30 C
Athens
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Κριτική βιβλίου: “Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;”

Γράφει ο Πέτρος Χρήστου

Είχα υπολογίσει να το διαβάσω στις διακοπές. Βρισκόταν στη μεγάλη λίστα με τα αναγνώσματα του καλοκαιριού. Οι συγκυρίες το έφεραν έτσι και τελικά το ξεκίνησα λίγο νωρίτερα. Βγήκε, λοιπόν, από τη στοίβα μου, κερδίζοντας μια θέση στην καρδιά μου.
Το καινούργιο -το δεύτερο κατά σειρά- μυθιστόρημα της Πολύμνιας Κοσσόρα «Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα;» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ωκεανός” έβαλε εξαρχής φωτιά στη φαντασία μου. Όχι από την πρώτη σελίδα, αλλά από το εξώφυλλο. Ήταν ο υπαινικτικός του τίτλος που αμέσως με έβαλε σε σκέψεις. Άραγε, να Καίει ο Ήλιος τα Μεσάνυχτα; Ένα ερώτημα που δεν ήξερες αν θα απαντηθεί από τη συγγραφέα ή αν θα έπρεπε να το δώσεις εσύ, στον εαυτό σου. Αλλά αυτό δεν θα σας το αποκαλύψω (ακόμη)…
Κεντρικοί ήρωες της ιστορίας είναι ο Ορέστης και η Άννελι. Αυτός, ένας νέος γοητευτικός άντρας που ζει στην Αθήνα, έχοντας μια καλή δουλειά και μια σταθερή σχέση. Αυτή, μια ανεξάρτητη και συγκροτημένη γυναίκα που ζει στο Όσλο. Τους ενώνει ένα σύντομο, φλογερό ειδύλλιο. Και ένα παιδί. Η μικρή Λίβι ζει ευτυχισμένη με τη μαμά στη Νορβηγία, μα μεγαλώνοντας διεκδικεί αυτό που και η ίδια η Άννελι γνωρίζει πως δικαιούται: Να γνωρίσει τον μπαμπά της, τον Ορέστη, ο οποίος αγνοεί την ύπαρξή της.
Παρακολουθούμε, λοιπόν, αυτή τη συνάντηση και την εξέλιξή της. Με τρυφερότητα και επιδέξιους χειρισμούς η συγγραφέας μας εισάγει στα άδυτα της ψυχής των ηρώων.
Ο λόγος της είναι απλός, μεστός, άμεσος, ποιητικός εκεί που χρειάζεται. Η πλοκή ρέει, χωρίς να πλατειάζει. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εικονοπλαστική δεινότητα που διαθέτει η κυρία Κοσσόρα και τα τραγούδια που επιλέγει να «ντύσει» την ιστορία της -σαν ιδιότυπο soundtrack- κάνουν το συγκεκριμένο μυθιστόρημα να μοιάζει με σύγχρονη κοινωνική ταινία.
Η ιστορία του Ορέστη και της Άννελι είναι στο προσκήνιο. Την ίδια στιγμή παρασκηνιακά τίθενται πολλά ακόμη ζητήματα: H διαφορά στις αφετηρίες, το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, η νοοτροπία της ελληνικής οικογένειας, η τρομοκρατία, οι αποφάσεις που καλούμαστε όλοι να πάρουμε και η διαχείριση των συνεπειών τους. Το Τυχαίο, οι συγκυρίες που κάνουν άνω-κάτω όλα όσα -ίσως και αφελώς- θεωρούσαμε δεδομένα. Όλα αυτά έχουν -στη σωστή δόση, μια θέση στο βιβλίο της κυρίας Κοσσόρα.
Και τελικά, αυτό που μένει είναι ένα μούδιασμα από την ανατροπή που συμβαίνει στο τέλος, μα και για κάποιον λόγο μια αισιόδοξη νότα. Τότε καταλαβαίνεις γιατί η συγγραφέας επέλεξε να ξεκινήσει το βιβλίο της με τους εξής στίχους του Λειβαδίτη: «Πιστεύω στα ωραία πουλιά που πετάγονται μεσ’ απ’ τα πιο πικρά βιβλία/ Πιστεύω στο απίστευτο που είναι η πιο αληθινή μας ιστορία…».
Κλείνοντας το μυθιστόρημα, αισθάνομαι πως ο Ήλιος καίει τα μεσάνυχτα. Και είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας να αφήσουμε τις αχτίδες του να μας χαϊδέψουν παρηγορητικά ή να μας κάψουν…

Μετά την επιτυχημένη διαδρομή του πρώτου βιβλίου της «Ανοξείδωτη Μνήμη», η Πολύμνια Κοσσόρα επιστρέφει με το «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;».
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που διεκδικεί επάξια μια θέση στην καρδιά του αναγνώστη, αλλά και στη βαλίτσα των διακοπών. Και αυτό γιατί διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία του συναρπαστικού αναγνώσματος: Σασπένς και ανατροπές, πάθη, μισές αλήθειες με κόστος μεγαλύτερο και από το πιο μεγάλο ψέμα, διαφορετικές κουλτούρες και δρόμους παράλληλους που γυρεύουν σημείο σύγκλισης. Ήρωες που συμμερίζεσαι και εικόνες – πλασμένες από λέξεις που ρέουν αβίαστα, από την Ελλάδα και τη Νορβηγία που σε ταξιδεύουν. Στα παραπάνω, προσθέστε το μικρό μέγεθος του βιβλίου (κυκλοφορεί σε pocket size), το οποίο το καθιστά ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο.

Πληροφορίες

Τίτλος: Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;
Συγγραφέας: Πολύμνια Κοσσόρα
Εκδόσεις: Ωκεανός
Σειρά: Ελληνική πεζογραφία/ Pocket Book
Σελίδες: 416
1η κυκλοφορία: Απρίλιος 2017
Τιμή: 9, 86 €

Πλοκή

Αθήνα. Ο Ορέστης, ένας νέος, δυναμικός άντρας ζει μια στρωμένη και ήρεμη ζωή. Μέχρι τη στιγμή που στα εισερχόμενά του θα εμφανιστεί ένα παράξενο mail, το οποίο θα κλονίσει για τα καλά τις σταθερές του…
Όσλο. Η 37χρονη Άννελι θ’ αναγκαστεί να θέσει διαφορετικές προτεραιότητες, αλλάζοντας την πορεία που η ίδια είχε επιλέξει να χαράξει…

Ένας άντρας και μια γυναίκα παραδομένοι από ένα ακατανίκητο πάθος. Βρέθηκαν τυχαία. Και ξαφνικά, οι δρόμοι τους χώρισαν. Η επόμενη συνάντησή τους, έπειτα από χρόνια, δεν θα είναι διόλου τυχαία. Τι τους δένει πλέον και πόσο ισχυρός είναι αυτός ο δεσμός; Θα καταφέρει να γεφυρώσει την απόσταση, τις διαφορετικές κουλτούρες, να κάνει τις δύο ανεξάρτητες ζωές τους να υπακούσουν στη δύναμη του «εμείς»; Ποιος θα πει την τελευταία λέξη; Οι ήρωες της ιστορίας μας ή μήπως τελικά η ίδια η ζωή θα είναι αυτή που θα γράψει ερήμην τους την τελευταία σελίδα;

Σημείωμα της Πολύμνιας Κοσσόρα

Στην ιστορία αυτή δύο ήταν τα ερεθίσματα: Από τη μια η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων. Μια διαφορετικότητα που την έχω βιώσει προσωπικά όταν βρέθηκα, νεαρή μετεκπαιδευόμενη στη Νορβηγία και είδα μια κοινωνία τόσο αλλιώτικη. Από την άλλη, πάντα με στοίχειωνε η αδυσώπητη δύναμη του Τυχαίου που ανατρέπει ζωές και αλλάζει τον ρου των πραγμάτων.
Κι ενώ αυτοί οι δυνατοί ήρωες θα παλεύουν να ισορροπήσουν πάνω από τα ρήγματα που τους χωρίζουν, ένα απρόβλεπτο γεγονός θα έχει συνέπειες που κανείς δεν περίμενε.

Βιογραφικό

Η Πολύμνια Κοσσόρα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και Διοίκηση Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Fellow Member of Life Management Association, USA). Για πολλά χρόνια υπήρξε υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας. Ως εργαζόμενη, ταξίδεψε, μαθήτευσε, δίδαξε, γνώρισε ενδιαφέροντες ανθρώπους και ιδέες. Δεν σταματά ποτέ να αναζητά τη γνώση, να διαβάζει και να γράφει. Μιλά τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά). Το «Καίει ο ήλιος τα μεσάνυχτα;» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Λίγα χρόνια πριν είχε προηγηθεί η «Ανοξείδωτη Μνήμη» (εκδ. Άνεμος), το πρώτο της βιβλίο, αποσπώντας θερμές κριτικές, τόσο από το κοινό, όσο και από τους κριτικούς.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -