Επιμέλεια: Παναγιώτης Μήλας
Ο σκηνοθέτης Μίνως Βολανάκης είχε επιχειρήσει, στη δεκαετία του 1980, να μετατρέψει τις πέτρες και «τη στείρα γη» σε χώρους πολιτισμού και παιδείας του κοινού όλων των περιοχών της Αττικής. Η αρχή, το 1983, έγινε στην Πετρούπολη και ακολούθησε ο Βύρωνας το 1987. Τα νταμάρια αλλά και άλλοι ξεχασμένοι χώροι μεταμορφώθηκαν σε ζεστές αγκαλιές: Νίκαια, Ρεματιά στο Χαλάνδρι, Άλσος Νέας Σμύρνης, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Αττικό Άλσος, Μαρούσι, Βριλήσσια.
Οι δήμοι έδιναν τη δυνατότητα στους δημότες τους να απολαύσουν δυνατές παραστάσεις με εκλεκτούς ηθοποιούς. Τα ανοικτά θέατρα στις γειτονιές της Αθήνας, προσέφεραν καλοκαιρινές ανάσες στους κατοίκους. Τα τοπικά φεστιβάλ έγιναν τα πολυαναμενόμενα πολιτιστικά γεγονότα κάθε περιοχής. Βέβαια μερικές φορές οι σκηνές αυτές χρησιμοποιήθηκαν μόνο ως καλοκαιρινές «πιάτσες» και όχι ως τμήμα της πολιτιστικής πολιτικής του κάθε δήμου.
Στα Βριλήσσια, το παλιό Νταμάρι, στο Πάτημα άρχισε να υποδέχεται από το 1990 κάθε καλοκαίρι θεατρικά και μουσικά σχήματα. Κυρίως όμως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 καθιερώθηκε στη συνείδηση των κατοίκων το Φεστιβάλ του δήμου όταν μάλιστα δόθηκε και το όνομα «Αλίκη Βουγιουκλάκη» στο ανοιχτό θέατρο. Την περίοδο αυτή με τη ουσιαστική συμβολή του κ. Τάκη Βουγιουκλάκη και τη συμπαράσταση των δημάρχων Αργύρη Ντινόπουλου και Κώστα Ιωαννίδη, το φεστιβάλ εδραιώθηκε και έγινε αγαπητό όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και στους καλλιτέχνες.
Φέτος βρισκόμαστε στην 28η διοργάνωση και στην ολοκλήρωση των εκδηλώσεων με το παρακάτω πρόγραμμα:
***
Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι»
Ακολουθώντας τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλα τα πρόσωπα του δράματος μοιράζονταν στους τρεις υποκριτές, ο Αιμίλιος Χειλάκης γίνεται Αγαμέμνονας και Αχιλλέας, η Αθηνά Μαξίμου γίνεται Κλυταιμήστρα και Μενέλαος και η Λένα Παπαληγούρα Ιφιγένεια και Πρεσβύτης. Μαζί τους ένας 9μελής γυναικείος χορός που με ζωντανή μουσική και το τραγούδι της Αργυρώς Καπαρού μας αφηγούνται την τραγική ιστορία της Ιφιγένειας, αλλά κυρίως τις συνθήκες που οδήγησαν στον χαμό της. Γιατί το πραγματικό θέμα της τραγωδίας δεν είναι η άδικη σφαγή μιας αθώας κοπέλας, αλλά η εξουσία: πώς οι άνθρωποι έλκονται από αυτήν και μέχρι πού μπορεί να φτάσουν για να την κατακτήσουν και να τη διατηρήσουν. Για τους Έλληνες η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν απλά ένα πρόσχημα για να εκστρατεύσουν κατά της Τροίας και να επιστρέψουν με τα λάφυρα των νικητών. Και φυσικά ούτε η «θυσία» μιας αθώας κοπέλας θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Συντελεστές
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία: Αγγελική Τρομπούκη
Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα
και οι Αργυρώ Καπαρού, Άννα Λάκη, Δώρα Στυλιανέση, Φραγκίσκη Μουστάκη,
Άννα Κλάδη, Ελεάνα Γεωργούλη, Δήμητρα Βήττα, Βάσια Λακουμέντα, Σμαράγδα Κάκκινου
Εισιτήρια από 13 ευρώ: Online στο Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.
***
Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Ο μαγικός αυλός»
Παιδική θεατρική παράσταση με την Κάρμεν Ρουγγέρη. Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της, μεταμόρφωσαν την όπερα «Ο Μαγικός αυλός» σε ένα μουσικό παραμύθι πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες αυτού του μοναδικού συνθέτη. Ο βασιλιάς της μέρας και η βασίλισσα της νύχτας, κάποτε αγαπήθηκαν τρελά και αποφάσισαν να ενωθούν. Όμως η αγάπη τους αυτή κράτησε πολύ λίγο. Εκείνη ήταν φτιαγμένη από ψέματα και κακία, εκείνος από αλήθεια και καλοσύνη. Εκείνη ήθελε να εξουσιάζει με το σκοτάδι, εκείνος ήθελε να βασιλεύει με το φως. Πώς να ταιριάξουνε λοιπόν; Χώρισαν, και η μεγάλη αγάπη τους έγινε αμέσως έχθρα. Ύστερα από 9 μήνες η σκοτεινή βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα όμορφο κοριτσάκι, την Παμίνα, στην οποία ποτέ δεν είπε ποιος είναι ο πατέρας της. Το ‘μαθε ο βασιλιάς της μέρας και σκοτείνιασε. Ήθελε να την πάρει κοντά του. Φοβόταν μήπως ζώντας δίπλα στη μητέρα της έπαιρνε από τον χαρακτήρα της. Έτσι μια μέρα την έκλεψε κρυφά και έβαλε να τη φυλάνε σ’ έναν όμορφο πύργο. Θύμωσε τότε η βασίλισσα της νύχτας. Μαύρισε ακόμα περισσότερο τον ουρανό της, έσβησε τ’ αστέρια της. Έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο να πάρει πίσω την κόρη της. Άρχισε λοιπόν να αναζητεί ένα παλικάρι. Ένα παλικάρι που θα μπορούσε να τη βοηθήσει. Το βρήκε στο πρόσωπο του πρίγκιπα Ταμίνο, αλλά και του Παπαγκένο…
Συντελεστές
Κείμενο-Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη,
Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή,
Σκηνικα-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή,
Κίνηση-Χορογραφία-Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Μουσική επεξεργασία – Video art: Αντώνης Δελαπόρτας,
Στίχοι και μουσική επιλογή: Ανδρέας Κουλουμπής,
Διδασκαλία τραγουδιών: Λαρίσα Ερεμέγιεβα, Μίνα Δελαπόρτα
Συντονίστρια σκηνοθεσίας: Χαρά Δήμα,
Βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου,
Βοηθός σκηνογράφου: Χρήστος Γράπας ,
Artwork: Λουκάς Μελάς
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί:
Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ιωάννης Κοντέλλης, Εστέλλα Κοπάνου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ίρις-Φιόνα Νικολάου, Αντώνης Παπαδάκης, Νικόλας Παπακωνσταντίνου, Νίκη Χαζιράκη, Αλέξανδρος Χασαπάκης.
Εισιτήρια 10 ευρώ: Online στο Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.
***
Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19:30
Γιορτή Ρακής
Η Ένωση Κρητών Βριλησσίων διοργανώνει τη Γιορτή Ρακής. Μία βραδιά με παραδοσιακή κρητική κουζίνα και πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Κρητών Βριλησσίων υπό τις μελωδίες του κρητικού συγκροτήματος του Αντώνη Μαρτσάκη.
Είσοδος 10 ευρώ με πλήρες μενού. (Ορεκτικό, κυρίως πιάτο, ποτό). Παιδιά έως 10 ετών δωρεάν.
***
Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Χοροπαιδίες»
Στην Αρχαία Ελλάδα ο χορός αποτελούσε βασικό μέρος της εκπαίδευσης των νέων. Για τους άντρες ήταν μέρος της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης και για τις γυναίκες μέρος της κοινωνικής τους εκπαίδευσης. Οι “Χοροπαιδίες” είναι μια χορευτική παράσταση, εμπνευσμένη από τα είδη χορού που εμφανίστηκαν στην Αρχαία Σπάρτη, σε μια πιο ελεύθερη και σύγχρονη απόδοση και επιχειρώντας ένα πάντρεμα αυτών, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τον αρχαϊκό χαρακτήρα της.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία -Χορογραφία: Άρτεμις Ιγνατίου
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θόδωρος Λεμπέσης
Ενδυματολόγος: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα
Συμμετέχει 12μελής χορευτική ομάδα.
Παραγωγή: Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη
Γενική είσοδος: 15 ευρώ, προπώληση 12 ευρώ, ΑΜΕΑ, άνω 65 ετών άνεργοι, πολύτεκνοι 10 ευρώ. Online στο Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.
***
Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Λυσιστράτη», του Αριστοφάνη
Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα ζωντανέψει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη», έργο παιγμένο το 411 π.Χ. στα Λήναια, μια από τις γιορτές προς τιμήν του Διονύσου. Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη θα αναμετρηθούν, με το πρώτο και ίσως καλύτερο ζευγάρι που γέννησε η κωμική ψυχή ποτέ (Κινήσιας-Μυρίνη), που στάθηκε προπομπός και σημείο αναφοράς για τη μετέπειτα δημιουργία όλων των κωμωδιογράφων μέχρι τις μέρες μας. Ο Γιάννης Μπέζος στο ρόλο του Πρόβουλου, μιας προσωπικότητας της ήδη παρηκμασμένης Αθήνας της εποχής, προσωπικότητα που δυστυχώς παραμένει αναγνωρίσιμη. Η μουσική (Κωστής Μαραβέγιας) και η χορογραφία-κίνηση (Ελπίδα Νίνου), αναπόσπαστα κομμάτια της σκηνικής πραγμάτωσης της Αττικής κωμωδίας, αποτελούν δύο ισχυρότατους πυλώνες της παράστασης. Το αξιοπρόσεκτο και ενδιαφέρον της «Λυσιστράτης», πέρα από τον τερματισμό του πολέμου με όχημα τη σεξουαλική αποχή και την κατάληψη του δημοσίου ταμείου, είναι η επικράτηση ενός πανελληνίου αισθήματος. Μεγάλο ζητούμενο για την εποχή που παρουσιάζεται το έργο, ενώ παράλληλα ο Πελοποννησιακός Πόλεμος καλά κρατεί. Τα μεγάλα έργα έχουν αντίπαλο το χρόνο. Κατά κανόνα τον νικούν. Η Λυσιστράτη συνδυάζει σε ένα πρόσωπο τη σοφία με τον ερωτισμό. Τη σκέψη με το όνειρο. Καλό παράδειγμα για τους μοντέρνους καιρούς μας.
Συντελεστές
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Σκηνοθεσία – Απόδοση: Γιάννης Μπέζος
Στίχοι: Πέτρος Φιλιππίδης
Μουσική: Κωστής Μαραβέγιας
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκορού
Χορογραφίες – Κινησιολογία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Τσεβάς
Βοηθός χορογράφος: Ζωή Πολυχρονιάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Παίζουν:
Πέτρος Φιλιππίδης (Λυσιστράτη), Βλαδίμηρος Κυριακίδης (Κινησίας), Ναταλία Τσαλίκη (Μυρρίνη) και ο Γιάννης Μπέζος (Πρόβουλος).
Παίζουν επίσης: Δανάη Μπάρκα, Ελευθερία Μπενοβία, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δάφνη Δαυίδ, Ντένια Στασινοπούλου, Χριστίνα Σπατιώτη, Γιώργος Γιαννακάκος, Παναγιώτης Κατσώλης, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Κοντογιώργης, Γιώργος Κατσής, Σταύρος Μαρκάλας, Γιάννης Ζαράγκαλης.
Εισιτήρια από 15 ευρώ: Online στο Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.
***
Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Αφιέρωμα στην ελληνική κωμωδία»
Μουσική βραδιά
Θα ακουστούν αξέχαστες επιτυχίες από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Στα ενδιάμεσα θα παρουσιαστούν όμορφες στιγμές των μεγάλων κωμικών μας.
Τραγουδούν: Λένα Αλκαίου, Θάνος Ολύμπιος, Πέρσα Σέργη
Συνοδεύει 5μελής ορχήστρα
Επιμέλεια: Κώστας Παπασπήλιος
Είσοδος ελεύθερη
***
Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών»
Παιδική θεατρική παράσταση του Γιάννη Ξανθούλη
Η μικρή Αλίκη ξεκινάει για διακοπές. Το καράβι που τη μεταφέρει βυθίζεται και η ίδια σώζεται από ένα δελφίνι. Μέχρι να συναντήσει και πάλι τους γονείς της θα πρέπει να φιλοξενηθεί για λίγο στο βυθό της θάλασσας. Ξαφνικά χάνει την εμπιστοσύνη των ψαριών και βρίσκεται να είναι αιχμάλωτή τους. Με τη βοήθεια του δελφινιού θα προσπαθήσει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των καινούριων φίλων της. Η ίδια για να το καταφέρει αυτό γίνεται δασκάλα στο βυθό και αναλαμβάνει να διδάξει στα ψάρια πώς ζούνε οι άνθρωποι. Τα ψάρια μαθαίνοντας να μιμούνται τους ανθρώπους, θα αποκτήσουν όλα τα άσχημα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης φύσης, θα γίνουν εγωκεντρικά, φιλοχρήματα, θα αρχίσουν να μετρούν την αξία τους με βάση την αξία που έχουν στις ανθρώπινες αγορές. Η Αλίκη καταλαβαίνει πως τα μαθήματα που τους έκανε δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε καλό. Mέσα σε όλα αυτά η Αλίκη και όσοι ζουν στο Βυθό έρχονται αντιμέτωποι με τη φοβερή και τρομερή Πετρελαιολοκηλίδα. Θα καταφέρει η Αλίκη να διορθώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Θα καταφέρει να κάνει τα ψάρια και πάλι ψάρια και να τους μάθει πως το χρήμα δεν είναι η μεγαλύτερη αξία της ανθρώπινης φύσης;
Συντελεστές
Συγγραφέας: Γιάννης Ξανθούλης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Ενδυματολόγος: Ματίνα Μέγκλα, Μουσική: Μιχάλης Τριπόδης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Θωμά, Νεφέλη Παπαδερού, Τζούλη Τσόλκα, Βασίλης Γιακουμάρος, Χρήστος Τριπόδης, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Φαίη Ψωμαδάκη.
Γενική είσοδος 8 ευρώ. Προπώληση 7 ευρώ: viva.gr, public,seven spot ,media markt, Group άνω των 30 ατόμων 6 ευρώ
***
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 21:00
«Γουρούνι στο σακί»
Θεατρική παράσταση του Ζωρζ Φεϋντώ
Από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης
Ένα έργο που παρουσιάζει ενδιαφέροντες χαρακτήρες που χάνονται μέσα σε παρεξηγήσεις και παράλογες καταστάσεις. Ο Πακαρέλ είναι ένας ευκατάστατος νεόπλουτος αστός που φιλοδοξεί να παρουσιάσει στην Όπερα των Παρισίων ένα έργο που έγραψε η αγαπημένη του κόρη. Αναζητώντας τον τενόρο που θα πρωταγωνιστήσει εμπλέκεται σε μια σειρά γεγονότων. Σιγά σιγά όλα τα πρόσωπα του έργου αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις με το δικό τους τρόπο, σε σημείο που οι σχέσεις τους να οδηγούνται σε απίθανες και ξεκαρδιστικές καταστάσεις.
Συντελεστές
Μετάφραση: Έρση Βασιλικιώτη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά – Φωτισμοί: Αντώνης Χαλικιάς
Κοστούμια: Βάλια Μαργαρίτη, Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Καραχισαρίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλια Βεργανελάκη
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Δημήτρης Πιατάς, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Μαρία Γεωργιάδου, Δήμητρα Σιγάλα, Γιάννης Δρακόπουλος, Βασίλης Πουλάκος
Γενική είσοδος 15 ευρώ, μειωμένο 12 ευρώ. Online στο Viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876.
***
Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 20:30
«Ποια Ελένη»
Θεατρική παράσταση, από τους μαθητές του 2ου Λυκείου Βριλησσίων
«Για τους συγγραφείς λοιπόν ο Τρωικός Πόλεμος δεν έγινε ποτέ. Το όλο μπλέξιμο το δημιούργησαν οι θεές, Αφροδίτη, Ήρα, Αθηνά, λόγω ανταγωνισμού και κυρίως για να σπάσουν την πλήξη τους. Στην Τροία δεν έφτασε ποτέ η Ελένη αλλά η Πευκίς η άσχημη ξαδέρφη της. Και ω του θαύματος! Ο Πάρις μα και όλοι οι Έλληνες θα τη λατρέψουν ως Ελένη, αφού η ίδια θα ταυτιστεί με την ιδέα. Άλλωστε όπως λέει και η Αφροδίτη η ομορφιά είναι ψέμα και κατασκεύασμα. Του λογικού τερτίπι. Κι όλο αλλάζει μορφή και νόημα. Στο έργο τελικά αυτό που αναζητείται είναι το μυστήριο της αγάπης, το μυστήριο της ομορφιάς και η θηλυκή σαγήνη…».
Παίζουν τα παιδιά
Δανάη Αθανασίου – Πευκίδα,
Θεοδώρα Αρμένη – Γογγύλη,
Χριστίνα Βαζαίου – Αφροδίτη,
Εριάννα Βατσέλα – Ανδρομάχη,
Μαρέλλα Βελέτζα – Πασιφίλη,
Ευγενία Γιαμά – Ήρα,
Ευαγγελία Ευθυμίου – Θυμαρίς,
Μαρία Καρανάτζε – Αρχοντοπούλα,
Γιάννης Κυριακόπουλος – Αχιλλέας,
Κωνσταντοπούλου Στέλλα – Κασσάνδρα,
Κωνσταντίνος Λάζαρος – Πρίαμος, ναύτης, Λ
Κριστιάνο Λούσης – Έκτορας, έμπορος,
Ευτυχία Μπαλάνου – αρχοντοπούλα,
Μαριλένα Μπαρταλούτσι – Ελένη,
Χάρης Μπότσας – Μενέλαος,
Μαρία Μυλωνίδου – Θυμαρίς,
Ελεάνα Ντογαντζή Εκάβη,
Αντώνης Ξυδάς – Πάρις,
Λένα Παλαμίδα – Αθηνά,
Αλεξάνδρα Τσιρίδη – ναύτης, έμπορος,
Δημήτρης Λαζαράκης – χειριστής Η/Υ,
Νίκος Καχριμάνης – ήχος, φωτισμός,
Αντωνία Μαραντίδου – δασκάλα,
Επιμέλεια – Συντονισμός παράστασης: Μορφούλα Τηλιγάδα
Είσοδος ελεύθερη
***
Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη» Νταμάρι Βριλησσίων
Μεταμορφώσεως Σωτήρος 25-27, Άνω Βριλήσσια
Πρώτος δρόμος δεξιά μετά την Αναπαύσεως. Αμέσως μετά ο πρώτος δρόμος αριστερά είναι η Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 – 810.15.10 και 210 – 810. 15.11