31.4 C
Athens
Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Ζήσης Ιωαννίδης: Στόχος μας η καθημερινότητα των πολιτών να γίνει ποιοτική και λειτουργική

Του Παναγιώτη Μήλα

Πρωτογνώρισα τον Ζήση Ιωαννίδη τότε που παιδί έτρεχε με το ποδήλατό του στην Πλατεία Αναλήψεως των Βριλησσίων. Είδε τα προβλήματα εν τη γενέσει τους. Παρακολούθησε «εξ απαλών ονύχων» τις προσπάθειες για την επίλυσή τους. Σπούδασε και εργάστηκε στον Καναδά πάνω σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος. Αποφάσισε όμως να επιστρέψει στην πατρίδα όπου εργάστηκε και εργάζεται δημιουργικά στον ίδιο τομέα.

Τώρα καλείται να προσφέρει την εμπειρία και τις γνώσεις του συμμετέχοντας στον Συνδυασμό «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά. Είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Επειδή γνωρίζω το πάθος του Ζήση Ιωαννίδη για την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, τού ζήτησα να έχουμε μια σύντομη συνομιλία με αφορμή τη συμμετοχή του στις Περιφερειακές Εκλογές 2023.

«Xρειαζόμαστε βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις», μου επεσήμανε. Υπογράμμισε δε ότι είναι μεγάλη ανάγκη άμεσα «να σταματήσει η σύγχυση αρμοδιοτήτων», τη στιγμή μάλιστα που ήδη «η Περιφέρεια διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου με τεχνογνωσία». Τέλος, για το φλέγον θέμα των ημερών και του μέλλοντος, τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν χωρίς καθυστέρηση «σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής».

Ο Ζήσης Ιωαννίδης είναι Περιβαλλοντικός και Ενεργειακός σύμβουλος. Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον Συνδυασμό «Αττική Μπροστά» του Νίκου Χαρδαλιά.

Καλύτερα όμως να παρακολουθήσουμε τη συνομιλία μας:

Κύριε Ιωαννίδη, από όσα αποκομίσατε σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ, τι θα μπορούσατε να προτείνετε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στην Περιφέρεια Αττικής;

*Οι σπουδές μου σε ένα απαιτητικό και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακό περιβάλλον στον Καναδά μου έδωσαν τα απαραίτητα εφόδια ώστε να μπορώ να ανταποκρίνομαι αποτελεσματικά σε πολλαπλές ανάγκες και πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Αλλά μου έδωσαν και πολλές τεχνικές και εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα αντικείμενο όπως η περιβαλλοντική ανάπτυξη ενός τόπου. Πιστεύω ακράδαντα στις μεγάλες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητές της Περιφέρειας Αττικής και τις αλλαγές που μπορούν να συντελεστούν σε αυτούς τους τομείς. Προσωπικός μου στόχος, η καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πιο ποιοτική, πιο λειτουργική, με λύσεις σε δύο κατευθύνσεις: στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και την ενεργειακή εξοικονόμηση των κτηρίων, που θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε βιώσιμες και ανθεκτικές πόλεις για όλους τις πολίτες της Αττικής.

Υπήρξατε ενεργειακός και περιβαλλοντικός σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήσασταν συντονιστής των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν το ΥΠΕΝ, επιβλέποντας την υλοποίηση 51 έργων Εθνικής Σημασίας. Τι σας ώθησε να αφήσετε αυτό το δημιουργικό έργο και να εμπλακείτε στην περιπέτεια της διεκδίκησης μιας θέσης στην Περιφέρεια Αττικής;

*Η προσωπική μου ανάγκη να προσφέρω στους συμπολίτες μου αποτέλεσε το κλειδί για αυτή μου την απόφαση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επέστρεψα και από τον Καναδά: να μετουσιώσω τις γνώσεις που έλαβα στο εξωτερικό σε απτό έργο για την πατρίδα μου. Το δημιουργικό έργο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετατρέπεται σήμερα σε ένα δημιουργικό έργο για το αύριο των συμπολιτών μου στην Περιφέρεια Αττικής. Αυτή τη φορά η τοπική αυτοδιοίκηση είναι το όχημα να υλοποιήσω ουσιαστικές δράσεις, δίπλα στους συμπολίτες μου, στις γειτονιές, στις οικογένειες.

Πείτε μου τρία λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής;

*Η παρακαταθήκη που μας αφήνει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας είναι σημαντική, οπότε το έργο του Νίκου Χαρδαλιά θα ξεκινήσει από μια καλή βάση. Πάνω σε αυτή τη βάση, καλούμαστε να χτίσουμε το νέο μας έργο, διορθώνοντας τις όποιες αρρυθμίες και παθογένειες προέκυψαν. Θεωρώ πως πρέπει να αλλάξουμε το υπάρχον μοντέλο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους και να δημιουργήσουμε μια νέα Περιφέρεια – «ομπρέλα» πάνω από τους Δήμους μας. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει η σύγχυση αρμοδιοτήτων που πιθανώς καθυστερούσε την υλοποίηση σημαντικών έργων.

Υπάρχουν περιθώρια για μεγάλες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές αλλαγές στην Περιφέρεια Αττικής;

*Φυσικά και υπάρχουν. Η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει έναν εξαιρετικά μεγάλο προϋπολογισμό από τα Προγράμματα ΕΣΠΑ για αναπτυξιακές αλλαγές, που αγγίζει τα 1,6 δισ. ευρώ. Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια άντλησης πόρων τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικά για την υλοποίηση ενεργειακών έργων, η Περιφέρεια μπορεί να προχωρήσει σε Συμβάσεις Ενεργειακής Αξιοποίησης, μέσω των οποίων η Περιφέρεια και οι Δήμοι δεν χρησιμοποιούν καθόλου δικούς τους πόρους για την ενεργειακή ανακαίνιση των υποδομών τους. Και μην ξεχνάμε πως η Περιφέρεια διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου με τεχνογνωσία που πολλοί δήμοι δεν έχουν.

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφικές συνέπειες από την επέλαση του Daniel και την κακοκαιρία Elias, ποια είναι τα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα στην Αττική;

*Η κλιματική αλλαγή μας κάνει όλους – σε τοπικό και εθνικό επίπεδο – να αναπροσαρμόζουμε ταχύτατα τους άξονες της πολιτικής μας για την προστασία των συμπολιτών μας. Όπως έχει δεσμευτεί προσωπικά και ο Νίκος Χαρδαλιάς, τους πρώτους 20 μήνες της διοίκησής του θα υλοποιηθούν σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και στα Βόρεια Προάστια της Αττικής.

Ο Ζήσης Ιωαννίδης με τον επικεφαλής του Συνδυασμού «Αττική Μπροστά» Νίκο Χαρδαλιά.

Πιστεύετε ότι υπάρχει τόλμη, βούληση και σχέδιο για να πάει η «Αττική Μπροστά»;

*Στο τιμόνι μας έχουμε τον Νίκο Χαρδαλιά. Έναν άνθρωπο με 25ετή εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία και αποτελεσματικότητα πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις, που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει. Ο ίδιος επέλεξε προσωπικά μια δυναμική και αποτελεσματική ομάδα που είμαι βέβαιος ότι μπορεί να οδηγήσει την Περιφέρεια Αττικής στο αύριο. Η Αττική θέλουμε και μπορεί να γίνει πιο ασφαλής, με ποιοτικές και λειτουργικές υποδομές για τους πολίτες της. Οπότε σας απαντώ με βεβαιότητα ότι η Αττική θα πάει μπροστά με σχέδιο, όραμα και βούληση, με τον Νίκο Χαρδαλιά.

Είχατε κάποιο πρότυπο που σας οδήγησε στην απόφαση να κατεβείτε στην ενεργό πολιτική σκηνή;

*Τη χρονιά που γεννήθηκα, το 1990, ο πατέρας μου Κώστας Ιωαννίδης εκλέχθηκε για πρώτη φορά, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, και για τα επόμενα 29 χρόνια εκπροσωπούσε την τοπική αυτοδιοίκηση, όντας μάλιστα δήμαρχος δύο τετραετίες στα Βριλήσσια. Όπως καταλαβαίνετε, μεγάλωσα με την καθημερινότητα του αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έζησα από κοντά τις προσπάθειες και τις αγωνίες του πατέρα μου για μια καλύτερη ζωή των συμπολιτών του. Όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς μου ζήτησε να συμπορευτούμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορούσα παρά να αποδεχθώ την τιμητική πρότασή του, με αίσθημα χαράς αλλά και ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας.

Κύριε Ιωαννίδη, σας ευχαριστούμε για αυτή τη σύντομη συνομιλία.
Ζήση, σου εύχομαι κάθε επιτυχία.

*Κι εγώ ευχαριστώ το Catisart για τη φιλοξενία.

***

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΖΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Φίλες και φίλοι,

γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας. Είμαι διδάκτωρ Μηχανικής Κτηρίων του Πανεπιστημίου Concordia του Μόντρεαλ όπου έζησα και εργάστηκα για πέντε χρόνια. Είμαι απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Κολεγίου Αθηνών.

Ζήσης Ιωαννίδης: Μακάρι να μπορούσαμε να προσφέρουμε στα ζώα συντροφιάς το 1/10 από την ανιδιοτελή αγάπη που μας προσφέρουν καθημερινά

Έχω διατελέσει ενεργειακός και περιβαλλοντικός σύμβουλος των Υπουργών Κωστή Χατζηδάκη, Κώστα Σκρέκα και Θόδωρου Σκυλακάκη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας [ΥΠΕΝ]. Είμαι συντονιστής των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν το ΥΠΕΝ, επιβλέποντας την υλοποίηση 51 έργων Εθνικής Σημασίας. Έχω σχεδιάσει τα καινοτόμα και επιτυχημένα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Συσκευή».
Όταν λοιπόν ο Νίκος Χαρδαλιάς, με 25 χρόνια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διαχειρίστηκε πρωτοφανείς κρίσεις, επιτυχημένα και αποτελεσματικά ως Υπουργός, μου ζήτησε να συμπορευτούμε, να φανώ χρήσιμος για την κοινωνία, αποτελεσματικός για την Περιφέρεια Αττικής και για τα Βόρεια Προάστια, δεν μπορούσα να μην το αποδεχθώ με μεγάλο αίσθημα χαράς αλλά και ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας.
Πιστεύοντας στις μεγάλες περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας Αττικής, ένας ακόμη λόγος που με οδήγησε να ζητήσω τη στήριξή σας είναι η εξαιρετική ομάδα που έχει επιλέξει ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέσω της οποίας μπορώ να συνεισφέρω από την πλευρά μου, με την εμπειρία και γνώση που κατέχω στη διαχείριση σημαντικών έργων πρασίνου και ενέργειας.
Οι περιφέρεις αλλάζουν με τόλμη, βούληση και σχέδιο, μαζί, ενεργά, δυνατά για μια «Αττική Μπροστά».

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -