36.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Η Πανσέληνος του Αυγούστου μετατρέπει τις πόλεις σε νυχτερινά μουσεία

Ντίνος Παπασπύρου, “Έρωτας κάτω από την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο”

«Ω καρδιά μου- τρομαχτικότερη ΣΕΛΗΝΗ», (Ν. Καρούζος)…

Η Σελήνη έλκει τη Γη, όπως βέβαια και η Γη πολύ περισσότερο τη Σελήνη. Το αποτέλεσμα αυτής της αμοιβαίας έλξης -σύμφωνα με τους αστροφυσικούς- είναι οι παλίρροιες, ένα φαινόμενο που παρατηρείται κάθε έξι ώρες, είτε η Σελήνη βρίσκεται από τη μία πλευρά του πλανήτη μας είτε από την άλλη, φαινόμενο που εμείς βλέπουμε πολύ χαρακτηριστικά στον Εύριπο στη Χαλκίδα, όπου κάθε έξι ώρες αλλάζει η ροή των υδάτων. Αυτή είναι η μόνη μεγάλη και σημαντική επίδραση της Σελήνης στον πλανήτη μας. Βέβαια δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι όταν έχουμε πανσέληνο, το φως του φεγγαριού, ειδικά για τους ρομαντικούς, κάνει πιο όμορφες τις νύχτες και επομένως επιδρά εποικοδομητικά στη διάθεσή μας. Αλλά οι μοναδικές επιδράσεις του φυσικού δορυφόρου μας στον πλανήτη μας, αν θέλουμε να μιλήσουμε επιστημονικά, δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο από τις παλίρροιες και φυσικά με το αναμφισβήτητο γεγονός οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές όταν έχουμε πανσέληνο.

Η φημισμένη -και όχι άδικα-­ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.

Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του. Απλούστατα επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο. Η φύση δηλαδή μάς απατά για το χρώμα της Σελήνης.

Πόσο καιρό αλήθεια έχετε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει ή να ονειρευτεί υπό το σεληνόφως; Να απολαύσετε έναν βραδινό περίπατο μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα της πόλης; Να «ταξιδέψετε» στο άπειρο με όχημα τον φυσικό μας δορυφόρο; Η πανσέληνος του Αυγούστου είναι ίσως μια από τις πιο κατάλληλες ευκαιρίες. Το βράδυ αυτό προσφέρεται για λίγο περισσότερο ξενύχτι. Αφήστε τις ξενόφερτες δοξασίες για λυκανθρώπους, βρικόλακες και όλα τα συναφή για εκείνους που θέλουν να βλέπουν την αθέατη και πάντα σκοτεινή όψη της Σελήνης και αγγίξτε τον μίτο των δικών μας παραδόσεων και μύθων για να βρείτε τη δική σας έξοδο από τον λαβύρινθο της καθημερινότητας.

Αφεθείτε για λίγες ώρες στη μαγεία αυτής της μοναδικής νύχτας όπου συγχωρούνται όλες οι… αμαρτίες. Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, ­ όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου, τα δάση για να σκορπίσουν έρωτα σε ό, τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μαγεμένες και οι ίδιες, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση! Ή με τις μάγισσες, ­ όπως λέγεται σε πολλά χωριά της Ηπείρου, που μαζεύονται στα ποτάμια. Λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες και έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.

Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία μας τη Σελήνη, Εκάτη. Τη λάτρευαν και την έτρεμαν έτσι όπως μόνο στους θεούς αρμόζει. Οι εκδοχές για την καταγωγή της ήταν πολλές. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ηρας και του Περσέα και άλλοι τέλος την ταύτιζαν με την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Πολλά και τα επίθετα που περιέγραφαν τη σπάνια μορφή της. Η Αγριόμορφη, η Τρίμορφη, η Νυχία ή η Κυνοσφανή όπως αλλιώς αποκαλούσαν τη θεά των νεκρών και των φαντασμάτων Εκάτη, έβγαινε τις νύχτες στα σταυροδρόμια μαζί με ένα πλήθος λευκά σκυλιά που γάβγιζαν άγρια και προκαλούσαν ρίγη τρόμου σε όσους είχαν αμαρτήσει ή είχαν αφήσει κάποιον νεκρό άταφο. Οι πλούσιοι Αθηναίοι για να αποκτήσουν την εύνοιά της τής ετοίμαζαν και της αφιέρωναν ειδικές τελετές, γνωστές ως τα «Δείπνα της Εκάτης» ­με πολυτελή φαγητά που τα άπλωναν στο σεληνόφως ώσπου να χαθούν.

Μπορεί η θεά Εκάτη να ανήκει στη μυθολογία. Ίσως τελικά οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγισσες να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο στα παραμύθια. Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι όμως σύντομα θα βολτάρει στον ουρανό μας όλη νύχτα. Χαλαρώστε και απολαύστε μια μαγική βραδιά. Πανσέληνος είναι και -τι κρίμα!- θα περάσει…

«Έτσι μιλώ για σένα και για μένα
Επειδή σ’ αγαπώ και στην αγάπη ξέρω
Να μπαίνω σαν ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ».

(Ο. Ελύτης)

Τη Δευτέρα 7 Αυγούστου έχουμε όχι μόνο τη δημοφιλή μας Πανσέληνο του Αυγούστου αλλά και μερική έκλειψη Σελήνης που γίνεται στις 07/08/2017, 21:10 μ.μ., στις 15° 25’ Υδροχόου.
Οι ακριβείς ώρες του φαινομένου σε θερινή ώρα Ελλάδας έχουν ως εξής:
Έναρξη έκλειψης παρασκιάς: 18:50 (Σελήνη κάτω από τον ορίζοντα)
Ανατολή Σελήνης: 20:20 (ανάλογα την περιοχή μερικά λεπτά πριν ή μετά)
Έναρξη έκλειψης σκιάς: 20:23
Μέγιστη έκλειψη: 21:21 (ένα τέταρτο της σεληνιακής διαμέτρου)
Τέλος έκλειψης σκιάς: 22:18
Τέλος έκλειψης παρασκιάς: 23:51
Η παρατήρηση και φωτογράφιση της έκλειψης Σελήνης είναι εύκολη και μπορεί να γίνει διά γυμνού οφθαλμού, με κιάλια, με τηλεσκόπιο καθώς και οποιαδήποτε σχεδόν φωτογραφική μηχανή.

Ο Γιάννης Βαρβέρης γράφει για «Φεγγάρια πανσελήνου»:

«Κάποια γυναίκα όλο κοιτά φεγγάρια Πανσελήνου.

Εσύ είσαι όρος/ όταν θεριεύει ύψος

μυρίζει μέλλον φθινοπωρινό/ απαλό της μνήμης.

Σε ζωογονούνε/ ήλιος/ μ’ όσους πυρπόλησε η σκιά

θάλασσα/ με τα παγωμένα χαμόγελα στο βυθό

κι ο άνεμος/ που μας πετάει βότσαλα ευτυχίας.

Όμως κοιτάς φεγγάρια Πανσελήνου.

Μα εσύ είσαι όρος./ Ρίξε τα ξύλα και νερά σου κρουνηδόν

πάνω στα χορταράκια/ και στα πεπρωμένα/ της πανίδας

με το καλό/ με τον καιρό/ γίνε πεδιάδα

και τότε τόλμησε και τότε κοίτα.

Γυναίκα ήταν και κοίταζε φεγγάρια Πανσελήνου»

Η παράδοση των ανοιχτών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων

Με την ευκαιρία της πανσελήνου ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, από το ένα ως το άλλο άκρο της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου από το 2002 με επιτυχία, προσφέροντας τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία στο κοινό σε μια ευχάριστη καλοκαιρινή βραδιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού.

Η Πανσέληνος του Αυγούστου 2016 προσέλκυσε πάνω από 63.795 επισκέπτες που κατέκλυσαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Επικράτεια.

Οι εκδηλώσεις στην Αττική…

Όσον αφορά την Αθήνα και την Αττική, εκείνη τη βραδιά η Ακρόπολη θα παραμείνει ανοικτή ως τις 8 το βράδυ και το Σούνιο ως τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις και στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, με τη φιλαρμονική του Γενικού Επιτελείου Στρατού (20.00-22.00), αλλά και στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά («Μελωδίες στην Πανσέληνο» με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και The Underground Youth Orchestra, στις 21.00).

 

στη Θεσσαλονίκη…

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν οι μουσικοί του δρόμου ως ένδειξη αποδοχής τους από την Πολιτεία, με αφορμή το ατυχές περιστατικό απομάκρυνσής τους από τη Δημοτική Αστυνομία την Άνοιξη που μας πέρασε.

Η διευθύντρια του Μουσείου, μάλιστα, Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, μετά το επεισόδιο αυτό, τονίζει πως η πόλη ξεσηκώθηκε και τους υποστήριξε. «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικούς μουσικούς, που σε καιρούς τόσο δύσκολους προσπαθούν να ψυχαγωγήσουν την πόλη με την τέχνη τους, ενδεχομένως βγάζοντας και κάποιο μεροκάματο».

Η συναυλία θα γίνει στον κεντρικό αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με ώρα έναρξης 21.30.

…και στην Κρήτη.

Καταληκτικά, μοναδικό θα είναι και το θέαμα στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον υποβλητικό χώρο Ρόκκας στην Κίσσαμο Χανίων Κρήτης, όπου στις 7/8 θα κορυφωθούν οι «Γιορτές Ρόκκας 2017», περιλαμβάνοντας συμφωνική συναυλία με τη σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου.

  • Το αναλυτικό πρόγραμμα

Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Περιήγηση για το κοινό στην Έκθεση του Μουσείου (19.30 – 20.30) «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι…» (Ο. Ελύτης) Όταν η Μουσική, η Ποίηση και ο Χορός συναντούν τον Έρωτα και το Φεγγάρι του καλοκαιριού. Μια πρόταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Βόλου. Συμμετέχουν οι: Γρηγόρης Γαλάτης, Νιόβη Κωστοπούλου. Χορεύει η Μαρία Κυρμά. Συνοδεύει το κουαρτέτο εγχόρδων καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με τους Α. Μητρά (βιολί), Άντζελα Μπατίστα (βιολί), Γιώργο Σκίμπα (βιόλα), Θέμη Βαγενά (τσέλο). Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, το Φεστιβάλ Χόρτου και την Ι.Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού. Αύλειος χώρος ώρα 21.00

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Περιήγηση για το κοινό στον αρχαιολογικό χώρο (19.30-20.30) «Νύχτα Φεγγαρόφωτη». Μουσική βραδιά με τους Κατερίνα Αποστολοπούλου-υψίφωνο, Σέβη Μαζέρα-πιάνο και Πέπο Σάλεμ –φλάουτο (21.00) Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Χώρος Ενετικού Λιμένος Κάστρου Ναυπάκτου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Ακάνθου, Ιερισσός

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Ιερό της Μητρός Αυτόχθονος στη Λευκόπετρα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ονιθέ Γουλεδιανά Ρεθύμνου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος Μεγάλου Γαρδικίου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Κάστρο Αγίου Γεωργίου Κεφαλονιάς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας

ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙ ΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Μουσική συναυλία με τον Γιάννη Κότσιρα. Συνδιοργάνωση με Δήμο Ναυπακτίας ( η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εξωτερικά του δυτικού λιμενοβραχίονα σε χώρο ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό)

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ & ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Μουσική εκδήλωση με πιάνο σαξόφωνο και τραγούδι (η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου). Ώρα έναρξης 21.00. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος Ιερισσού

Πανσέληνη βραδιά με μακεδονικές γκάϊντες, λύρες και νταχαρέδες στο Ιερό της Μητέρας στη Λευκόπετρα Βερμίου. Διάρκεια εκδήλωσης: 22:00 – 01:00

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017 – ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΦΑ ΡΟΔΟΠΗΣ

Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια
Bυζαντινό κάστρο Ανακτορουπόλεως
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Αρχαιολογικός χώρος Καλής Βρύσης
Αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Πλατανιάς

ΕΦΑ ΕΒΡΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ζώνης
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-24:00

Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-22:00

Αρχαιολογικός Χώρος Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό κατά τις ώρες 20:00-24:00

Ξενάγηση στο Αρχοντικό Ταβανιώτη. Ώρα 21.00. Το Αρχοντικό Ταβανιώτη θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από τις 20.00 έως τις 24.00

ΕΦΑ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΘΑΣΟΥ

– Μουσικό αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη από τη Μικτή Χορωδία του Μορφωτικού Πολιτιστικού συλλόγου Νέας Περάμου (συνεργασία με Δήμο Παγγαίου)

– Μουσική και χορευτική εκδήλωση από τοπικούς πολιτιστικούς Συλλόγους (Συνεργασία με Δήμο Θάσου) ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00. To μουσείο θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως 23:00.

– Μουσική εκδήλωση με τους Οδοιπόρους Καλής Βρύσης με τίτλο “Σαν φεγγαρόλουστη ζωή σε όνειρο πλεγμένη”. Συνδιοργάνωση ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ, ”ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΑΛΗΣ ΒΡΥΣΗΣ”, Ανοιχτό από 21.00 έως και 24.00
Συνδιοργάνωση :ΕΦΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ.Ανοιχτός από 21.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΕΒΡΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη

ΕΦΑ ΞΑΝΘΗΣ

Αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Κεντρικός αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης

EΦΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

Αρχαίο Θέατρο του Γυμνασίου του Αριστοτέλη στη Μίεζα
Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών: Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό από 20:00 έως 24:00

– BRUNA GONDONI και MARCO BENDONIΟ. Διάρκεια εκδήλωσης 20:30 – 21:30
Χορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με τoν Δήμο Σαμοθράκης . Αφορά παράσταση χορών της Ιταλικής Αναγέννησης από τον A.D.A. ANCIENT DANCES ASSOCIATION, υπό τη διεύθυνση των BRUNA GONDONI και MARCO BENDONIΟ. Διάρκεια εκδήλωσης 20:30 – 21:30 ΣΥΝΑΥΛΙΑ με τον Αντώνη Μουσαδέ και Ασμίκ Μπεκλαριάν (21.00 – 24.00)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συναυλία ελληνικής και ξένης έντεχνης μουσικής υπό τον τίτλο “η (οι) μουσική (οι) του δρόμου στο Αρχαιολογικό Μουσείο” με ώρα έναρξης 21.30 και είσοδο ελεύθερη στη συναυλία και στις εξωτερικές μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου από τις 08.00 έως τις 23.00

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μελωδική πανσέληνος στο Μουσείο. Το κοινό θα απολαύσει αγαπημένα τραγούδια από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο (ώρα έναρξης 21.30). Το Μουσείο θα παραμείνει επισκέψιμο για το κοινό ως τις 22.00 [Ωράριο λειτουργίας Δευτ.- Κυρ. 8.00-20.00]. Είσοδος ελεύθερη στη μόνιμη & τις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου από τις 18.30 έως τις 22.00

ΕΦΑ ΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Φιλοξενία της παράστασης “Ο θάνατος της Κλεοπάτρας”, λυρική καντάτα σε μία πράξη σε μουσική του Hector Berlioz και κείμενα του William Shakespeare. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Εταιρεία Λυρικού Θεάτρου Ελλάδας, εκτός του τυπικού ωραρίου λειτουργίας Κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Ευριπίδη Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Θεατρικό Αναλόγιο Σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης, Βοηθός σκηνοθέτη Μιχάλης Αγγελίδης Σκηνογραφική Επιμέλεια Ματίνα Μέγκλα Μουσική εγκατάσταση Αλεξανδρος Γκόνης. Διαβάζουν οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Θωμάς Κοροβίνης, Θεόδωρος Γρηγοριαδης, Γλυκερία Μπασδέκη Διάρκεια: 22:00 – 24:00

α) 20.00-21.00: ξενάγηση στο μουσείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ημαθίας
β) 21.00.: “Τραγούδια για το φεγγάρι” από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βεργίνας και τη Σχολική Χορωδία Βέροιας

ΕΦΑ ΠΕΛΛΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου Έδεσσας
Παλαιά Μητρόπολη Έδεσσας
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 23:00.
Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

ΕΦΑ ΣΕΡΡΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20.00 έως τις 23.00
‘Ζιντζιρλί Τζαμί” Σερρών

ΕΦΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κάστρο Αρχαίας Πύδνας
Αρχαιολογικός χώρος Λειβήθρων, Θεματικό Πάρκο Λειβήθρων
Αρχαιολογικός χώρος Δίου
Σπηλαίο Πετραλώνων – Ελεύθερη είσοδος στο σπήλαιο για το κοινό από τις 20:00 μέχρι τις 23.00

– Μουσική εκδήλωση – συναυλία με το μουσικό σχήμα των Νάντια Παυλίδου- φωνητικά, Βασίλης Μπεζεβέγκης – κιθάρα. Μουσική ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου (jazz, swing, american cinema κλπ). Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00. Κώστας Παπάς – τύμπανα

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00Μουσική εκδήλωση – συναυλία jazz.από την μπάντα Off minor quartet Κωνσταντίνος Παπαχρήστου – τρομπέτα Δημοσθένης Σταλίδης – κιθάρα Λάκης Σαμαράς – μπάσο Κώστας Παπάς – τύμπανα Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00

ΕΦΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Εκδήλωση -σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου- στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα είναι ελεγχόμενης έντασης. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου.

21.00: Eγκαίνια της περιοδικής έκθεσης ‘Μουσικά όργανα και δρώμενα στην αρχαιότητα’.

22.00: Μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα σε έλληνες ποιητές στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20:00 έως και τις 24:00.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσων και η Μουσική Εκδήλωση -σε συνεργασία με τον Δήμο Πολυγύρου- στον αύλειο χώρο του Μουσείου. Οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις θα είναι ελεγχόμενης έντασης. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την καθαριότητα του χώρου.

– Προβολή εποπτικού υλικού με θέμα ”Το Μνημείο του Λέοντα στην Αμφίπολη” Ώρες: 18.00-21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00.

Επίσης θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση από την Εστία Πιερίδων Μουσών. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20:00 έως και τις 24:00 (Μουσική εκδήλωση)
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20:00 έως και τις 24:00.

Διοργάνωση εκδήλωσης με το μουσικό σχήμα, “Οι Μελωδοί της Παράδοσης”

ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟ ΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΦΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πλατεία Παναγίας Κουμπελίδικης στην Καστοριά

ΕΦΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου, Δεσκάτη

ΕΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΕΦΑ ΑΡΤΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας – υπαίθριος χώρος

ΕΦΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Αρχαιολογικός χώρος Ελέας
Αρχαιολογικός χώρος Πύργου Ραγιού

– Μουσική εκδήλωση με έντεχνο μουσικό σχήμα της πόλης με τίτλο: ” Τα τραγούδια του φεγγαριού” . Το μνημείο της Παναγίας Κουμπελίδικης θα παραμείνει ανοικτό από τις 20:00 έως και τις 00:30 . Ιορδάνης Σιδηρόπουλος ερμηνεία, Μερόπη Βλαχογιάννη πλήκτρα, Γιάννης Ευστρατιάδης τύμπανα, Χρήστος Ραγγούσης μπάσο, Γιάννης Σιάρρας βιολί, Περσεφόνη Χατζηνικολάου φωνή.

– Θεματικές ξεναγήσεις στην Ι.Μ. Κοίμησης Θεοτόκου Τορνικίου από αρχαιολόγους και συντηρητές της ΕΦΑ Γρεβενών. Ωρες: 20:00 έως 22:00

– Μουσική βραδιά στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου με τίτλο “Ψάχνω στο φως … με τραγούδια αγαπημένα”. Ώρες: 22:00 έως 24:00. Συμμετέχουν: Ιορδάνης Σιδηρόπουλος ερμηνεία, Μερόπη Βλαχογιάννη πλήκτρα, Γιάννης Ευστρατιάδης τύμπανα, Χρήστος Ραγγούσης μπάσο, Γιάννης Σιάρρας βιολί, Περσεφόνη Χατζηνικολάου φωνή.

α) Παρουσίαση των έργων του Εικαστικού Εργαστηρίου, που θα λάβει χώρα από τις 30 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2017, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Τα έργα θα εκτεθούν στον προθάλαμο της Έκθεσης του Μουσείου.

β) Μουσική εκδήλωση, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με τον Μανώλη Χατζημανώλη και το Plaza ensemble, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ώρες εκδηλώσεων: 21:00-24:00.Για τις παραπάνω εκδηλώσεις το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 24:00.

ΕΦΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης – Στάδιο

ΕΦΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος “Νεκρομαντείου”

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΦΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Κάστρο Φαναρίου (Τ.Κ Φαναρίου, Δήμου Μουζακίου, ΠΕ Καρδίτσας)
Άνω Κερασιά, Δήμου Ρήγα Φεραίου (ιστορικός τόπος)

ΕΦΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

– Βυζαντινό Κάστρο Βελίκας

Βραδιά τραγουδιού και ποίησης. 1. “Μεγάλος Ερωτικός” του Μάνου Χατζηδάκι. Μουσικοί: Γ. Αναστάση, Ε. Δόβα, Ε. Καραγιάννης, Α. Φρέστας. 2. Ανάγνωση ελληνικών και ξένων λογοτεχνικών κειμένων. Διαβάζουν: Μ. Ελισάφ, Μ. Στρατσάνη. Συνδιοργάνωση με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Δωδώνης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από 20:00 έως 24:00.

– Ακρόπολη Ιτς Καλέ Κάστρου Ιωαννίνων – Υπαίθριος χώρος μπροστά από το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Μουσική Εκδήλωση. Η μεσόφωνος Αλεξάνδρα Γκράβας σε μουσική εκδήλωση με τίτλο: “Αυτόν που αγαπώ” με τραγούδια από την Ελλάδα, την Κύπρο, τον Λίβανο, τη Γαλλία, το Μεξικό, την Κίνα κ.α. Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Ιωαννιτών. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00 στις 21:30. Το ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου με ελεύθερη είσοδο θα είναι από 20:00 μέχρι την ολοκλήρωση της παράστασης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο Δήμος Πάργας.

– Θεατρική παράσταση “ΑΝΤΙΓΟΝΕΣ” από το θεατρικό Εργαστήρι Πάργας «Η ΑΥΛΑΙΑ». Τρεις Αντιγόνες 1.Το αρχέτυπο – η Σοφόκλεια ηρωίδα 2.Η σύγχρονη Αντιγόνη του ναζιστικού Βερολίνου (η Μπρεχτική ηρωίδα) 3.Το μέλλον (η νεαρή Αντιγόνη). Πρόκειται για μια διασκευή των έργων του Σοφοκλή, του Μπρεχτ και του Παζολίνι. Ο άνθρωπος μπροστά στο χρέος και την ηθική. Σκηνοθεσία:Ιωάννα Μουλιάκου. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στις 21:30. Το ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου του Νεκρομαντείου με ελεύθερη είσοδο θα είναι από 20:00 μέχρι την ολοκλήρωση της παράστασης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ο Δήμος Πάργας.

– Αρχαϊκός ναός Απόλλωνα αρχαίας Μητρόπολης (Τ.Κ. Μοσχάτου, Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, Π.Ε. Καρδίτσας)

Μουσική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Ώρες λειτουργίας του χώρου την ημέρα του εορτασμού από τις 20:00 έως τις 24:00

Μουσική εκδήλωση στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μουζακίου. Ώρες λειτουργίας του χώρου την ημέρα του εορτασμού από 20:00 έως 24:00

ΓΔΑΜΤΕ/ ΥΝΜΤΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εκδήλωση με έντεχνη ελληνική μουσική σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Κερασιωτών Πηλίου και την ΥΝΜΤΕ Θεσσαλίας. Ώρα 20.30

Εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βελίκας “Φιλοκτήτης”

ΕΦΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Τρίκαλα, Βυζαντινό Κάστρο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΕΦΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Πύργος Δομενεγίνη, Αργάσι Ζακύνθου
Αύλειος χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέως Ιθάκης

ΕΦΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (βενετσιάνικη στέρνα)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

– Αρχαιολογικός χώρος Στράτου
Κάστρο Αγίας Μαύρας
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00

– Αρχαιολογικός Χώρος Οινιάδων (Νεώσοικοι)
Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00

Μουσική εκδήλωση με τίτλο: “Πόσα άστρα έχει ο ουρανός ;” Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια με παράλληλη αφήγηση για τα άστρα, τη σελήνη και τους μύθους. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Εγκαίνια έκθεσης γλυπτικής του Χρήστου Μπάρλου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 21.00 έως και τις 24.00 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εσωτερικό και στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου.

ΕΦΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

– Μουσική συναυλία με τη συμμετοχή της Κοινωφελούς Ομάδας του Δήμου Ιθάκης – Τμήμα Φιλαρμονικής υπό τη Δ/νση του κ. Γιώργου Σκριβάνου. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ιθάκης. ‘Ωρα έναρξης 21.30. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 20.00 – 21.30, ενώ ο αύλειος χώρος του μέχρι τα μεσάνυχτα

– Μουσικοχορευτική εκδήλωση σε συνεργασία με το SEVEN Festival 2017, με θέματα από την ελληνική οπερέτα και ρετρό ελληνικό τραγούδι συνθέσεων των Θ.Ι. Σακελλαρίδη, Ν. Χατζηαποστόλου, Κ. Γιαννίδη, Αττικ, Σουγιούλ, Χαιρόπουλου κ.α. Ώρα εκδήλωσης: 21.00-22.30. Τραγουδούν Έλλη Καρύδη, υψίφωνος, Αφροδίτη Παπαβασιλείου υψίφωνος, Παντελής Κοντός, βαρύτονος, Χρήστος Μπογδάνος, βαρύτονος. Χορεύουν: Νάντη Ρίζου, Φλώρη Δανδόλου, Δημήτρης Ντάλλας. Μουσική συνοδεία: Μαρία Μάζη, πιάνο & Νίκος Μεταλληνός, κρουστά. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙ ΑΣ ΚΑΙ ΛΕΥΚΑΔΟΣ

Μουσική εκδήλωση με τον καλλιτέχνη Ευάγγελο Ζούλα (συνδιοργάνωση με Δήμο Αγρινίου)

ΕΦΑ ΑΧΑΙΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας

Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 21:00 έως 24.00

Αρχαιολογικός Χώρος Επικουρίου Απόλλωνος

Αρχαιολογικός χώρος κάστρο Χλεμούτσι

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κάστρο – Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας
Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδας στην Υπάτη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

– Εκδήλωση με τίτλο “Με το τηλεσκόπιο στο Μουσείο”, σε συνεργασία με την Αστρονομική Εταιρεία “Ωρίων”. 20.00-21.00 Θεματικές ξεναγήσεις του κοινού στις συλλογές. 21.00-21.30 Διάλεξη μέλους της Αστρονομικής Εταιρείας “Ωρίων”, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου. 21.30 Αστροπαρατήρηση και Ουρανογραφία από τα μέλη του Ωρίωνα στον προαύλιο χώρο με τη συμμετοχή του κοινού. 22.30 Συναυλία με το μουσικό σχήμα “Ονειρόδρομοι” με συνθέσεις του Γιώργου Παπαδόπουλου και τη συνοδεία ποιημάτων. Λήξη εκδήλωσης στις 24.00

– Συναυλία εγχόρδων με το μουσικό σύνολο “Τα Χρώματα της Ήλιδας”, αφιέρωμα στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη

– Μουσική παράσταση από το μουσικό σχήμα “ΛΥΡΑΥΛΟΣ” με τίτλο “3 Χιλιετίες Ελληνική Μουσική”, όπου μέσα από τον ήχο τριάντα ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων θα παρουσιασθούν αρχαιοελληνικά κομμάτια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Οιχαλίας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό έως τις 24.00

– Μουσική συναυλία από τον Σύλλογο Φιλόμουσων Λεχαινών Ορφεύς. Ώρα 21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 20:30 έως τις 24.00

ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Περιήγηση στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας – Μουσική εκδήλωση, ώρες: 20.00-24.00

Περιήγηση στις αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου Φθιώτιδας – Μουσικοχορευτική εκδήλωση, ώρες: 20.00-24.00

Περιήγηση στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αταλάντης, ώρες: 20.00-22.00
Αρχαιολογικός χώρος Πρόερνας – Νέο Μοναστήρι

ΕΦΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

Κάστρο Καράμπαμπα, Χαλκίδα- Δυτικός Προμαχώνας Ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός για το κοινό από 21.00 έως 24.00
Λέων Χαιρώνειας
Αρχαιολογικό Μουσείου Θηβών
Αρχαιολογικός Χώρος Αλυκής
Αρχαιολογικός χώρος Ορχομενού

ΕΦΑ ΦΩΚΙΔΟΣ

Κάστρο Άμφισσας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βραυρώνας

ΕΦΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

– Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, ώρες: 21.00- 24.00
Λεβαδέων ” Έτσι είναι η Ζωή” με την ορχήστρα της Ζωής Τηγανούρια από τις 21.00 έως τις 23.00 Μουσική εκδήλωση του Δήμου Λεβαδέων ” Έτσι είναι η Ζωή” με την ορχήστρα της Ζωής Τηγανούρια από τις 21.00 έως τις 23.00

– Αρχαία Τραγωδία “Επτά επί Θήβας” από το θεατρικό εργαστήριο της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από τις 19.00 έως τις 23.00

– Μουσική εκδήλωση από το Φροντιστήριο Θηβαϊκής αρχαιογνωσίας με την Πόπη Αστεριάδη -Νέο Κύμα. Ο χώρος είναι προσβάσιμος στο κοινό.

– Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Δήμο Ορχομενού, πλησίον του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού, από τις 20.00 έως τις 23.00

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μουσική εκδήλωση με την Ανδριάννα Μπάμπαλη και το κουαρτέτο Quarderinas Quartet. “Quarderinas Moonlight Stories”. Ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Μουσείων Εστίαση Α.Ε.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 20.00 έως τις 24.00. “Νυχτερινές Ιστορίες” (20.00-21.30): αρχαιολόγοι του μουσείου και ξεναγοί αφηγούνται… “Στον κήπο του Μουσείου” (21.30-23.00): συναυλία έντεχνης μουσικής με την Ηρώ Σαϊα στο αίθριο του Μουσείου.

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

19.00 – 20.00. Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Βραυρώνας. 20.00-21.00 Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. 21.00-23.00 Συναυλία του μουσικού σχήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές” στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Μαρκοπούλου
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ

Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Κεραμεικού
Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπιείου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 20.00-22.00.
Ναός Αγίου Γεωργίου (Ομορφοκκλησιά) Γαλατσίου
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων
Αρχαιολογικός χώρος Κρήνης Θεαγένους στα Μέγαρα
Αρχαιολογικός χώρος Αφαίας, Αίγινα – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός χωρίς εκδηλώσεις από 21.00 έως 23.30
Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά (αύλειος χώρος μουσείου)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΕΦΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Μνημειακή ενότητα οικοπέδων στις οδούς Άγιδος και Τριακοσίων

ΕΦΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Φρούριο Παλαμηδίου

ΕΦΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο χώρος και το μουσείο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 20.00 έως και τις 24.00. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο θα επιτρέπεται μόνον πέριξ του μουσείου και μέχρι το “Νότιο Λόφο” συνοδεία φυλάκων.

Συνδιοργάνωση με Δήμο Γαλατσίου. Συναυλία στον περιβάλλοντα χώρο του ναού, του Haig Yazdjian με ενδεικτικό τίτλο “Μουσική της Ανατολής σε βυζαντινούς δρόμους”. Ξενάγηση στο μνημείο από αρχαιολόγο της ΕΦΑ ΑΘΗΝΩΝ. Διάρκεια εκδήλωσης 20.00-24.00

ΕΦΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

Μουσική συναυλία. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20.00 έως 24.00

Συναυλία κλασικής μουσικής. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 22.00

“Μελωδίες στην Πανσέληνο” με τη σοπράνο Βάσια Ζαχαροπούλου, τον τενόρο Δημήτρη Πακσόγλου και THE UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA. Έναρξη 21.00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός μέχρι τις 23:30
Μουσική εκδήλωση. Συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας Οι χώροι θα παραμείνουν ανοικτοί για το κοινό έως 24:00. Τα μνημεία θα έχουν ήδη οριοθετηθεί με περισχοίνιση .

Μουσική συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα. Ώρες που θα παραμείνει ο χώρος ανοιχτός για το κοινό : 21.00 – 24.00 Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Ναυπλιέων.

ΕΦΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος και Μουσείο Ισθμίας

ΕΦΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Ανακτόρου Νέστορος
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Μεσσήνης
Αρχαιολογικός Χώρος Κάστρου Καλαμάτας

ΕΦΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Αρχαίο Θέατρο Μαντινείας
Κάστρο Παραλίου Άστρους
Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΦΑ ΛΕΣΒΟΥ

Αύλειος χώρος Τσαρσί Χαμάμ, πόλη Μυτιλήνης

ΕΦΑ ΧΙΟΥ

Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου
Αρχαιολογικός χώρος Εμπορειού Χίου
Ο χώρος και το Μουσείο θα παραμείνουν ανοικτά από τις 20.00 έως και τις 24.00, θα γίνει ξενάγηση και θα παρουσιαστεί στο αίθριο του Μουσείου ομιλία με θέμα την αρχαιοαστρονομία και την απεικόνιση των ουρανίων σωμάτων στην αρχαία ελληνική τέχνη.

– Βραδιά μουσικής με έργα από το ρεπερτόριο της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης (ιταλικό και ρωσικό τραγούδι) με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Πύλου Νέστορος στον πραύλιο χώρο του ανακτόρου Νέστορος. Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός και θα ανοίξει μόνο μετά το πέρας της συναυλίας επισκέψιμος έως τις 00.30

– Κονσέρτο εγχόρδων νέων της Ακαδημίας της Βιέννης από το μουσικό σύνολο “Young Master players” που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Μεσσήνης. Ο χώρος θα παραμείνει κλειστός εκτός από την είσοδο έως το αρχαίο θέατρο. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης έως τις 24:00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης έως τις 24:00. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό χωρίς τη διοργάνωση εκδήλωσης έως τις 24:00.
“Πανσέληνος Αυγούστου”. Συναυλία με τον Διονύση Τσακνή και μικρό σύνολο ορχήστρας

– Επετειακό Ρεσιτάλ ενός πιάνου και μίας φωνής στο Κάστρο του Παραλίου Άστρους και στον περιβάλλοντα χώρο με παράλληλη έκθεση φωτογραφίας με θεματολογία από την περιοχή του κάστρου. Τίτλος εκδήλωσης “Στο φως του φεγγαριού”

ΕΦ ΕΝΑΛΙΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Μουσείο Τσικλητήρα Έκθεση Συλλογή RENE PUAUX (έναντι Δημαρχείου Πύλου – Παλιό Λιμάνι)

Θέατρο Σκιών: “Ο Καραγκόζης και η Σχολή Ιππασίας”, από τον Άκη Τσαβαρή και την Κομπανία του Μπερντέ
Συναυλία Κλασικής Μουσικής με την Όλγα Holdolff Μυριάγκου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Λευτέρη Βενιάδη, στο πλαίσιο του Μουσικού φεστιβάλ που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου

Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό από 18.30 έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας

ΕΦΑ ΧΙΟΥ

Βυζαντινό Μουσείο Χίου
Αρχαιολογικός Χώρος Αρχοντίκι Ψαρρών Μουσική βραδιά με συγκρότημα έντεχνης μουσικής
Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος (Σάμος)
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Κηρύκου (Ικαρία) Το μουσείο θα παραμείνει ανοικτό για το κοινό από 20:00 – 23:00

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αρχοντικό Νικολαϊδη, Χώρα Πάτμου
Ωδείο Ρόδου – Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00
Αρχαιολογικός χώρος Χριστού της Ιερουσαλήμ, Κάλυμνος
Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης Άνδρου

Θα είναι ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγημένα από τις 21.00 έως την 01.00 της επόμενης ημέρας. Το Βυζαντινό Μουσείο Χίου (Μετζητιέ Τζαμί), στο κέντρο της πόλης της Χίου, το “Παλάτι Ιουστινιάνι”, το κτήριο της “Σκοτεινής Φυλακής” και το Συγκρότημα του Οθωμανικού Λουτρού στο Κάστρο της Χίου, το Οσμανιέ Τζαμί (Τζαμί Φραγκομαχαλά), θα είναι ανοιχτά για το κοινό και φωταγωγημένα από τις 21.00 έως την 01.00 της επόμενης ημέρας.

ΕΦΑ ΣΑΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Μουσική εκδήλωση με τους SamaΝ Project. Πρόκειται για ένα νέο συγκρότημα που ασχολείται με παραδοσιακή, ρεμπέτικη και σμυρναίικη μουσική. Η βασική σύνθεση του αποτελείται από πολίτικη λύρα, ούτι, κιθάρα, κρουστά, γυναικεία και ανδρική φωνή και συμπληρωματικά με τσαμπουρά, μπασοκίθαρο και τζουρά. Παίζουν και τραγουδούν οι: Φωτώ Βακίρη, Στέλιος Βαρβάκης, Παναγιώτης Παναγάκης, Γιώργος Παππάς και Fabio Giardina

ΕΦΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 20.00 έως τις 24.00 – Μουσική – εικαστική εκδήλωση

Εκδήλωση σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών και Μεταφραστών Ρόδου

Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (Προϊστορική Συλλογή, Επιγραφική Συλλογή, κήπος, σεράι)

Βιβλιοπαρουσίαση – μουσικοχορευτική εκδήλωση / Συνδιοργάνωση με το Αναγνωστήριο “Αι Μούσαι”, τον Δήμο Καλύμνου, την Περιφέρεια Δωδεκανήσου

Συναυλία σύγχρονης τζαζ μουσικής / Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω Τμήμα ΠολιτισμούΣυναυλία σύγχρονης τζαζ μουσικής / Συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού – Αθλητισμού και Βρεφονηπιακών Σταθμών Δήμου Κω Τμήμα Πολιτισμού
Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό πέραν του ωραρίου του από τις 21.00 έως τις 24.00.

ΕΦΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Ιερό Ποσειδώνα και Αμφιτρίτης στα Κιόνια Τήνου Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από τις 21.00 έως 24.00

Ύρια Νάξου Μουσική εκδήλωση με την Άννα Αναματερού 21.30-24.00

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

ΕΦΑ ΧΑΝΙΩΝ

Αρχαιολογικός Χώρος Απτέρας
Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας

ΕΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων
Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας
Αρχαιολογικός χώρος Τυλίσου

«Όμορφη πόλη, Φωνές Μουσικές…» 21.00 -24.00 Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με ΚΔΕΠΑΠ και Ωδείου Μυθωδία με τίτλο «Όμορφη πόλη, Φωνές Μουσικές…» 21.00 -24.00

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

“ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΒΕΓΓΕΡΑ” συναυλία στον υπαίθριο χώρο του ΑΜΗ, μια ετερόηχη μουσική ομάδα από διαφορετικούς καλλιτέχνες θα παρουσιάζει ποικίλα ηχοχρώματα από το μουσικό και ποιητικό υλικό της πααραδοσιακής μουσικής της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης, από τον Ερωτόκριτο μέχρι και τους σημερινούς μαντιναδόρους. Από τις 21:00 ως τις 23:30.

«Ταξιδεύουμε με τα φτερά της Μουσικής»

Μουσική εκδήλωση με τις αδερφές, Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή και τον Γιώργο Καλούδη. Συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα ΧανίωνΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο αλώνι ανατολικά των κτισμάτων της πρώην Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου. «Γιορτές Ρόκκας 2017».

Συμφωνική συναυλία με την Σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τον Μπάσο Χριστόφορο Σταμπόγλη και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παύλου Σεργίου. Θα παρουσιαστούν Άριες από Όπερες και η 3η Συμφωνία Μπετόβεν (Eroica).

Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός από τις 8:00 π.μ. έως και τις 12:00 μ.μ.

Μουσική εκδήλωση με τον Μάριο Φραγκούλη. Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Χερσονήσου.

Μουσική εκδήλωση με το μουσικό σχήμα “Θαλήτας”. Συνδιοργάνωση με το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Μουσική βραδιά εις μνήμη Κωνσταντή Κουβίδη με το κουαρτέτο του Γιάννη Παπατριανταφύλλου.

Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Μαλεβιζίου.

ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Έκθεση και Αύλειος χώρος Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου

ΕΦΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ενετική Έπαυλη De Mezzo στην Ετιά Σητείας Μουσική εκδήλωση με τοπικές χορωδίες. Ώρα 20:30 -23:00

ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Αρχαιολογικός Χώρος Φθιωτίδων Θηβών (Νέας Αγχιάλου)

Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΕΦΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μουσικοθεατρική παράσταση με τη Μάνια Παπαδημητρίου και τον Άρη Γραικούση. Ώρα έναρξης 20.00. Συνδιοργάνωση με Δήμο Ρεθύμνης, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης & Πολιτιστικός Σύλλογος Γουλεδιανών
Μουσική βραδιά με ελληνική έντεχνη μουσική. Συνδιοργάνωση με το Δήμο Ζίτσας. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό από 20.00 έως 24.00

ΕΦΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

“Η άλλη πλευρά του Φεγγαριού”. Μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Μάνο Χατζηδάκι. Συνδιοργάνωση με το θέατρο Δίδελφυς, την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλονιάς και την Ι.Μ. Κεφαλληνίας. Ώρα έναρξης 21.30. Ο αρχαιολογικός χώρος θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 20.00 μέχρι και την ολοκλήρωση της συναυλίας και την αποχώρηση των θεατών.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΦΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Έκθεση και αύλειος χώρος Γιαννοπούλειου Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού

Περιήγηση για το κοινό στην Έκθεση του Μουσείου (19.30-20.30). Μουσική συναυλία από το Γυναικείο Μουσικό Σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Αλμυρού και από τη Μουσική Παρέα “Οι φίλοι της Μουσικής λαϊκοί και όχι μόνο”, στον αύλειο χώρο του Μουσείου (20.30). Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με την ΕΦΑ Μαγνησίας

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -