Ζιλ Ντασέν. Ο «μαθητής» που ερωτεύτηκε τη Μελίνα και την Ελλάδα…

Ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1911 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας.
Αυτός ο μαθητής ήταν ο Ζιλ Ντασέν (Jules Dassin). Ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς σκηνοθέτες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Αυτός ο μαθητής του Χίτσκοκ δημιούργησε ταινίες του εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και τον λυρικό εξπρεσιονισμό.

 

 

 

Αυτός ο μαθητής αργότερα, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαρκ Χέλνγκερ, με τον οποίο έκανε δύο ταινίες, όμως η συνεργασία τους διακόπηκε, όταν αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί τη σκοτεινή εποχή του Μακαρθισμού, λόγω των διώξεων και των παρεμβάσεων που δεχόταν στη δουλειά του.
Όταν κλήθηκε να απολογηθεί στο Κογκρέσο, κατηγορούμενος για αντιαμερικανική δράση, γύριζε την ταινία «Night and the City».

Εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εκεί γύρισε την ταινία «Ριφιφί», ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ νουάρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας, με το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών το 1955.

Στη Γαλλία, παντρεύτηκε την Μπεατρίς Λονέρ, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά: Τον διάσημο Γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν (1938-1980) και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν.

***

 

 

 

Δύο χρόνια μετά το «Ριφιφί», αυτός ο μαθητής του Χίτσκοκ γνώρισε μια δασκάλα που του άλλαξε τη ζωή με τον έρωτά της: Ήταν η Μελίνα Μερκούρη.

***

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η δεύτερη καριέρα του, καθώς οι περισσότερες ταινίες που σκηνοθέτησε είχαν εκείνη πρωταγωνίστρια: Τη Μελίνα.

Μαζί γύρισαν εννέα ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Τοπκαπί», η «Φαίδρα» και το «Ποτέ την Κυριακή», που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κανών το 1960. Η ίδια ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου, όμως τελικά απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για «Τα Παιδιά του Πειραιά» του Μάνου Χατζιδάκι.

Με τη Μελίνα παντρεύτηκε το 1966, όμως τότε μπήκε στη ζωή του ένας άλλος μεγάλος έρωτας: Η Ελλάδα.
Γι’ αυτό υιοθέτησε τόσο την υπηκοότητα του Έλληνα, όσο και το όραμα της συντρόφου του για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Μαζί ανέπτυξαν έντονη αντιδικτατορική δράση την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών και με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Ελλάδα.

 

 

 

Σε μία συνέντευξή του ο Ζιλ Ντασέν είχε πει: «Ζούσα μια διαφορετική εξορία από το ’67 έως το ’74. Σκηνοθέτησα μία μόνο ταινία, γιατί η καρδιά μου είχε μόνο απογοήτευση για τη δικτατορία στην Ελλάδα. Αφοσιώθηκα στη Μελίνα, μένοντας πλάι της όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι ταινίες δεν βρίσκονταν καν στο μυαλό μας, γυρίσαμε μία, την “Υπόσχεση την αυγή”, απλώς και μόνο επειδή είχαμε υπογράψει τα συμβόλαια».

***

Στην Αθήνα ο Ζιλ Ντασέν σκηνοθέτησε και τρία θεατρικά έργα: Την «Όπερα της Πεντάρας», τον «Γλάρο» και τον «Θάνατο του εμποράκου». Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει: «Ξεκίνησα από το θέατρο και λόγω του θεάτρου είχα αρχίσει από νωρίς να σέβομαι και να αγαπώ την Ελλάδα».

***

Μετά το θάνατο της αγαπημένης του, ο Ντασέν δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Κατέχοντας τη θέση του προέδρου, παραχώρησε στο ίδρυμα τα έσοδα από τις ταινίες του, προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

 

 

Ποτέ την Κυριακή (1960).

 

***

 

Οι ταινίες που «γύρισε» ήταν: Στα 16 γνώρισα τον έρωτα (1980), Κραυγή γυναικών (1978), Η Δοκιμή (1974), Υπόσχεση την Αυγή (1970), Εκτέλεση εν ψυχρώ (1968), Hamilchama al hashalom- Survivor (1968), 0:30 Καλοκαίρι Βράδυ (1966), Τοπκαπί (1964), Φαίδρα (1962), Ποτέ την Κυριακή (1960), Ο Νόμος (1959), Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1957), Ριφιφί (1955), Η Νύχτα και η Πόλη (1950), Thieves’ Highway (1949), Γυμνή Πόλη (1948), Brute Force (1947), A Letter for Evie (1946), Two Smart People (1946), The Canterville Ghost (1944), Young Ideas (1943), Reunion in France (1942), The Affairs of Martha (1942), Nazi Agent (1942), The Tell-Tale Heart (1941).

***

Πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 97 ετών, στις 31 Μαρτίου 2008.