10.7 C
Athens
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Ο Ζιφιός πληγώθηκε από το πλαστικό και εξορίστηκε από τις έρευνες

Ο κ. Αλέξανδρος Φραντζής, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», μιλώντας στην ΕΡΤ είπε:
«Ο Ζιφιός, το κήτος που βρίσκεται στον Άλιμο μπορεί στο στομάχι του να έχει πλαστικές σακούλες εξαιτίας της ανθρώπινης αδιαφορίας».
Επίσης δήλωσε ότι: «Εδώ και οκτώ ημέρες στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, εκεί που όπου διαβιεί ο Ζιφιός». Επίσης μάς ενημέρωσε ότι ο ζιφιός εντοπίζεται στην ελληνική τάφρο: από την Κεφαλονιά, στην Πελοπόννησο, δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και Ρόδο.
Επισήμανε ότι «κάθε χρόνο εκβράζονται δεκάδες κήτη εξαιτίας των δικών μας ενεργειών. Μπορεί ο κόσμος να συγκινείται που το βλέπει ζωντανό στον Άλιμο, αλλά η ελληνική Πολιτεία αδιαφορεί για το είδος αυτό. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, στο κέντρο του σπιτιού των Ζιφιών η Ελληνική Πολιτεία κάνει έρευνες για πετρέλαιο. Συγκινούμαστε σήμερα που το γεγονός είναι αυτό που βλέπουμε, αλλά δεν συγκινούμαστε 365 ημέρες το χρόνο όταν οι επιστήμονες επισημαίνουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος».
Πρόσθεσε τέλος πως: «Δυστυχώς οι πιθανότητες επιβίωσής του κήτους είναι λίγες».

Ο Ζιφιός του Αλίμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με ανάρτηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Αττικής, μετά από αίτημα του Λιμενικού πήγαν την Πέμπτη στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης, εντόπισαν τον Ζιφιό και τον οδήγησαν και πάλι στα ανοιχτά. Όπως προκύπτει το Λιμενικό δεν ενημέρωσε τα αρμόδια Ινστιτούτα που έχουν εμπειρία και ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται με τα άγρια ζώα της θάλασσας.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Ζιφιός μετά από 24 ώρες και ενώ ήταν τραυματισμένος να βγει στα ρηχά νερού του Αλίμου, με τους επιστήμονες που κλήθηκαν την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου να επισημαίνουν πως είναι σοβαρή η κατάσταση της υγείας του.
Την προσπάθεια διάσωσης έχει αναλάβει πλέον το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «Αρίων» που διαθέτει εξειδικευμένους επιστήμονες. Όπως εξήγησε η η Ευγενία Σκούντζου, κτηνίατρος και μέλος του «Αρίωνα», θα γίνει προσπάθεια αιμοληψίας από το κήτος καθώς ακόμη δεν γνωρίζουν οι ειδικοί γιατί αποπροσανατολίστηκε και εάν εκτός από τα τραύματά του έχει ενδεχομένως και κάτι άλλο.
***
Παλιότερα, στις 5 Απριλίου του 2016, στην Ηγουμενίτσα κοντά στις εκβολές του Καλαμά είχε εκβραστεί Ζιφιός.
Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν ως αποτέλεσμα ακουστικών στρατιωτικών δοκιμών με τη χρήση ισχυρών σόναρ. Ο τελευταίος μαζικός εκβρασμός ήταν το 2011 στη διάρκεια ασκήσεων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Ο πληθυσμός των ζιφιών στο Ιόνιο Πέλαγος βρίσκεται στα όρια εξαφάνισής του.
***
Ο Ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες). Είναι το μοναδικό είδος σε αυτό το γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά πελαγικά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Ο Γάλλος φυσιοδίφης Ζωρζ Κυβιέ το 1823 περιέγραψε για πρώτη φορά το είδος με βάση ένα ατελές κρανίο από τις ακτές της Μεσογείου της Γαλλίας. Το ονόμασε Ziphius cavirostris, με το συγκεκριμένο όνομα να προέρχεται από το λατινικό cavus, που σημαίνει «κοίλο», σε σχέση με το βαθύ κοίλο (προγεννητική λεκάνη) στο κρανίο, ένα διαγνωστικό χαρακτηριστικό του είδους.
Οι ζωολόγοι τονίζουν ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ του ζιφιού και του μυθικού Ζιφιού, ένα πλάσμα στη μεσαιωνική λαογραφία που είχε τα χαρακτηριστικά τόσο της κουκουβάγιας όσο και του ψαριού. Το ραχιαίο πτερύγιο του λέγεται ότι έχει σχήμα σπαθιού και τρυπούσε το κύτος των σκαφών, ενώ το ράμφος λέγεται ότι μοιάζει με το κεφάλι μιας κουκουβάγιας.
Το σώμα του ζιφιού είναι στιβαρό και σε σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 μ. και ζυγίζει 2.500 κιλά.
Ο ζιφιός έχει μικρό ράμφος σε σύγκριση με άλλα είδη της οικογένειάς του, με μία ελαφρώς βολβοειδή διόγκωση, η οποία έχει λευκό ή κρεμώδες χρώμα, και μια λευκή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ράχης μέχρι πίσω στο ραχιαίο πτερύγιο. Ζει για περίπου 40 χρόνια.
Όπως ακριβώς και οι φυσητήρες, οι ζιφιοί τρέφονται με βαθύβια καλαμάρια που συλλαμβάνουν σε βάθη που φθάνουν ή και ξεπερνούν ακόμη και τα 2000 μέτρα.
Οι ραμφοφάλαινες μπορεί να είναι ευαίσθητες στον θόρυβο: έχει παρατηρηθεί υψηλότερη συχνότητα ότι περισσότερες ξεβράζονται σε θορυβώδεις θάλασσες όπως η Μεσόγειος, και έχουν σημειωθεί πολλαπλά επεισόδια μετά από επιχειρήσεις του ισπανικού ναυτικού στα Κανάρια Νησιά.

Πηγή: Βικιπαίδεια, ertnews.gr, avgi.gr.

Σχετικά άρθρα

Κυνηγήστε μας

6,398ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
713ΑκόλουθοιΑκολουθήστε


Τελευταία άρθρα

- Advertisement -