Το «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη ταξιδεύει και πάλι στην Αμερική…

35

Αναζητώντας μια χώρα στην Αμερική!

Το «Θέλω Μια Χώρα» του Ανδρέα Φλουράκη, ένα πολύ ιδιαίτερο θεατρικό έργο με χορική δομή, με χαρακτήρες και σκηνές να «απουσιάζουν», ετοιμάζει και πάλι τις αποσκευές του, για ν’ ανέβει στο “Brown Theatre” του Ρόουντ Άιλαντ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κοινό θα έρθει σ’ επαφή με το συγκεκριμένο έργο του Φλουράκη. Το «Θέλω Μια Χώρα» πρωτοπαρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2013 στη σκηνή του “Royal Court Theatre” του Λονδίνου, στο πλαίσιο του προγράμματος “The Big Idea: PIIGS”, υπό το σκηνοθετικό όραμα του Richard Twyman. Το δεύτερο ανέβασμά του – τον Ιούλιο του 2015 – βρήκε επιτέλους το έργο να επιστρέφει στα πάτρια εδάφη και δη στο «Ελληνικό Φεστιβάλ Αθηνών», σε συμπαραγωγή με το «Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν», με μία πολυπληθή παραγωγή 65-μελούς θιάσου, σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη. Τον Μάιο του 2016, ένα ακόμη ελληνικό ανέβασμα «φιλοξενήθηκε» στο «Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά», με τη σκηνοθετική επιμέλεια του Πέρη Μιχαηλίδη. Σειρά πια είχε η Αμερική με το Lincoln Center Theatre τον Αύγουστο του 2016 κι ακολούθησε φέτος τον Μάιο η Οξφόρδη με το “O’Reilly Theatre” σε παραγωγή του “Praxis Theatre Group” και σκηνοθεσία της Αναστασίας Ρεβή. Το 2017 η ιταλική και πορτογαλική μετάφραση του έργου πήραν βραβείο στη χώρα τους.

Η Athena Washburn – στο σκηνοθετικό πια τιμόνι – είναι εκείνη που αναλαμβάνει τώρα να φέρει εις πέρας στο “Brown Theatre” αυτή την πολύ ιδιαίτερη δραματουργικά πρόκληση, στο Ρόουντ Άιλαντ, αυτή τη φορά. Το «Θέλω Μια Χώρα» είναι ένα έργο που πραγματεύεται αυτή την ίδια την έννοια της χώρας του σήμερα. Ο Φλουράκης καταπιάνεται με το όνειρο ενός αύριο, με την προσδοκία μιας πατρίδας και δίνει τη σκυτάλη στους νέους, στους οποίους μετατίθεται «το οξύμωρον» της εξίσωσης αυτής σε μια εποχή παντοειδών κρίσεων. Πώς ονειρεύεται κανείς σ’ έναν τόπο που ερημώνεται; Σε έναν τόπο χαλασμάτων; Πώς μένει, ορθώνεται, ανδρώνεται, ετοιμάζεται, για να διαδεχτεί ένα μέλλον γραμμένο στο χθες; Ο Φλουράκης δίνει φωνή στα ερωτήματα που έχουμε όλοι, ενώ το βάρος της απάντησης μένει να το διαχειριστούν – εν τέλει – μονάχα οι νέοι. Και η πρώτη αναζήτηση χώρας ξεκινά στις 30 του Νοεμβρίου στο Rhode Island. Αν βρεθείτε κάπου εκεί κοντά μην το χάσετε.
www.andreasflourakis.com

  • Ο Ανδρέας Φλουράκης πραγματοποιεί τα τελευταία εννέα χρόνια μαθήματα θεατρικής γραφής στο πλαίσιο μαθημάτων που διοργανώνονται στο studio Νάμα, στο Επί Κολωνώ.

Πληροφορίες στο www.epikolono.gr

Ο Ανδρέας Φλουράκης γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και θέατρο στην Αγγλία (MA Writing for the Theatre and Broadcast Media). Στο θέατρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 2001 με το συλλογικό έργο Πίστη (Θέατρο του Νότου). Το 2003 διακρίνεται στον διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fulbright, το 2006 το έργο του Αντιλόπες επιλέγεται ως ένα από τα δεκαέξι καλύτερα θεατρικά της Ευρώπης στο πρόγραμμα JANUS, το 2008 βραβεύεται στο διαγωνισμό μονόπρακτων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, καθώς και στον διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος 2006-2008 των UNESCO-Ι.Τ.Ι. ενώ το 2014 το έργο του Ασκήσεις Για Γερά Γόνατα επιλέγεται στην τριάδα έργων του Eurodram. Θεατρικά του έργα που έχουν παρουσιαστεί: Οι Μέρες Πριν Έρθεις (Θέατρο του Νότου), Φύλλα Της (Θέατρο της Άνοιξης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και Θέατρο Επί Κολωνώ), Κάσσυ (ΧΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών), Κέλυφος (104 Κέντρο λόγου και τέχνης), Μπελ Επόκ (Θέατρο Επί Κολωνώ), Λάσσυ (Επί Κολωνώ/Μπιπ), Ασκήσεις Για Γερά Γόνατα (Θέατρο Τέχνης) Mήδειας Πατούσες (Βαφείο), Μήδειας Μπούρκα (Επί Κολωνώ / Διεθνές Φεστιβάλ Πάφου σε σκηνοθεσία του ίδιου), Κόκκαλα (Θέατρο Τέχνης), Διώρυγα (Μουσείο Φωταερίου), Μπλε Μαρέν (Αγγέλων Βήμα), Όχι Και Τόσο Άγριο (Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών), Θέλω Μια Χώρα (Φεστιβάλ Αθηνών / Θέατρο Τέχνης), Τυφλή Εμπιστοσύνη (Επί Κολωνώ), Τα Πράγματα Που Παίρνεις Μαζί (Royal Court Theatre), Ταπ Άουτ (Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας Β΄ Σκηνή), Ρομπέν των Δασών (Θέατρο Τέχνης) κ.α. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γερνανικά, Τουρκικά, Ρουμάνικα, Πολωνικά και Φινλανδικά και έχουν παρασταθεί – αναγνωσθεί στα Royal Court Theatre, Gate Theatre, West Yorkshire Playhouse και Tristan Bates στη Μ. Βρετανία, στο φεστιβάλ Oyun Yaz στην Κωνσταντινούπολη, στο Φεστιβάλ του Ελσίνκι, στα Comparative Drama Conference, φεστιβάλ HotINK, φεστιβάλ GI60, Lincoln Centre Theatre στις ΗΠΑ, στο Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας, στο Εθνικό Θέατρο της Μαδρίτης κ.α.

Χρήσιμα στοιχεία

Υπεύθυνη επικοινωνίας θεάτρου: Μαρία Αναματερού
Επί Κολωνώ, τηλ. 210 5138067, φαξ: 2105146169
www.epikolono.gr – e-mail: xkolono@otenet.gr
Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός – Αθήνα
Στάση Μεταξουργείο

  • Διαβάστε επίσης:

Συνέντευξη με τον Ανδρέα Φλουράκη