9.5 C
Athens
Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Κυκλοφορεί το βιβλίο του Λέανδρου Πολενάκη, “Της γραφής και της Σκηνής – Θεατρικές κριτικές 2013-2015”

Οι Εκδόσεις Εύμαρος προσκαλούν τους θεατρόφιλους και το αναγνωστικό κοινό τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Θέατρο Τέχνης-Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου του Λέανδρου Πολενάκη, “Της γραφής και της Σκηνής – Θεατρικές κριτικές 2013-2015”.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθέτις, καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Τέχνης
Γιώργος Κιμούλης, σκηνοθέτης, ηθοποιός
δρ. Ελένη Γκίνη, θεατρολόγος, διδάσκουσα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Βασίλης Κατσικονούρης, συγγραφέας
δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, ιστορικός πολιτισμού, δραματουργός, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Αναλόγιο
Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Στέφανος Κυριακίδης και Δανάη Καλαχώρα.
Εκ μέρους των Εκδόσεων θα μιλήσουν ο Πέτρος Κακολύρης και η Μαρώ Τριανταφύλλου
Συντονίζει ο δημοσιογράφος-κινηματογραφιστής Αντώνης Μποσκοΐτης
Θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τον συγγραφέα.

Το βιβλίο περιέχει κριτικές του Λέανδρου Πολενάκη που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Αυγή” και αφορούν όλα τα είδη του θεάτρου και όλες τις εποχές του.

  • Η πολλαπλή κρίση, όχι μόνο οικονομική, που περνούν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα γίνει κάποτε αντικείμενο μελέτης των ιστορικών. Θα μας πουν τι και ποιοι έφταιξαν. Ωστόσο, εμείς βιώνουμε σήμερα την κρίση ως παροντικό γεγονός σε εξέλιξη και όχι ως τετελεσμένο ιστορικό συμβάν.

Ο μόνος τρόπος, λοιπόν, για να “την πούμε” και για να σταθούμε απέναντι στο λόγο της, είναι να τη συλλαβίσουμε θεατρικά. Δεν φτάνει, όμως, να την αφηγηθούμε. Πρέπει και να τη σκηνοθετήσουμε! Να την “παραστήσουμε”, δηλαδή, σε μια σκηνή, θεατρικά. Επειδή αυτό που λένε “έξοδο από την κρίση” ή “φως στην άκρη του τούνελ” δεν είναι η γνώση κάποιων λογιστικών κανόνων, που σώζουν τις τράπεζες και καταστρέφουν τους ανθρώπους. Μόνο η ζωτική ιστορική μνήμη σώζει τις κοινωνίες και τους λαούς. Στην ιστορική μνήμη περιλαμβάνεται ασφαλώς ένα ποσοστό “μνήμης του μέλλοντος” που μας έχει χαριστεί φυσικά. Μιας μνήμης, η οποία δεν ισχυρίζεται αλαζονικά ότι δύναται να προβλέψει τα πάντα και να τα διατυπώσει με μια εξίσωση μαθηματική, αλλά που μπορεί να διακρίνει το ένα: ότι όλες οι στατιστικές μας και οι λογισμοί των πιθανοτήτων έχουν σχετική μόνο αξία, επειδή κάμπτονται και αλλοιώνονται κάθε φορά που τις παρατηρούμε και τις μελετάμε. Έτσι, αυτοί που “γύρευαν να αλυσοδέσουν τον Ελλήσποντο”, κατά το λόγο του ποιητή, “νιώσανε πάνω τους μαβιά μεγάλα τα μάτια της ολόκληρης καταστροφής”.

Ο κόσμος μας είτε είναι χαώδης είτε τραγικός. Δεν υπάρχει μέση κατάσταση. Οι αρχαίοι το ήξεραν αυτό καλά. Οι χρησμοί ήταν των θεών, αλλά η ευθύνη της ερμηνείας τους ανήκε στον άνθρωπο. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Τραγωδία.

Ο Λέανδρος Πολενάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Πολιτιστικής Διαχείρισης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθήνας. Διατηρεί τη μόνιμη στήλη θεατρικής κριτικής της εφημερίδας “Αυγή” από το 1978. Έχει μεταφράσει κλασικούς και νεότερους συγγραφείς από τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ρωσικά) όπως επίσης και αρχαίους Έλληνες από το πρωτότυπο. Έχει συνεργαστεί με τα κυριότερα επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία ποίησης και πεζογραφίας. Δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενώ διδάσκει σε δραματικές σχολές.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία άρθρα

- Advertisement -