24.3 C
Athens
Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Οι εξελίξεις για τον ΕΔΟΕΑΠ. Πέντε οι απεργοί πείνας!

Επιμέλεια κειμένου: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

Σε απεργία πείνας για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται οι δημοσιογράφοι Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου και Μαρίνα Βήχου, έξω από τα κτήρια της ΕΣΗΕΑ και του ΕΦΚΑ (επί της οδού Ακαδημίας). Προηγουμένως απεργία πείνας έκανε για μία εβδομάδα ο βετεράνος δημοσιογράφος Θόδωρος Βαρίκος, ο οποίος αναγκάστηκε να τη διακόψει για σοβαρούς λόγους υγείας.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, με ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2017, επισημαίνουν:

«Δεν διαπραγματευόμαστε κάτι λιγότερο από αυτό που μας ανήκει.

Θέλουμε τον νόμιμο πόρο που μας υφάρπαξαν καταδικάζοντας τους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας σε αργό θάνατο.

Εδώ και πενήντα χρόνια το ελληνικό κράτος δεν πλήρωσε ποτέ για την περίθαλψη και την επικούρηση των σκληρά εργαζομένων στον χώρο του Τύπου.

Και όχι μόνο. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα η κυβέρνηση παρανομεί απροκάλυπτα επιτρέποντας στους βαρόνους της ενημέρωσης να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές.

Η κοινωνική ασφάλιση 16.754 συναδέλφων μας και των οικογενειών τους είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας.

Ζητάμε τη συμπαράστασή σας». (Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Μαρίνα Βήχου).

Προσθέτουμε πως από σήμερα κατεβαίνουν επίσης σε απεργία πείνας οι συνάδελφοι Ελένη Αδριανού και Ευαγγελία Πατεράκη, οι οποίες συνυπογράφουν την παραπάνω ανακοίνωση.

«Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένας ιατροφαρμακευτικός ασφαλιστικός φορέας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο παροχής υπηρεσιών υγείας και θα έπρεπε να αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση εδώ και 40 χρόνια για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, και κυρίως να υπήρχαν κλαδικά», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ η Τζώρτζια Κοντράρου, μία εκ των δημοσιογράφων που κάνουν απεργία πείνας λόγω της μη επίλυσης του ζητήματος του ΕΔΟΕΑΠ. Και επεσήμανε ότι εδώ και πολλά χρόνια ο ΕΔΟΕΑΠ στοχοποιείται, αντί να είναι παράδειγμα προς μίμηση.

«Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε ασφαλιστική κάλυψη», τόνισε η κα Κοντράρου. «Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ μας χρωστά 60 εκατομμύρια τα οποία δεν μας τα δίνει», πρόσθεσε.

Επίσης, η συνάδελφος Έλενα Ακρίτα σε ανάρτησή της στα μέσα δικτύωσης, σημειώνει: «Ο αγώνας για το υπό κατεδάφισιν ταμείο μας τον ΕΔΟΕΑΠ αφορά όλον τον κλάδο. Είναι καιρός να καταλάβουμε πως όταν η πόρτα που χτυπάς δεν ανοίγει τότε πρέπει να τη σπάσεις».

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την παράταξη των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων, θετική απάντηση για λύση ανάγκης στον ΕΔΟΕΑΠ με αμφίβολη όμως τη βιωσιμότητά του έδωσε η Τρόικα. Επακολούθησε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) των προέδρων και γενικών γραμματέων των Δημοσιογραφικών Ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικούρησης, Ασφάλισης και Περίθαλψης) με τους νομικούς τους συμβούλους και είχε ως αντικείμενο την απάντηση των δανειστών χωρίς όμως να διαρρεύσουν λεπτομέρειες.

Το νέο σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με τα μέχρι τούδε αποκαλυφθέντα, θα περιλαμβάνει συνδυασμό ασφαλιστικών εισφορών και μικρής εισφοράς των Επιχειρήσεων ΜΜΕ με παράλληλη μείωση του ειδικού φόρου των τηλεοπτικών καναλιών. Θα υπάρξει όμως διεύρυνση του Οργανισμού με πολλές χιλιάδες νέους ασφαλισμένους, πράγμα που καθιστά – όπως διαφαίνεται – ανεπαρκές το συνολικό έσοδο για τη χρηματοδότησή του.

Πάντως, για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και κυρίως η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου, καθώς και του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ και να τεθεί το σχέδιο προς έγκριση στη Γ.Σ. των μετόχων – μελών. Πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν θα υπάρχει καμία κρατική επιχορήγηση.

Ωστόσο, σε απόγνωση βρίσκονται οι συνταξιούχοι του ΕΔΟΕΑΠ, καθώς έχει παύσει η χορήγηση των επικουρικών συντάξεων (ήδη από τη σύνταξη Οκτωβρίου 2017) και είναι αβέβαιος ο χρόνος επαναχορήγησής τους, καθώς και του ποσού τους που θα εξαρτώνται πλέον από το ύψος των εσόδων, σύμφωνα με την ετήσια κάθε φορά Αναλογιστική Μελέτη όπως θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση.

Δίπλα στη σκηνή που έστησαν και «στρατοπέδευσαν» οι τρεις γυναίκες συνάδελφοι δημοσιογράφοι, μέλη της ΕΣΗΕΑ και Μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ, συμπαραστέκονται πολλοί συνάδελφοι, που δηλώνουν ότι θα τις ακολουθήσουν αν δεν δοθεί επαρκής λύση. Κατακριτέα, ωστόσο, είναι η στάση των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, που ούτε για να τηρήσουν τα προσχήματα, δεν έβγαλαν μία ανακοίνωση ηθικής συμπαράστασης και παρά το γεγονός ότι οι τρεις αξιοπρεπείς απεργοί βρίσκονται «μπροστά στην πόρτα» τους και αγωνίζονται και για τα δικά τους συμφέροντα.

Με αφορμή την απεργία πείνας για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, οι τρεις απεργοί δημοσιογράφοι Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου και Μαρίνα Βήχου υπογραμμίζουν:

  • Τέρμα πια στον εμπαιγμό μας από κυβέρνηση και εργοδότες.
  • Όχι στη διάλυση του Ταμείου μας, που το χτίσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μας.
  • Δημοσιογράφοι χωρίς αξιοπρέπεια ίσον Δημοκρατία χωρίς πόδια!..

Οι απεργοί συνάδελφοι θα δώσουν τη Δευτέρα (23 Οκτωβρίου 2017), σε ώρα που θα ανακοινωθεί, συνέντευξη Τύπου στο χώρο της απεργίας.

Μετά τις συνεχείς και σκόπιμες παλινωδίες της εργοδοτικής πλευράς αλλά και των αρμόδιων υπουργείων σε ό,τι αφορά τη θέσπιση δίκαιης χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Οργανισμού των εργαζομένων στην Ενημέρωση, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, εγκαταλείποντας κάθε ολιγωρία. Για να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό οι ιδιοκτησίες των καναλιών με τις ζωές των σκληρά εργαζομένων στον Τύπο.

«Μιλήστε, διαδώστε τον αγώνα μας έχοντας κατά νου το ρηθέν: Εκεί που είσαι ήμουνα και δω που είμαι θα ‘ρθεις», έγραψε χαρακτηριστικά στο facebook η δημοσιογράφος Αφροδίτη Υψηλάντη, η οποία χθες το πρωί είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο όπου διασώστες της έβαλαν ορό και τής συνέστησαν να τη μεταφέρουν στο νοσοκομείο, όμως η ίδια αρνήθηκε και παραμένει στη σκηνή της επί της Ακαδημίας 20.

«Μετά την πλήρη αδιαφορία των μελών της ΕΠΗΕΑ, ακόμη και του ΔΣ της, και μετά τις φασιστικές κινήσεις του μονάρχη – προέδρου Γκανά – που φέρεται και ο “εγκέφαλος” του κατάπτυστου σχεδίου για τη δήθεν διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, κουκουλώνοντας έτσι αρπαχτές χρόνων από το ασφαλιστικό μας ταμείο – στο εξής συντάσσομαι με τους αγωνιστές της ΕΣΗΕΑ για την εμπόδιση των ύπουλων και βρώμικων σχεδίων της πλειοψηφίας των διοικήσεων των σωματείων μας, των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Η Τιμή και η Αξιοπρέπεια μάς καθιστούν ανθρώπους», γράφει η Ευαγγελία Πατεράκη στο F/B, η οποία από σήμερα προστέθηκε στους απεργούς πείνας.

«Την κυβερνητική επέλαση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων που συνεχίζεται με την ίδια κυνικότητα, την εργοδοτική αναλγησία που κουμπώνει σε αυτές τις πολιτικές και τους υπηρέτες τους που υπονομεύουν συνειδητά τις ζωές μας», καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων. Καλεί δε όλους τους συναδέλφους να ενώσουν τη φωνή τους με τη στάση ζωής των απεργών πείνας και αυτός ο αγώνας να γίνει αλυσίδα ζωής για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
703ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Cat Is Art