσα από τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε το υλικό του έργου. Θα χρησιμοποιήσουμε τη μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν καλά το έργο και να έχουν εμπειρία ως ηθοποιοί, με ηλικία έως 35 ετών.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

 • Η Άντζελα Μπρούσκου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ίδρυσε το 1993 το Θέατρο Δωματίου, καθώς και το ομώνυμο studio υποκριτικής με τη βασική συνεργάτη της, ηθοποιό Παρθενόπη Μπουζούρη. Ασχολήθηκε με την έρευνα πάνω στη μέθοδο και την τεχνική του ηθοποιού με άξονα την αρχαία τραγωδία. Έκτοτε σκηνοθέτησε πολλά έργα από το σύγχρονο και κλασικό ρεπερτόριο. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Θέατρο Τέχνης και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Βασίλης Νούλας, Η εθνική φασουλάδα – Εργαστήριο για τη σύγχρονη περφόρμανς
Σάββατο 14 Οκτωβρίου έως Σάββατο 16 Δεκεμβρίου
Κάθε Σάββατο 13:00 – 17:00, για 10 συναντήσεις
Κόστος συμμετοχής εργαστηρίου: 160 ευρώ

«Ο συγγραφέας είναι ένα ασήμαντο ον, που ελάχιστα δύναται να προσφέρει στην κοινωνία. Το ελάχιστο είναι, ήδη, μια ελπίδα. Γραπατσώνομαι από το ελάχιστο. Η φασουλάδα μοιάζει κάποιο γελοίο θέμα προς μελέτην. Αλλά, μέσα από το ασήμαντο βγάζεις το σημαντικό, και, μέσα στο γελοίο βρίσκεις το σοβαρό».

Εργαστήριο για τη θεατρική περφόρμανς με αφορμή το κείμενο Η εθνική φασουλάδα του αυτοαποκαλούμενου λαογράφου του περιθωρίου Ηλία Πετρόπουλου. Ποίηση με ευτελή μέσα, queer performance, δύναμη και αδυναμία της σωματικής παρουσίας, αισθητική του γελοίου και αισθητική του υψηλού.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικά γνωστικά πεδία και έχει πρακτικό, συμμετοχικό χαρακτήρα και στόχο τη δημιουργία μιας περφόρμανς.

Για την επιλογή των συμμετεχόντων απαιτείται η αποστολή σύντομου βιογραφικού σημειώματος μέχρι την Τρίτη 10 Οκτωβρίου.

Παρακαλούμε να προωθήσετε τα παραπάνω και τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο [email protected]

 • Ο Βασίλης Νούλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1975. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης με την ομάδα θεάτρου Nova Melancholia. Με το έργο του αποπειράται την εκ νέου προσέγγιση ψηφίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής παράδοσης της «μελαγχολίας», κατασκευάζοντας έτσι σταδιακά την προσωπική του πνευματική γενεαλογία.
  Κατά το 2017 σκηνοθέτησε τις παραστάσεις: Ανέστης Λογοθέτης, expansion (Εθνική Λυρική Σκηνή), Θερμά θαλάσσια λουτρά (Φεστιβάλ Αθηνών), Τα χρόνια της αθωότητας (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση).
  Σπούδασε θεατρολογία (αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες» του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle με Υποτροφία του ΙΚΥ) και εικαστικά (αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας). Το τελευταίο του βιβλίο «Οι θείες» (2017), μια συλλογή με σύντομα πεζά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

(Για προεξόφληση των εργαστηρίων προβλέπεται έκπτωση 15%. Εναλλακτικά, κάθε εργαστήριο εξοφλείται σε 2 ισόποσες δόσεις με την έναρξη των σεμιναρίων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.
Για συμμετοχή σε πάνω από ένα εργαστήριο, προβλέπεται έκπτωση 20%.
*Τα παραπάνω δεν ισχύουν για το εργαστήριο «Αίας – μια πρώτη επαφή» λόγω της σύντομης διάρκειάς του).

Πληροφορίες

Ό,τι μπορείς, με ό,τι έχεις, όπου είσαι
10 κύκλοι εργαστηρίων για το σύγχρονο θέατρο στην πράξη

Α’ περίοδος: Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2017
Μιχάλης Σαράντης, Άντζελα Μπρούσκου, Βασίλης Νούλας

Συμμετοχές: 2103425335 | [email protected]
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται στο BIOS Tesla, Πειραιώς 84

Υπεύθυνος εργαστηρίων: Κώστας Κουτσολέλος
Διοργάνωση: BIOS

Διαβάστε επίσης:

Μιχάλης Σαράντης – συνέντευξη

Άντζελα Μπρούσκου – συνέντευξη

Οι Δούλες του Ζενέ – Εργαστήριο

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -