36.2 C
Athens
Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Γάτα στο παράθυρο

Οι γάτες, γράφει ο “Independent”, συχνά δείχνουν αδιάφορες και δεν εκδηλώνουν και πολύ τα συναισθήματά τους. Μερικές κινήσεις τους όμως είναι πιο εύκολο να “διαβαστούν”. Όλοι ξέρουμε ότι αν η ουρά μιας γάτας φουσκώσει ξαφνικά, είναι καλύτερο να φύγεις απ’ το οπτικό της πεδίο: είναι σούπερ τρομαγμένη ή θυμωμένη και δεν αποκλείεται να ορμήξει στον (αόρατο συχνά) εχθρό. Επίσης η γάτα θα κάνει “χχχχχς” σε αντίπαλες γάτες στη γειτονιά ή ακόμα και στο σπίτι, αν νιώσει ότι κάποιος θέλει να “κλέψει” το χώρο της.

Οι γάτες όμως -που έχουν εξημερωθεί ως είδος για παραπάνω από 5.300 χρόνια- ανέπτυξαν την ικανότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους και μέσα από μια ποικιλία ήχων. Μερικοί ιστορικοί θεωρούν ότι οι γάτες πρωτοπλησίασαν τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια, πρώτα στην Κύπρο κι έπειτα στην Αίγυπτο.

Ήταν χρήσιμες στον άνθρωπο μιας και προστάτευαν τις σοδειές απ’ τα πεινασμένα ποντίκια. Από τότε που προσαρμόστηκαν στον κόσμο των ανθρώπων, οι γάτες ανέπτυξαν 16 διαφορετικά νιαουρίσματα. Συνήθως δεν νιαουρίζουν σε άλλες γάτες ή σε άλλα ζώα, αλλά τελειοποίησαν τις φωνές τους για να πετυχαίνουν και να παίρνουν αυτό που θέλουν απ’ τον άνθρωπο.

Το κάθε νιαούρισμα έχει τη δική του λειτουργία: Με άλλο η γάτα απαιτεί κάτι, με άλλο ανακοινώνει την παρουσία της, με άλλο αρνείται κάτι, με άλλο “φλερτάρει” τον άνθρωπο. Συχνά κάποια νιαουρίσματα σημαίνουν πως η γάτα πονάει ή (αν δεν είναι στειρωμένη) ότι βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής. Κάποιες φορές όταν μια γάτα κάθεται στο παράθυρο και βλέπει πουλιά ή σκιουράκια έξω μπορεί να κάνει ήχους που μοιάζουν με κουβεντούλα ή τιτίβισμα. Πολλοί θεωρούν ότι το κάνουν αυτό για να “προσελκύσουν” μικρά ζώα, ενώ κάποιοι ειδικοί λένε πως ο ήχος βγαίνει καθώς κουνούν το σαγόνι τους με τον τρόπο που θα σκότωναν το θήραμά τους.

Πάντως οι γάτες κρατούν τα πολύ ιδιαίτερα νιαουρίσματά τους (αυτά με τα οποία ζητούν πράγματα) για εμάς τους ανθρώπους. Η ικανότητά μας να ανοίγουμε κονσέρβες γατοτροφής, πόρτες και παράθυρα -πράγματα δηλαδή που χρειάζονται αυτές- πάει χέρι χέρι με την επιθυμία τους για συντροφιά και προσοχή. Αν και οι γάτες είναι εξαιρετικά ανεξάρτητες -και δεν θα κρύψουν την ενόχλησή τους αν τις πάρεις αγκαλιά εφόσον δε θέλουν εκείνη τη στιγμή- δεν αγαπούν την απόλυτη μοναξιά. Θέλουν τη φιλία με τον άνθρωπο. Το αργό ανοιγοκλείσιμο των ματιών από μια γάτα είναι ό, τι και το κλείσιμο του ματιού μεταξύ φίλων, σύμφωνα με τον Δρ. Gary Weitzman, συγγραφέα του νέου βιβλίου του National Geographic “How to Speak Cat”.

“Το ανοιγοκλείσμο των ματιών είναι σαν ένα φιλάκι απ’ τη γάτα” είπε στο πρακτορείο Associated Press. Ακόμα και οι κινήσεις των αυτιών ή των μουστακιών μπορεί να μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα. Αν τα αυτιά της γάτας είναι τραβηγμένα προς τα κάτω, μη την πλησιάζετε, είναι σε αμυντική φάση – ειδικά αν η ουρά της μοιάζει μεγαλύτερη.

Μια γάτα είναι ευτυχισμένη, ήρεμη ή φιλική όταν τα μουστάκια της είναι κανονικά, στα πλάγια του προσώπου της. Και οι τεντωμένες ουρές είναι σαν τις ανθρώπινες χειραψίες. Γάτα με την ουρά της τεντωμένη προς τα πάνω χαίρεται που σε είδε. Αν μάλιστα η ουρά της τρέμει ή κουνιέται συνεχώς είναι υπερενθουσιασμένη!

Το γουργουρητό συνήθως σημαίνει ότι η γάτα έχει χαλαρώσει και είναι ικανοποιημένη. Σπανιότερα σημαίνει ότι προσπαθεί να κάνει τον εαυτό της να νιώσει καλύτερα εάν νιώθει άρρωστη ή αγχωμένη. Όταν η γάτα τρίβει με το μάγουλο και το σώμα της έναν άνθρωπο ή ένα αντικείμενο, προσπαθεί να ορίσει το χώρο της. Επίσης όμως μπορεί να είναι μια δήλωση αγάπης, καθώς η κτητικότητα που δείχνει εκείνη τη στιγμή σε εσάς ισούται με την τρυφερότητα. Μερικές γάτες “ζυμώνουν” με τα πατουσάκια τους (και καμιά φορά τα νύχια τους) μια μαλακή επιφάνεια ή το σώμα ενός ανθρώπου. Είναι μια συμπεριφορά που τους έχει μείνει απ’ τα βρεφικά τους χρόνια, τότε που θήλασαν και έκαναν μασάζ στη μητέρα τους για να κατεβάσει γάλα.

Πιθανότατα γνωρίζετε πως μια γάτα που βαριέται δεν είναι ευτυχισμένη και οι δυστυχισμένες γάτες τείνουν να εμφανίζουν προβλήματα συμπεριφοράς. Οι γάτες που βαριούνται, είναι γνωστό πως μπορεί να έχουν λανθασμένη ή καταστροφική συμπεριφορά όπως ξύσιμο, επιθετικότητα, κατάθλιψη, συνεχές κλάμα, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη και περισσότερες ώρες ύπνου. Οι γάτες που βαριούνται, μπορεί επίσης να αρχίσουν να λερώνουν έξω από το δοχείο της γάτας.
Το να ζει μια γάτα μέσα στο σπίτι, έχει πολλά πλεονεκτήματα, ανάμεσα στα οποία είναι η ελαχιστοποίηση των εξωτερικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο, όπως τα αυτοκινητιστικά ή επιθέσεις από άλλα ζώα, ασθένειες κ.α. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι, μπορεί να ζήσουν ακόμα και τα διπλάσια χρόνια σε σχέση με τις γάτες που ζουν εκτός.

Με την απόφασή σας να κρατήσετε μια γάτα εντός του σπιτιού, αναλαμβάνετε την ευθύνη ως προς την ευτυχία της. Πιστεύετε πως η γάτα σας βαριέται;

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να βρείτε πως θα εμπλουτίσετε το περιβάλλον της ώστε να γίνει χαρούμενο.

Αξιολογήστε το περιβάλλον. Είναι γατίσιο; Η γάτα σας έχει αρκετά πράγματα να κάνει, να παίζει και να παρακολουθεί; Σκεφτείτε τι αρέσει στη γάτα και αν αυτά που της αρέσουν τα έχετε στο σπίτι σας.
Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να εμπλουτίσετε το σπίτι σας με πράγματα που θα την κάνουν χαρούμενη. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απλό, για παράδειγμα η μετακίνηση μιας πολυθρόνας κοντά στο παράθυρο, ώστε να έχει θέα. Στη γάτα σας αρέσει να βλέπει έξω, να έχει πράγματα να παρακολουθεί, μέρη να σκαρφαλώνει και πολλά ασφαλή παιχνίδια να παίζει.

* Θέα από το παράθυρο. Βρείτε μια θέση κοντά στο παράθυρο. Είναι σημαντικό για τη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι να έχει θέα και να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τι γίνεται έξω. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον γιΆ αυτή. Μπορείτε να βρείτε κάποιο προϊόν που προσαρμόζεται στο παράθυρο ή ένα γατόδεντρο πολλών επιπέδων.
Πολλά παιχνίδια. Οι γάτες βαριούνται με τα ίδια παιχνίδια μετά από ένα διάστημα. Ένας ωραίος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό, είναι να τα κρύβετε και να της τα δίνετε ξανά μετά από ένα διάστημα.
* Catnip. Το catnip είναι η αδυναμία των περισσότερων γατών. Μια καλή ιδέα είναι να προσφέρετε στη γάτα σας το βότανο αυτό κάποιες φορές ή να εμπλουτίσετε τα παιχνίδια της με catnip πριν της τα δώσετε για να ξαναπαίξει. Βάζοντας σε ένα κουτάκι catnip και τοποθετώντας μέσα τα παιχνίδια της, μπορείτε να την κάνετε πολύ χαρούμενη.
* Το παιχνίδι στο πρόγραμμα. Προγραμματίστε την ώρα του παιχνιδιού έτσι ώστε να παίζετε με τη γάτα σας δύο φορές την ημέρα. Το κυνήγι της μπάλας, ένα φωτάκι λέιζερ ή ένα απλό φτερό, μπορούν να είναι τα παιχνίδια που θα μπουν μέσα στο πρόγραμμα ευχαρίστησης της αγαπημένης σας. Παίξτε μαζί της ακόμα και λίγη ώρα την ημέρα, για παράδειγμα την ώρα που βλέπετε τηλεόραση το βράδυ.
* Ώρα αγάπης. Μερικές γάτες πραγματικά θέλουν λίγη από την ώρα σας και την προσοχή σας. Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να έρθει και να καθίσει στην αγκαλιά σας την ώρα που ξεκουράζεστε.
* Απαραίτητο το γρασίδι. Σε πολλές γάτες αρέσει πολύ να μασουλάνε γρασίδι. Αυτό είναι μια απόλαυση που δεν θα έπρεπε να λείψει από καμία γάτα, άλλωστε είναι εύκολο να συντηρηθεί και ταυτόχρονα είναι πολύ υγιεινό.
* Μια θέση στον ήλιο. Οι γάτες λατρεύουν τον ήλιο και μια ωραία θέση σε παράθυρο με ήλιο, είναι το ιδανικό μέρος για να κάθεται η γάτα σας. Αν έχετε τις κουρτίνες κλειστές, φροντίστε να τις ανοίγετε ώστε να μπορεί να λιάζεται όποτε θέλει.
* Κατασκευές για να ξύνουν τα νύχια τους, γρασίδι, κρεβατάκι στο παράθυρο, θέα και ενασχόληση, είναι όλοι πολύ σπουδαίοι τρόπο για να εμπλουτίσετε τη ζωή της γάτας που ζει μέσα στο σπίτι και να μην τη δείτε να βαριέται.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -